Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Η "ιδιομορφία" του κόσμου του Μάρτιν
#4
[member=2820]odykal[/member],
σ' ευχαιστώ που ασχολήθηκες με το θέμα κι έδωσες μια πολύ σωστή απάντηση, αλλά η κατάληξη είναι αυτή : " η ιδιομοδρφία του κόσμου του Μάρτιν" .
Σίγουρα έγιναν όλα για να εξελιχθεί η ιστορία και καλώς ή κακώς έγιναν (για μας καλώς, γιατί η ιστορία του μας αρέσει)  απλώς ό γεωγραφικός κόσμος του είναι λίγο αλόκοτα "τραβηγμένος"  .
Βλέποντας ένα χάρτη μεγέθους του Γουέστερος  μ' έναν παρόμοιο της Γης, κι ας πάρουμε συγκεκριμένα την Ευρώπη,  τα μεγάλα ποτάμια για μας,  ,τα οποία στον ανάλογο χάρτη θα ήταν εξαφανισμένα (γι' αυτό ανέφερα πχ τον Έβρο) , θα ήταν μεγάλα και γι΄αυτούς κι επομένως και γι' αυτούς δύσβατα ή και αδιάβατα. Άρα λογικά ο Ρομπ δε θα κολλούσε μόνο σε ένα ποτάμι, αλλά στου Μάρτιν  δεν υπάρχουν μεσαία ποτάμια κι αποστάσεις είναι τεράστιες και χρονοβόρες μεν απ' την άλλη τα μέρη στα οποία παρουσιάζονται οι χαρακτήρες είναι μετρημένα.
Για παράδειγμα για το πανδοχείο που ανέφερα , βρήκε κατάλυμα ο Τάιγουιν  κι ο Τύριον ξαναπήγε (οκ η ιστορία είναι τέτοια)  περίπου το ίδιο συμβαίνει (με πανδοχείο) στο "Βορά Ορνίων" . 
Συνοψίζοντας για να μην το παρατραβάω  θα προτιμούσα ή μάλλον καλύτερα,  θα είχα πιο καλή αντίληψη αν το Γουέστερος  ήταν έστω λίγο μεγαλύτερο από Μ. Βρεατανία. Βέβαια πρέπει να δικαιολογηθεί  ο Βορράς (πάγος-Τείχος)  κι ο Νοτος  (ζέστη-Ντορν) κι αυτή η στεριά θα πρέπει να ξεκινάει απ' το ένα άκρο και να καταλήγει στο άλλο. Άρα τι λέιπει; Πιο πολύς κόσμος, δεν είμαστε σε προϊστορική εποχή,  και στο γεωγραφικό ανάγλυφο  πιο πολλά. Σ' αυτά τα θέματα είναι "φτωχός" ο κόσμος του.
Ανέφερα επίσης και τις εποχές.  Να μην τα ξαναγράφω,  εκτός κι αν αυτό που λέμε μεγάλο καλοκαίρι ή ατελείωτος χειμώνας  είναι σχετικά. Δηλ.  να υπάρχει ο κύκλος των εποχών, άρα υπάρχει αντίληψη και κατανόηση του έτους (κι έτσι ξέρουν οι άνθρωποι την ηλικία τους) ( θα μου πείτε γιατί τότε συμβαίνει στον πλάνήτη Αφροδίτη η μέρα της είναι μεγαλύτερη απ' το έτος της;! ), με τη διαφορά :  στα καλοκαίρια να υπάρχει πολύ έντονη ζέστη  και στους χειμώνες να υπάρχει έντονος παγετός.  Αυτήν την ερμηνεία  μπορώ να την καταλάβω πάλι εν μέρει 9γιατί ένα "καλοκαίρι" να κραταέι μια  5 έτη την άλλη 8 κ.ο.κ. )  Κι εδώ η απάντηση είναι ο "ιδιόμορφος κόσμος του Μάρτιν"  και την συγκεκριμένη ιδιομορφία την κατανοώ,  την πρώτη όχι.
'
A hound will die for you
  but never lie to you
Reply


Messages In This Thread
Απ: Η "ιδιομορφία" του κόσμου του Μάρτιν - by SANDOR CLEGANE - 24-06-2015, 05:16 PM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)