Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stannis Baratheon-Δίκαιος ή Παράλογος?
#1
Στο πρώτο βιβλίο, ο Ned Stark αναζητει τους λόγους που έκαναν τον Stannis να φύγει από το παλάτι.
Παράλληλα βλέπουμε πως το Kings Landing είναι μια πόλη που έχει παραδοθεί στην διαφθορά, από τους Ιππότες της Βασιλικής Φρουράς, μέχρι και τον απλό κόσμο, όλοι είναι διεφθαρμένοι. Είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι σαν τον Janos Slynt και τον Littlefinger καταφέρνουν να ανελιχθούν.

Στο δεύτερο βιβλίο, βλέπουμε τον Stannis, μέσω του Davos, ενός πρώην λαθρέμπορου.
Ο Davos έσωσε την ζωή του Stannis, όταν του έδωσε λαθραία κρεμμύδια κατά την διάρκεια της επανάστασης.
Ο Stannis, ως ανταμοιβή έκανε τον λαθρέμπορο ιππότη, του έδωσε γη και του έκοψε τα πρώτα μελη του αριστερού χεριού ως τιμωρία για την παράνομη ζωή του.

Ο Stannis είναι από τους πρώτους που μαθαίνει ότι τα παιδιά της Cersei δεν είναι του  Robert, συνεπώς διάδοχος του βασιλιά είναι ο αμέσως επόμενος αδερφός του.

Πρόκειται για έναν ακόμα διεκδικητή του θρόνου, έναν άνθρωπο με αυστηρές ηθικές αρχές.

Όμως έχει κάνει πράξεις, που θεωρούνται επιλήψιμες.
Άξιζε να κόψει τα δάχτυλα του Davos?
Έπρεπε να λάβει μέρος στην δολοφονία του αδερφού, ο οποίος δεν είχε κάνένα δικαίωμα στον θρόνο?
Ήταν σωστό να πεθάνει ο Courtnay Penrose?
Το πείσμα του για το δίκαιο και τον θρόνο τον έκανε να διασχίσει τον Βορρά, ενώ ξεκινάει ο χειμώνας και οι στρατιώτες του καταφεύγουν στον κανιβαλισμό.
Επιτρέπει να καούν οι Alester Florent, Mance Rayder, Guncer Sunglass , οι κανίβαλλοι από την εκστρατεία και οι δυο γιοί του Rambton.




Ο ίδιος λέει I shall bring justice to Westeros. Every man shall reap what he has sown, from the highest lord to the lowest gutter rat. And some will lose more than the tips off their fingers, I promise you. They have made my kingdom bleed, and I do not forget that.


Εσείς τί πιστεύετε?
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
#2
Προσωπικά, βρίσκω τη "δικαιοσύνη" του Στάννις  συζητήσιμη εώς και αμφισβητήσιμη. Ο Στάννις μπορεί να είναι έντιμος, αλλά είναι ένας άνθρωπος αδιάλλακτος, που δεν ακούει κανέναν. Θεωρώ ότι του λείπουν βασικά χαρακτηριστικά για να τον χαρακτηρίσω δίκαιο. Πάνω από όλα του λείπει σοφία. Ένας άνθρωπος χωρίς σοφία, όταν μάλιστα είναι  τόσο αδιάλλακτος και σκληρός, για μένα δεν μπορεί να είναι δίκαιος. Χρειάζεται να είσαι σοφός για να κρίνεις σωστά, έτσι ώστε να αποδώσεις δικαιοσύνη. Όταν δεν έχεις σοφία, δεν μπορείς να κρίνεις σωστά και άρα δεν μπορείς να είσαι πραγματικά δίκαιος. Αυτή είναι η άποψή μου.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
#3
Ο Stannis είναι από τους πιο ξεκάθαρους χαρακτήρες όσον αναφορά τη φιλοσοφία που τον διέπει, αποτελεί όμως αντικείμενο συζήτησης το κατά πόσον είναι τόσο πεπεισμένος για να αλλάξει τα πιστεύω του με απώτερο στόχο να κερδίσει τον θρόνο.
Έναν θρόνο, τον οποίο πιστεύει ότι αξίζει δικαιωματικά! (αμφιβάλλω γενικώς, διότι οι δυναστείες πάνε κ'έρχονται και θεωρώ ότι σε κανέναν δεν ανήκει η εξουσία δικαιωματικά στον κόσμο του GRRM... // συμφωνώ όμως ότι ΕΙΝΑΙ ο διάδοχος του Robert, ό,τι και αν σημαίνει αυτό)
Reply
#4
Oh my sweet summer silver lady. Κανεις δεν αμφισβητει τον Stannis παρουσια της Stannisguard αλλα σε συγχωρουμε γιατι ετσι.
Niemand ist eine größerer Feind als der seinem wohltäter gegenüber undankbare~Unknown.
Reply
#5
(25-10-2013, 09:41 AM)Σιέρα link Wrote: Άξιζε να κόψει τα δάχτυλα του Davos?
Ο stannis έχει την δικιά του δικαιοσύνη.Η τιμωρία ήταν ακραία αλλά δίκαιη.Παράλογο θα ήταν αν δεν τον έκανε άρχοντα και δεν του έδινε τίτλους 
Quote:Έπρεπε να λάβει μέρος στην δολοφονία του αδερφού, ο οποίος δεν είχε κάνένα δικαίωμα στον θρόνο?
Έπρεπε να το κάνει γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση.Ο renly ήταν σφετεριστής και το ήξερε.Ήξερε ότι δεν του ανήκε ο θρόνος και τα έκανε όλα για δόξα και δύναμη.Ο stannis στην αρχή προσπάθησε να κάνει συμφωνία δίνοντας του το storms end και να τον κάνει διάδοχό του και ο renly αρνήθηκε.Αν δεν τον σκότωνε με την μαγεία της melissadre θα έπρεπε να τον σκοτώσει στην μάχη.Ακόμα και ο renly ήθελε τον stannis νεκρό.
[ quote]Ήταν σωστό να πεθάνει ο Courtnay Penrose?[/quote]
Ναι έπρεπε να πεθάνει γιατί κρατούσε το storms end χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα.Και όσο το ότι αρνήθηκε την μονομαχία ήταν γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει.Ο Courtnay pentrose έπρεπε να πεθάνει για να ελευθερώσει ο stannis το kings landing.
Quote:Το πείσμα του για το δίκαιο και τον θρόνο τον έκανε να διασχίσει τον Βορρά, ενώ ξεκινάει ο χειμώνας και οι στρατιώτες του καταφεύγουν στον κανιβαλισμό.
Στο τείχος πήγε για να βοηθήσει την φρουρά που είχε πρόβλημα με τους waldings και τους άλλους.Αφού στείλανε  για βοήθεια σε όλο το βασίλειο μόνο ο stannis ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει (the king who still cared)και αργότερα πήγε να ελευθερώσει το winterfell.Και σύμφωνα με τον martin είναι από τους λίγους που καταλαβαίνει την απειλή πέρα από το τείχος.
Quote:Επιτρέπει να καούν οι Alester Florent, Mance Rayder, Guncer Sunglass , οι κανίβαλλοι από την εκστρατεία και οι δυο γιοί του Rambton.
Ναι έπρεπε να καούν γιατί ήταν προδότες.




Ο ίδιος λέει I shall bring justice to Westeros. Every man shall reap what he has sown, from the highest lord to the lowest gutter rat. And some will lose more than the tips off their fingers, I promise you. They have made my kingdom bleed, and I do not forget that.


Εσείς τί πιστεύετε?
[/quote]
Reply
#6
Συμφωνώ και με τις 4 σειρές που έγραψε η Nirne  και τονίζω κυρίως :
Quote: Ένας άνθρωπος χωρίς σοφία, όταν μάλιστα είναι  τόσο αδιάλλακτος και σκληρός, για μένα δεν μπορεί να είναι δίκαιος
Προσωπικά έχω κάποια συμπάθεια στο Στάνις και είναι απ' τους λίγους χαρακτήρες που είναι "στραβόξυλο"  ,  αλλά ξεκάθαρο "στραβόξυλο" ... Δεν κρύβει τίποτα.  Πιστεύω ότι επηρεάζεται από Μελ  γιατί εξυπηρετεί το σκοπό του  (γνωρίζει κανείς  πότε η Μελ  στρογγυλοκάθισε δίπλα του,  κατά τη διάρκεια του Θανάτου του Ρομπερτ, πριν ή μετά ; ) . Κρατάει κάποιες αντιστάσεις για τα παράξενά της  αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά παρασύρεται απ' τη ματαιοδοξία του. Θα μου πείτε κάποιοι, "αφού αυτός δικαιούται το θρόνο",  σύμφωνοι (εν μέρει) αλλά έχει τα "αυγά για να κάνει ομελέτα" ;  Θα έπρεπε να είναι πιο προσγειωμένος στην πραγματικότητα  και να ζητήσει συμμαχίες  κι όχι συμμαχίες με σκοτεινες-φωτεινές  δυνάμεις.
Γενικά είναι απ' τους πιο ενδιαφέρων χαρακτήρες  και κουβαλάει κάποια παλιά σύνδρομα.
A hound will die for you
  but never lie to you
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)