Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Θρησκείες του ASOIAF - Μέρος Πρώτο: The Seven
#1
Ο κόσμος του A Song of Ice and Fire είναι σίγουρα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και καλοδουλεμένους που μπορεί κανείς να συναντήσει στο χώρο του φανταστικού τόσο από άποψη χαρακτήρων όσο και από ιστορικό υπόβαθρο. Φυσικά, το κομμάτι των θρησκειών – θεολογίας στο συγκεκριμένο κόσμο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο George RR Martin έχει κάνει τρομερή δουλειά στο να αποτυπώσει τις διαφορετικές θρησκείες καθώς και τα χαρακτηριστικά τους που πολλές φορές είναι άμεσα συνυφασμένα με τις περιοχές που «ανθίζει» η κάθε θρησκεία.
Σε αυτή τη σειρά απο άρθρα θα γίνει μια περιγραφή των σημαντικότερων θρησκειών και θεοτήτων του A Song of Ice and Fire με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στα βιβλία αλλά και σε σελίδες όπως το westeros.org.

Οι Εφτά (Faith of the Seven)

[Image: 800px-Faith_seven_aspects.jpg]

Θα ξεκινήσουμε με την επίσημη θρησκεία του Westeros που είναι και η πιο διαδεδομένη στα Εφτά Βασίλεια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η συγκεκριμένη θρησκεία έχει τις ρίζες της στους Andals οι οποίοι και την μετέφεραν στο Westeros όταν εισέβαλαν 6,000 χρόνια πριν. Η βάση της θρησκείας μεταφέρθηκε στην πόλη Oldtown, όπου η Starry Sept αποτέλεσε και την πρώτη έδρα του Υψηλού Σέπτον (High Septon) για 1,000 χρόνια περίπου μέχρι την άφιξη των Ταργκάρυεν.

Όταν ο Άεγκον Ταργκάρυεν ο Κατακτητής (Aegon the Conqueror) εισέβαλε στο Westeros, υιοθέτησε τη θρησκεία των Εφτά και κέρδισε την στήριξη του Υψηλού Σέπτον, ο οποίος απαγόρεψε στα Στρατιωτικά Τάγματα (αναλύονται παρακάτω) της Πίστης των Εφτά να προβάλουν αντίσταση στους κατακτητές. Η κατάσταση αυτή άλλαξε με το θάνατο του Άεγκον Ταργκάρυεν και τη διαδοχή του στο Iron Throne από τον γιο του Αενυς Ι (Aenys I). Ο Υψηλός Σέπτον έσπασε τη συμμαχία και τα Στρατιωτικά Τάγματα υποστήριξαν τους άρχοντες εκείνους που εναντιώθηκαν στους Ταργκάρυεν.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που κράτησε όλη τη περίοδο της βασιλείας του Αενυς Ι (5 χρόνια) και αυτής του διαδόχου του, Μάεγκορ Ι (Maegor the Cruel – 6 χρόνια). Ο Μάεγκορ Ι επικήρυξε τα μέλη των Στρατιωτικών Ταγμάτων της Πίστης με αποτέλεσμα αναρίθμητους θανάτους και την ουσιαστική διάλυση τους. Ο διάδοχος του, Τζαεχέρυς Ι (Jaeherys I) πρότεινε ειρήνη με όρο να μην ιδρυθούν και πάλι τα Τάγματα, προσφέροντας παράλληλα την σταθερή υποστήριξη και προστασία της Πίστης των Εφτά από τον Οίκο των Ταργκάρυεν. Ο συγκεκριμένος βασιλιάς όρισε επίσης τον Σέπτον Μπάρθ (Barth) ως Χέρι του Βασιλιά, ξεκινώντας μια σαραντάχρονη περίοδο ειρήνης και ευημερίας.

Το κέντρο της Πίστης των Εφτά και η νέα έδρα του Υψηλού Σέπτον μεταφέρθηκαν στη νέα πρωτεύουσα, το King’s Landing, όπου μετά το θάνατο του Ντάερον Ι (Daeron I), ο διάδοχος του, Μπάελορ Ι (Baelor the Builder) έχτισε το Great Sept of Baelor στο λόφο Visenya του King’s Landing. Ο Μπάελορ Ι δεν επανίδρυσε τα Στρατιωτικά Τάγματα καθώς ήταν άνθρωπος που δεν πίστευε στη βία αλλά στη συνεχή προσευχή και στη καθαρότητα της ψυχής. Ο πρώτος Υψηλός Σέπτον που όρισε ήταν ένας αγράμματος λιθοξόος που δηλητηριάστηκε, τελικά, από το Χέρι του Βασιλιά και ο επόμενος ένα οκτάχρονο παιδί με φήμη θαυματοποιού. Δυστυχώς, όμως για τον Μπάελορ κανένα θαύμα του παιδιού δεν μπόρεσε να σώσει το βασιλιά που πέθανε από ασιτία μετά από παρατεταμένη νηστεία.

Στο τέλος του Πολέμου των Πέντε Βασιλέων (Robb, Stannis, Renly, Joffrey, Balon) η Πίστη των Εφτά γνώρισε νέα άνθιση. Πολλοί πρόσφυγες και προσκυνητές, στους οποίους δόθηκε το προσωνύμιο «Σπουργίτια» (Sparrows) φόρεσαν τα εμβλήματα των Poor Fellows (ένα από τα δύο Στρατιωτικά Τάγματα) για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τα υπόλοιπα θύματα του πολέμου. Ομάδες αυτών ανέλαβαν την προστασία του Great Sept of Baelor στο King’s Landing καθώς και την προστασία θεοσεβούμενων ευγενών.

Κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας της, η Cersei Lannister επανίδρυσε και επίσημα και τα δύο Τάγματα σε μια κίνηση υπαναχώρησης απέναντι στον νέο Υψηλό Σέπτον.

ΔΟΓΜΑ

Η συγκεκριμένη θρησκεία πιστεύει σε μια μοναδική θεότητα με εφτά όψεις ή πρόσωπα γι αυτό και το όνομα που της αποδίδεται είναι η Πίστη των Εφτά ή οι Εφτά. Οι πιστοί προσεύχονται σε συγκεκριμένες όψεις ή πρόσωπα ανάλογα την περίσταση.

Οι Εφτά είναι:
Πατέρας (Father ή Father Above) που αντιπροσωπεύει το δίκαιο. Απεικονίζεται ως γενειοφόρος άνδρας που κρατά μια ζυγαριά. Στον συγκεκριμένο προσεύχονται ζητώντας δικαιοσύνη.
Μητέρα (Mother ή Mother Above) που αντιπροσωπεύει τη μητρότητα. Απεικονίζεται ως χαμογελαστή γυναίκα και στη συγκεκριμένη προσεύχονται ζητώντας συμπόνια, έλεος και γονιμότητα.
Πολεμιστής (Warrior) που αντιπροσωπεύει τη δύναμη στη μάχη. Απεικονίζεται ως άνδρας πολεμιστής που κρατάει ένα ξίφος. Σε αυτόν προσεύχονται ζητώντας δύναμη, κουράγιο και νίκη στη μάχη.
Αγνή (Maiden) που αντιπροσωπεύει την αθωότητα και την αγνότητα. Προσεύχονται σε αυτήν γυναίκες ζητώντας προστασία της τιμής τους.
Μεταλλουργός (Smith) που αντιπροσωπεύει την εργασία και τις Τέχνες. Απεικονίζεται ως άνδρας που κρατά ένα σφυρί. Στον συγκεκριμένο προσεύχονται για έμπνευση και δύναμη για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.
Γριά (Crone) που αντιπροσωπεύει τη σοφία. Απεικονίζεται ως γριά γυναίκα που κρατά ένα φανάρι και σε αυτήν προσεύχονται για καθοδήγηση.
Άγνωστος / Ξένος (Stranger) που αντιπροσωπεύει το άγνωστο και τον θάνατο. Σπάνια προσεύχονται σε αυτόν εκτός από τους απόκληρους που έχουν την τάση να ταυτίζονται μαζί του.


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ / ΛΑΤΡΕΙΑ

Η Πίστη των Εφτά καταδικάζει τον τζόγο, είναι ενάντια στη μοιχεία, την αιμομιξία και τη δολοφονία συγγενών. Το ιερό βιβλίο της Πίστης είναι το Επτά-Άκτινο Αστέρι (Seven – Pointed Star) που χωρίζεται σε τμήματα που θυμίζουν ευαγγέλια, όπως το Maiden’s Book ή Book of the Maiden. Λέγεται ότι κάθε μια από τις εφτά όψεις έχει το δικό της ευαγγέλιο.

Ο αριθμός 7 είναι ιερός στην Πίστη. Εκτός από τις εφτά όψεις του Θεού υπάρχουν και εφτά κολάσεις. Στα αντικείμενα λατρείας περιλαμβάνονται αστέρια με εφτά ακτίνες, κρυστάλλινα πρίσματα και ουράνια τόξα. Στις λειτουργίες χρησιμοποιείται έντονα το φως το οποίο διαθλάται μέσω των πρισμάτων για να δηλώσει τις εφτά όψεις του Θεού.

Για να χριστεί ιππότης ένας ακόλουθος θα πρέπει να περάσει μια ολονύκτια αγρυπνία σε ένα ναό ενώ χρίζεται πάντα στο όνομα των Εφτά. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν λιγότεροι χρισμένοι ιππότες σε περιοχές των Εφτά Βασιλείων όπου η Πίστη είναι λιγότερο διαδεδομένη, όπως ο Βορράς και τα Iron Islands.

Τα μέρη λατρείας των Εφτά λέγονται Septs και περιλαμβάνουν απεικονίσεις όλων των όψεων της Πίστης. Ο πλούτος στο εσωτερικό ενός Sept αντικατοπτρίζει και τον πλούτο της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Γι αυτό μπορεί κανείς να συναντήσει Sept όπως αυτό στο King’s Landing με τεράστια αγάλματα και έργα τέχνης ή Sept σε φτωχές αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν μόνο τοιχογραφίες από κάρβουνο.

Οι πιστοί ανάβουν κεριά μπροστά στις απεικονίσεις των Εφτά ενώ οι λειτουργίες γίνονται από τον πιο υψηλόβαθμο κληρικό του Sept. Υπάρχει χρήση ψαλμών όπως στην περίπτωση του γάμου που χρησιμοποιείται χορωδία με 77 μέλη ενώ στη βάφτιση ενός μωρού, μυρώνουν το βρέφος με εφτά έλαια.

ΤΙΤΛΟΙ – ΗΓΕΣΙΑ

Οι ιερείς της Πίστης των Εφτά ονομάζονται Σέπτον (Septon) αν είναι άνδρες και Σέπτα (Septa) αν είναι γυναίκες. Ο προκαθήμενος της θρησκείας ονομάζεται Υψηλός Σέπτον (High Septon) με έδρα το Great Sept of Baelor ενώ υπάρχει και ένα συμβούλιο υψηλόβαθμων κληρικών, που ονομάζεται Most Devout. Σε αυτό το συμβούλιο προΐσταται ο Υψηλός Σέπτον ο οποίος εκλέγεται και μέσα από το Most Devout αν και έχουν υπάρξει παραδείγματα Υψηλών Σέπτον που δεν άνηκαν στο συμβούλιο.

- Septons. Οι άνδρες ιερείς της Πίστης συνήθως ανήκουν σε τάγματα που λατρεύουν ξεχωριστή όψη των Εφτά. Για παράδειγμα υπάρχουν Σέπτον που έχουν ορκιστεί στον Μεταλλουργό, οι οποίοι φορούν στο λαιμό ένα μικρό μεταλλικό σφυρί. Μοναστικά τάγματα υπάρχουν μέσα σε ναούς και τα μέλη τους λέγονται Brown Brothers, ενώ Σέπτον που δεν ανήκουν σε κάποιο Sept ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό διδάσκοντας τους χωρικούς για την Πίστη και κηρύττουν με αντάλλαγμα τροφή και στέγη. Αυτοί ονομάζονται Ζητιάνοι Αδελφοί (Begging Brothers) και φορούν ένα μικρό μεταλλικό μπολ στο λαιμό τους.
- Septas. Οι γυναίκες του κλήρου ανήκουν σε τάγματα που ξεχωρίζουν για τα διαφορετικά χρώματα των ρούχων τους χωρίς, όμως, να έχει προσδιοριστεί ακόμα σε πια όψη των Εφτά ανήκει το κάθε ένα. Υπάρχουν λευκές, γκρίζες και μπλε Σεπτα και κατοικούν στα λεγόμενα Motherhouses, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στη πόλη Oldtown. Πολλές Σέπτα έχουν τη θέση της οικονόμου σε σπίτια και κάστρα ευγενών ενώ υψηλόβαθμες συμμετέχουν και στο συμβούλιο Most Devout έχοντας λόγο στην εκλογή του Υψηλού Σέπτον.


ΤΑΓΜΑΤΑ

- Silent Sisters. Οι Σιωπηλές Αδελφές είναι ένα τάγμα της πίστης ξεχωριστό από τις Σέπτα αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναίκες πιστές στον Άγνωστο / Ξένο (Stranger). Οι Σιωπηλές Αδελφές τηρούν όρκο σιωπής και αγνότητας, φορούν γκρίζα ρούχα και καλύπτουν το πρόσωπο τους εκτός των ματιών. Ασχολούνται με την προετοιμασία των νεκρών για τις κηδείες του αφαιρώντας τα όργανα και τοποθετώντας αρωματικά φυτά πριν την τελετή. Αποκαλούνται και Σύζυγοι του Ξένου (Wives of the Stranger).

- Faith Militant. Τα δύο Στρατιωτικά Τάγματα της Πίστης ονομάζονται συνολικά Faith Militant και αποτελούνται από τους:
o Γιοι του Πολεμιστή (Warrior’s Sons). Είναι ένα τάγμα αποτελούμενο από ιππότες που απαρνήθηκαν τη γη και τις περιουσίες τους για να πολεμήσουν για την Πίστη των Εφτά. Φορούν πανοπλίες στολισμένες με ασήμι, μανδύες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και τα ξίφη τους φέρουν το έμβλημα του Επτά – Άκτινου Αστεριού στη λαβή. Θεωρούνται φανατικοί και τρέφουν μεγάλο μίσος για τους εχθρούς της πίστης και τους αλλόθρησκους.
o Φτωχοί (Poor Fellows). Είναι ένα πιο ταπεινό τάγμα που αποτελείται από άτομα χαμηλής καταγωγής και, σε αντίθεση με τους Warrior’s Sons, περιλαμβάνει και γυναίκες. Παρομοιάζονται με στρατιωτικό κομμάτι των Ζητιάνων Αδελφών καθώς και αυτοί ταξιδεύουν στα Εφτά Βασίλεια προστατεύοντας πιστούς και προσκυνητές στα ταξίδια τους από Sept σε Sept. Δεν φορούν συγκεκριμένη πανοπλία ενώ οπλίζονται με ότι όπλο έχουν διαθέσιμο και φορούν έμβλημα σε σχήμα κόκκινου αστεριού σε λευκό φόντο.

- Στοχαστές Αδελφοί (Contemplative Brothers). Ζουν σε μοναστικές κοινότητες έχοντας δώσει όρκο σιωπής και ασχολούνται με την περισυλλογή και την προσευχή. Οι κοινότητες διοικούνται από έναν γηραιό, τον Elder Brother, που συνήθως είναι ο μόνος που μπορεί να μιλά ελεύθερα. Φορούν γκριζόμαυρους χιτώνες με φαρδιά μανίκια και μυτερές κουκούλες.

Να πω εδώ οτι επειδή τα βιβλία τα έχω διαβάσει στα αγγλικα ισως κάποιοι οροι ή ονοματα που αναφερονται εδώ να διαφέρουν απο την επίσημη ελληνική μετάφραση. Γι αυτο και δίπλα βάζω τον πρωτότυπο αγγλικο όρο ή ονομα.

Πιστεύω οτι κάποια στιγμή αύριο θα είναι έτοιμο και το επόμενο άρθρο για τους Old Gods
When their masters come, when the white mists rise up how do you fight a mist crow?
Shadows with teeth, air so cold it hurts to breath, like a knife inside your chest! You don't know, you cannot know, can your sword cut cold?
Reply


Messages In This Thread
Θρησκείες του ASOIAF - Μέρος Πρώτο: The Seven - by g3n3ral - 24-04-2013, 12:59 PM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)