Game Of Thrones - Greek Community
Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - Printable Version

+- Game Of Thrones - Greek Community (https://agameofthrones.gr)
+-- Forum: House of the Dragon [HBO] (https://agameofthrones.gr/forum-8.html)
+--- Forum: 1η Σεζόν (2022) (https://agameofthrones.gr/forum-46.html)
+--- Thread: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides (/thread-998.html)Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - nirne - 10-10-2022


Συζήτηση για το 8ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς, The Lord of the Tides.

Το θρεντ αυτό είναι ασφαλές απέναντι στα σπόιλερ, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης της σειράς. Όταν είναι ανάγκη να δοθεί κάποιο σπόιλερ, παρακαλούμε πολύ να γίνει μόνο σε πλαίσιο σπόιλερ κι αφού υπάρξει προειδοποίηση έξω απ' αυτό.


Απ: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - nirne - 11-10-2022

Το καλύτερο επεισόδιο της σειράς μέχρι στιγμής για μένα. Κι ένα από τα καλύτερα που έχω δει γενικά!
Ένα πολύ δυνατό και συγκινητικό επεισόδιο! Η εισαγωγή χαρακτήρων και γεγονότων που έκανε η σειρά μέχρι το έβδομο επεισόδιο, απέδωσε στο όγδοο, όπου εμείς ως τηλεθεατές έχοντας γνωρίσει και δεθεί πλέον με τους χαρακτήρες και την υπόθεση, συμπάσχουμε με τους ήρωες.

Η κορυφαία στιγμή και κατά την άποψή μου η πιο επική ήταν η σκηνή όπου ο Βισέρυς διέσχιζε πασχίζοντας την αίθουσα του θρόνου για τελευταία φορά για να στηρίξει το παιδί του που είχε ικετέψει νωρίτερα για βοήθεια. Μολονότι ο βασιλιάς σερνόταν, η προσπάθεια και η παρουσία του ήταν τόσο μεγαλειώδης που προκάλεσε ρίγη. Το γεγονός ότι παρακολουθήσαμε κάθε του βήμα από τη μια άκρη της σάλας έως την άλλη και η σκηνοθέτης άφησε τη σκηνή να εξελιχθεί φυσικά, έδωσε αριστουργηματικό αποτέλεσμα.

Ο Νταίμον που μάζεψε από κάτω το στέμμα του αδερφού του, του το φόρεσε ξανά και τον βοήθησε να ανέβει τα σκαλιά και να καθίσει στον θρόνο του, ήταν επίσης μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του επεισοδίου. Η στήριξη του μικρού αδερφού στον μεγάλο την ώρα της ανάγκης του αλλά και η στήριξη του μικρού αδερφού στον αδερφό του ως βασιλιά. Για να έρθει και να επιβεβαιώσει λίγο αργότερα η επόμενη σκηνή, όπου ο Νταίμον εφαρμόζει τη βασιλική δικαιοσύνη και σκοτώνει τον προδότη, όταν ο Βισέρυς ενώ βγάζει το στιλέτο για να κόψει τη γλώσσα του Βαίμοντ, αδυνατεί να το κάνει λόγω αδυναμίας. Κάποιοι είπαν ότι αυτό έμοιαζε με συμβολισμό για το ότι ο Νταίμον ήταν γραφτό να γίνει το Χέρι του Βασιλιά για τον Βισέρυς.

[Image: 311443590_202900535437485_80297477761468...e=634A9232]

Προσωπικά, βρήκα ολόκληρο το επεισόδιο αψεγάδιαστο. Οι ηθοποιοί, η σκηνοθεσία, η μουσική, το σενάριο, τα πάντα.
Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω όμως στον Paddy Considin για την εκπληκτική ερμηνεία του. Έδωσε ΄όχι μόνο σάρκα και οστά στον βασιλιά Βισέρυς αλλά και βάθος. Ο Βισέρυς του ήταν μια τραγική φιγούρα. Καλός άνθρωπος, αλλά αδύναμος βασιλιάς, που μας έκανε να τον αγαπήσουμε. Θα μας λείψει!

Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Βισέρυς Ταργκάρυεν, πρώτε του ονόματός σου.

[Image: 84f24ebf5acf4f9781335d927a691fff.jpg?v=1&maxwidth=650&]Απ: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - odykal - 11-10-2022

Δυο σχόλια για το 8ο επεισόδιο:

1. Όπως θα φανεί πολύ γρήγορα από τα όσα θα ακολουθήσουν, το χτεσινό επεισόδιο ήταν η λεγόμενη νηνεμία λίγο πριν την καταιγίδα. Ήταν επομένως πολύ λογικό η έμφαση να δοθεί στο μοναδικό άτομο που κρατούσε την οικογένεια ενωμένη όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή τον Viserys, ο οποίος στην τελευταία κυριολεκτικά παράστασή του πήρε (για ακόμη μία φορά) το μέρος της κόρης του και την έβγαλε από μία δύσκολη θέση. Όπως έχει ειπωθεί ήδη από άλλους (καθώς και από τον ίδιο τον Μάρτιν), η σειρά έχτισε έναν Viserys πιο ανθρώπινο, πιο βαθύ και πιο τραγικό από τον Viserys του F&B, με αποκορύφωμα το τελευταίο επεισόδιο.

2. Ο μονόφθαλμος Aemond έχει μία ιδιαίτερα σπίθα ως ενήλικας. Κάτι το κάλυμμα στο ένα μάτι και το τρελό βλέμμα στο άλλο, κάτι το μακρύ μαλλί, κάτι η όλη συμπεριφορά του, όλα αυτά μαζί τον κάνουν να φαίνεται πολύ πιο έτοιμος και επικίνδυνος όχι μόνο από τα παιδιά της Rhaenyra αλλά και από τον ίδιο τον αδελφό του. Υπό μία έννοια είναι μια νεαρή έκδοση του ίδιου του Daemon, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σύντομο stand-off των δύο (μαζί με το χαμόγελο του Daemon καθώς ο Aemond αποχωρεί) στο τέλος του δείπνου. Οι μεταξύ τους σκηνές προμηνύονται επικές.

Απ: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - libarchiv - 11-10-2022

(11-10-2022, 12:51 PM)nirne link Wrote:Η κορυφαία στιγμή και κατά την άποψή μου η πιο επική ήταν η σκηνή όπου ο Βισέρυς διέσχιζε πασχίζοντας την αίθουσα του θρόνου για τελευταία φορά για να στηρίξει το παιδί του που είχε ικετέψει νωρίτερα για βοήθεια.

(11-10-2022, 07:47 PM)odykal link Wrote:Ήταν επομένως πολύ λογικό η έμφαση να δοθεί στο μοναδικό άτομο που κρατούσε την οικογένεια ενωμένη όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή τον Viserys, ο οποίος στην τελευταία κυριολεκτικά παράστασή του πήρε (για ακόμη μία φορά) το μέρος της κόρης του και την έβγαλε από μία δύσκολη θέση.

Αν και ο τίτλος του επεισοδίου ήταν The Lord of the Tides, πραγματικός πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου επεισοδίου ήταν φυσικά ο Viserys. Η σκηνή που αναφέρουν παραπάνω και η nirne και ο odykal είναι συγκλονιστική αν και θα την τοποθετούσα από λίγο νωρίτερα, όταν ο Viserys δεν δέχεται το γάλα παπαρούνας γιατί χρειάζεται καθαρό μυαλό (στην ουσία μας προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει). Επίσης θα ήθελα να επισημάνω στην σκηνή αυτή 2 δηλώσεις, αφ' ενός του Otto : "ως χέρι μιλάω με την φωνή του βασιλιά σε αυτό και κάθε άλλο θέμα" και αφ' ετέρου του Viserys: "θα καθίσω εγώ στον θρόνο σήμερα" στις οποίες συμπυκνώνεται ολόκληρη η σχέση Viserys - Otto - Alicent - Rhaenyra - Daemon και οι μεταξύ τους αντιπαλότητες. Δεν σας κρύβω ότι όλη αυτή η πορεία, η συγκεκριμένη τελευταία ατάκα καθώς και τα βλέμματα Otto και Alicent ήταν από τις πιο απολαυστικές στιγμές του επεισοδίου. Και θα τολμήσω να κάνω και την υπόθεση ότι στο τέλος ο Viserys είχε αντιληφθεί αυτό που του είπε στο πρώτο επεισόδιο ο αδερφός του για τον Otto, αλλά έδειξε τουλάχιστον ότι κρατάει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς την διακυβέρνηση όταν έχει να κάνει με την οικογένεια του και τις βασικές του επιλογές. Επίσης η επιθυμία του να δειπνήσει με την οικογένεια του, δείχνει ότι γνωρίζει πως πλησιάζει το τέλος του και θέλει για μια ακόμα φορά να προσπαθήσει να ενώσει την οικογένεια του, να τους αφήσει την παρακαταθήκη του. Βέβαια η τελευταία συνομιλία με την Alicent, (που βέβαια μας κάνει ξεκάθαρο ότι νόμιζε πως έχει απέναντι του την κόρη του) θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνει την αφορμή - δικαιολογία στην Alicent να παλέψει για την επικράτηση του γιού της...

(11-10-2022, 07:47 PM)odykal link Wrote:Ο μονόφθαλμος Aemond έχει μία ιδιαίτερα σπίθα ως ενήλικας. Κάτι το κάλυμμα στο ένα μάτι και το τρελό βλέμμα στο άλλο, κάτι το μακρύ μαλλί, κάτι η όλη συμπεριφορά του, όλα αυτά μαζί τον κάνουν να φαίνεται πολύ πιο έτοιμος και επικίνδυνος όχι μόνο από τα παιδιά της Rhaenyra αλλά και από τον ίδιο τον αδελφό του. Υπό μία έννοια είναι μια νεαρή έκδοση του ίδιου του Daemon, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σύντομο stand-off των δύο (μαζί με το χαμόγελο του Daemon καθώς ο Aemond αποχωρεί) στο τέλος του δείπνου. Οι μεταξύ τους σκηνές προμηνύονται επικές.
Ήδη από το προηγούμενο επεισόδιο ο Aemond μας έδωσε το ... δείγμα γραφής του (τόσο όσον αφορά την διεκδίκηση της Vhagar όσο και στην συνομιλία που είχε με τον αδερφό του σχετικά με την αδερφή τους) και σε αυτό μας δείχνει ακόμα περισσότερο ότι προετοιμάζεται ή σκοπεύει να έχει ηγετικό ρόλο σε όσα θα ακολουθήσουν (όσο ο αδερφός του επιδίδεται σε οινοποσίες και ασυδοσίες αυτός εκπαιδεύεται από τον CC στην μάχη και ίσως και από την μάνα του και τον παπού του αφού είναι ο κύριος εκφραστής της διαμάχης με τα ανήψια του...).

Τέλος δεδομένων και όσων γνωρίζουμε από το Game of Thrones πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν ο Brandon Stark - 3 eyed raven (ή κάποιο προηγούμενο) έχει κάποια εμπλοκή σε όλη την Ιστορία (από τα προφητικά όνειρα των Targaryen μέχρι τον εμφύλιο τους...)Απ: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - libarchiv - 14-10-2022

(11-10-2022, 07:47 PM)odykal link Wrote:1. ... Όπως έχει ειπωθεί ήδη από άλλους (καθώς και από τον ίδιο τον Μάρτιν), η σειρά έχτισε έναν Viserys πιο ανθρώπινο, πιο βαθύ και πιο τραγικό από τον Viserys του F&B, με αποκορύφωμα το τελευταίο επεισόδιο.

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο έριξα μια ματιά στο not a blog του G.R.R. Martin και την ανάρτηση του μετά το 8ο επεισόδιο, όπου εκτός των όσων λέει για τον Viserys (μάλιστα προσθέτει ότι έχει μπει στον πειρασμό να ξαναγράψει την ιστορία της βασιλείας του) αναφέρεται στα χρονικά άλματα, τα οποία όπως λέει η σειρά έχει χειριστεί πολύ καλά, αναφέρει ότι με 3 επεισόδια επιπλέον ανα κύκλο θα μπορούσαν να αφηγηθούν αυτές τις χρονικές μεταφορές, αλλά θα υπήρχε το ρίσκο να παραπονεθεί το κοινό ότι πάει πολύ αργά η σειρά...

επίσης μας δίνει την είδηση (Wink ότι η σειρά μπορεί να ολοκληρωθεί σωστά με 4 πλήρεις κύκλους (10 επεισοδίων).

τέλος και πιο παρήγορη (αν και λίγο εκτός θέματος) είναι η τελευταία του πρόταση που παραθέτω αυτούσια:
"But right now, Ryan Condal’s focus is on HOT D season two, and mine is on THE WINDS OF WINTER."
https://georgerrmartin.com/notablog/


Απ: Επεισόδιο 8ο - The Lord of the Tides - odykal - 16-10-2022

(11-10-2022, 11:06 PM)libarchiv link Wrote:όταν ο Viserys δεν δέχεται το γάλα παπαρούνας γιατί χρειάζεται καθαρό μυαλό

Σωστή παρατήρηση, και φυσικά δεν είναι τυχαίο που δεν είπε τίποτα για τις προθέσεις του στον Otto καθώς είναι απίθανο να τον άφηνε να κάνει ό,τι έκανε αν το γνώριζε εκ των προτέρων.

(14-10-2022, 06:43 PM)libarchiv link Wrote:όπου εκτός των όσων λέει για τον Viserys (μάλιστα προσθέτει ότι έχει μπει στον πειρασμό να ξαναγράψει την ιστορία της βασιλείας του)

Πέρα από το σχόλιο του Μάρτιν στο not a blog, υπάρχει επιπλέον και αυτή εδώ η συνέντευξη με τον Considine, στην οποία ο ηθοποιός αποκαλύπτει ότι έλαβε τα συγχαρητήρια του Μάρτιν και ιδιωτικώς με προσωπικό μήνυμα: https://www.gq-magazine.co.uk/culture/article/paddy-considine-house-of-the-dragon-interview/amp?fbclid=IwAR2S5Kw4nBe7e1sZAWspUTOTlOamlVE59zBMtEhieNjIIYJEvj_Aq3QGMT8

Τώρα, για το μέλλον της σειράς, πέρα από την επιθυμία για 4 σεζόν, το άλλο σημαντικό του πρόσφατου not a blog του Μάρτιν είναι η επιβεβαίωση ότι το τέταρτο παιδί των Alicent και Viserys (εκτός King’s Landing για την ώρα) θα βρίσκεται κανονικά στον επόμενο κύκλο παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καθόλου.