Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ο Rhaegar Targaryen και η αιτία ενός πολέμου...
...αναφέρομαι βέβαια στην Eξέγερση του Robert (ή κατα τους Targaryenικούς, τον Πόλεμο του Σφετεριστή)

Κατά τον Robert και τους υποστηριχτές του,η αφορμή δόθηκε όταν ο Rhaegar απήγαγε (και κατόπιν βίασε) την Lyanna Stark, ενώ ο πατέρας του, Aerys, βασάνισε και σκότωσε τον πατέρα και τον αδερφό του Ned Stark όταν εκείνοι πήγαν στο King\'s Landing. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της ιστορίας, ο Αerys δικαιολογεί με τις πράξεις του το \'\'Mad King\'\' το οποίο τον ακολουθεί, ενώ ο Rhaegar είναι ένας ανόητος ο οποίος προκάλεσε με τις πράξεις του αιματοχυσία... με αυτή την ανάγνωση της ιστορίας η εξέγερση του Robert είναι δικαιολογημένη από την άποψη του \'\'δικαίου\'\' και της \'\'ηθικής\'\'...Η ιστορία παίρνει πάντα το μέρος του νικητή, και έτσι αυτή η μορφή της ιστορίας είναι κοινώς αποδεκτό δόγμα στους παρoικούντες το King\'s Landing...

Κατά μια αλλη θεωρία, ο Rhaegar ήθελε να εκθρονίσει τον πατέρα του... Αν η απαγωγή της Lyanna ήταν μέρος αυτού του σχεδίου, τότε μιλάμε για ένα κακό σχέδιο, αφού η αντίδραση των Stark, Baratheon, ήταν εύκολο να προβλεφθεί (να εξεγερθούν ενωμένοι δλδ. ενάντια στον βασιλιά και στον Πρίγκιπα). Δεν νομίζω οτι ο Πρίγκιπας θα διάλεγε αυτό τον τρόπο για πυροδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγούσαν στην εκθρόνιση του βασιλιά...
Από τη άλλη πλευρά, αν η απαγωγή ...απλά προέκυψε στην πορεία των γεγονότων, τότε μιλάμε για έναν Πρίγκιπα ο οποίος δεν διστάζει να ρισκάρει και να θυσιάσει τις ζωές χιλιάδων για την προσωπική του ικανοποίηση, ακόμα και αν θεωρήσουμε οτι αγαπούσε βαθιά την Lyanna...
Επιπρόσθετα, αν η Lyanna \'\'συναίνεσε\'\' στην \'\'απαγωγή\'\' της γιατί αγαπoύσε τον Rhaegar, τότε και εκείνη γίνεται ένας χαρακτήρας αμφισβητίσημης ηθικής... διότι αυτό θα σήμαινε οτι η Lyanna είχε την δυνατότητα να επέμβει και να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο...και δεν το έκανε.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως...

Σε δεύτερη ανάγνωση, ξέρουμε οτι ο Rhaegar ήταν ερωτευμένος με την Lyanna, αφού την είχε στέψει \'\'βασίλισσα της ομορφιάς στο τουρνουά του Harrenhall. Ξέρουμε οτι ήθελε και τρίτο παιδί λόγω της \'\'ψύχωσης\'\' του (\'\'the dragon has three heads\'\'), αλλά και οτι η σύζυγος του Elia είχε καταπονήσει την υγεία της, και ίσως να μην μπορούσε να κάνει τρίτο παιδί στον Rhaegar...

Γιατί όμως ο Rhaegar να έχει αυτή την \'\'ψύχωση\'\'; Πιστεύει οτι γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι; Τι είναι αυτό που όδηγεί έναν σώφρονα, έξυπνο, αγαπητό σε όλους Πρίγκιπα να ρισκάρει τα πάντα και να προκαλέσει πόλεμο;

O Rhaegar, λοιπόν, είναι πεπεισμένος οτι θα δοθεί μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους και στους Άλλους, και ότι από το αποτέλεσμα της θα κριθεί το μέλλον του Westeros. Ενώ και άλλοι άνθρωποι γνωρίζουν τις προφητείες, μόνο ο Rhaeger φαίνεται να έχει πειστεί σε τέτοιο απόλυτο βαθμό. Έχει πειστεί για τον ρόλο που θα παίξει ο Αzor Ahai (ή ο Prince That Was Promised) στην σύγκρουση, και είναι σίγουρος οτι ο ήρωας αυτός θα είναι δικό του παιδί. Ίσως θεωρεί (για λόγο που δεν μπορούμε να υποθέσουμε) οτι η Lyanna πρέπει απαραίτητα να είναι η μητέρα του ήρωα που θα σώσει το Westeros από τους Άλλους...

Και εδώ πια, τίθεται το μεγάλο θέμα για τον Rhaegar... Πως μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε; Οραματιστή; Τρελό; Πραγματιστή; Ανόητο; Μανιακό; Σωτήρα; Πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο που παρολίγο να καταστρέψει το παρόν ενός βασιλείου, ώστε να σώσει το μέλλον του ίδιου βασιλείου;Ή μήπως το πως θα τον χαρακτηρίσουμε εξαρτάται απόλυτα με το αν θα γίνει αυτή η μεγάλη μάχη και το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της;
Unbowed, Unbent, Unbroken
Reply
Απ΄ό, τι έχω καταλάβει πάντως από τις συζητήσεις που έχετε κάνει στο φόρουμ όσοι διαβάσατε όλα τα μέχρι τώρα βιβλία, πιστεύω ότι ο Μάρτιν δε μας έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να χαρακτηρίσουμε το Raegar και τα κίνητρά του πίσω από αυτήν την απαγωγή. Και γι\' αυτό το λόγο νομίζω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οποιαδήποτε εκδοχή θα ήθελε και θα είχε και δίκιο από την πλευρά του.

Και κάτι άσχετο: Η ιστορία αυτή θυμίζει υπερβολικά Τρωικό Πόλεμο, δε νομίζετε; Ο Πάρης, που έκλεψε την ωραία Ελένη, και το γεγονός έγινε αφορμή για έναν ολόκληρο πόλεμο και την καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης...
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
Quote:Απ΄ό, τι έχω καταλάβει πάντως από τις συζητήσεις που έχετε κάνει στο φόρουμ όσοι διαβάσατε όλα τα μέχρι τώρα βιβλία, πιστεύω ότι ο Μάρτιν δε μας έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να χαρακτηρίσουμε το Raegar και τα κίνητρά του πίσω από αυτήν την απαγωγή. Και γι\' αυτό το λόγο νομίζω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οποιαδήποτε εκδοχή θα ήθελε και θα είχε και δίκιο από την πλευρά του.
συμφωνω και εγω με αυτη την αποψη αφου ολα οσα ξερουμε γυρω απο τον Raegar ειναι αποσπασματικα και δεν βοηθουν στην στο να βγαλουμε ενα ασφαλες συμπερασμα.
“A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge.”
George R.R. Martin
Reply
Quote:Απ΄ό, τι έχω καταλάβει πάντως από τις συζητήσεις που έχετε κάνει στο φόρουμ όσοι διαβάσατε όλα τα μέχρι τώρα βιβλία, πιστεύω ότι ο Μάρτιν δε μας έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να χαρακτηρίσουμε το Raegar και τα κίνητρά του πίσω από αυτήν την απαγωγή. Και γι\' αυτό το λόγο νομίζω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οποιαδήποτε εκδοχή θα ήθελε και θα είχε και δίκιο από την πλευρά του.

Και κάτι άσχετο: Η ιστορία αυτή θυμίζει υπερβολικά Τρωικό Πόλεμο, δε νομίζετε; Ο Πάρης, που έκλεψε την ωραία Ελένη, και το γεγονός έγινε αφορμή για έναν ολόκληρο πόλεμο και την καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης...

Ναι συμφωνώ και εγώ με αυτά που λες!! Και όντως μοιάζει ακριβώς με τον Τροϊκό! Ωραία παρατήρηση!
Dragons old and young, true and false, bright and dark. And you. A small man with a big shadow, snarling in the midst of it all.
Reply

Συμφωνώ απόλυτα, σε ένα βαθμό μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, ο Robert λέει πως ο Rhaegar βίασε την Lyanna όμως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του, όπως παρουσιάζεται μέσα από τους άλλους. Ο Eddard αμφέβαλλε για το εαν ο Rhaegar θα πήγαινε με πόρνες, οι Jaime και Barristan θα αγωνιζόντουσαν για χάρη του, οι Cersei και Lyanna έκλαιγαν όταν έπαιζε μουσική, ο Jon Con θυσιάστηκε για πάρτη του. Το πιο πιθανό είναι στα επόμενα βιβλία να μάθουμε περισσότερα για εκείνον.
Όσο για τον Τρωικό πόλεμο, ναι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες και σε αρκετά σημεία η γραφή του Martin παραπέμπει σε Όμηρο.
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
Δεν θα ήταν ωραίο ο Μάρτιν να έβαζε ένα κεφάλαιο POV Ραίγκαρ?
Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο νεκρός αλλά θα μπορούσε να διαδραματίζεται στο παρελθόν. Πχ στους αγώνες του Χάρενχαλ.
Και έτσι να μαθαίναμε τη δική του πλευρά! ;-)
Reply
Quote:Και κάτι άσχετο: Η ιστορία αυτή θυμίζει υπερβολικά Τρωικό Πόλεμο, δε νομίζετε; Ο Πάρης, που έκλεψε την ωραία Ελένη, και το γεγονός έγινε αφορμή για έναν ολόκληρο πόλεμο και την καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης...

Ισχύει απόλυτα!!!
Unbowed, Unbent, Unbroken
Reply
Quote:Δεν θα ήταν ωραίο ο Μάρτιν να έβαζε ένα κεφάλαιο POV Ραίγκαρ?
Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο νεκρός αλλά θα μπορούσε να διαδραματίζεται στο παρελθόν. Πχ στους αγώνες του Χάρενχαλ.

Το σκεφτόμουν και εγώ αυτό! Θα ήταν όντως ωραίο αν και μάλλον δύσκολο.
Νομίζω θα μάθουμε πολλά για τον Ραίγκαρ από τον Μπάρρισταν και τον Μπραν κυρίως! ίσως και από τον Κόννιγκτον (όσο ζει ακόμα). Και φυσικά έχουμε να μάθουμε πολλά για τον Ραίγκαρ και την Λυάννα από τον Χάουλαντ Ρηντ!
Dragons old and young, true and false, bright and dark. And you. A small man with a big shadow, snarling in the midst of it all.
Reply
Quote:
\"panoskorlost\":3fojgb7f Wrote:Δεν θα ήταν ωραίο ο Μάρτιν να έβαζε ένα κεφάλαιο POV Ραίγκαρ?

Το σκεφτόμουν και εγώ αυτό! Θα ήταν όντως ωραίο αν και μάλλον δύσκολο.
Νομίζω θα μάθουμε πολλά για τον Ραίγκαρ από τον Μπάρρισταν και τον Μπραν κυρίως! ίσως και από τον Κόννιγκτον (όσο ζει ακόμα). Και φυσικά έχουμε να μάθουμε πολλά για τον Ραίγκαρ και την Λυάννα από τον Χάουλαντ Ρηντ!

Μωρέ, έχουμε να μάθουμε πολλά για το Raegar από πολλούς, αυτό είναι σίγουρο! Το θέμα είναι να θέλει κι ο Μάρτιν να τα μάθουμε! Wink
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
Νομίζω πως το θέμα είναι να ζήσουμε να τα μάθουμε Tongue
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 16 Guest(s)