Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Melisandre
#21
Τι περίεργη σκηνή!!! Αφού εκείνος έχει βάλει μέσα το δηλητήριο γιατί πίνει πρώτος??? Και το ύφος του Davos έκπληκτο όταν τον βλέπει να ρίχνει τη σκόνη-χάπι ό,τι τέλος πάντων έριξε! Και προσπαθεί να τον εμποδίσει, του λέει Don't την ώρα που σηκώνεται να πάει προς την Μελισάνδρα!
Reply
#22
Υποθέτω ότι το κάνει για να μην υποψιαστεί η Μελισάντρα τους σκοπούς του και αρνηθεί να πιει. Κατά κάποιον τρόπο θυσιάζεται προκειμένου να σκοτώσει την μάγισσα. Έτσι το κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον.

Στα βιβλία η σκηνή είναι κάπως διαφορετική και είναι αυτή:

Quote:Σηκώθηκε όρθιος κρατώντας το κύπελλο. «'lσως να φέρθηκα ανόητα. Αρχόντισσα Μελισάντρα, θα μοιραστείς μαζί μου αυτή την
πρόποση στο θεό σου, τον Κύριο του Φωτός; Στο όνομα της δύναμής του;»
Η κόκκινη γυναίκα τον κοίταξε εξεταστικά. «Αν αυτό είναι που θέλεις.»
Ένιωθε τους πάντες να τον κοιτάζουν. Ο Ντέιβος έκανε να τον αρπάξει καθώς ο μέιστερ απομακρυνόταν από τον πάγκο. Του έσφιξε
το μανίκι με τα δάχτυλα που του είχε ακρωτηριάσει ο Άρχοντας Στάννις. «Τι πας να κάνεις;» του ψιθύρισε.
«Εκείνο που πρέπει να γίνει» απάντησε ο Μέιστερ Κρέσσεν «για το καλό του βασιλείου και της ψυχής του άρχοντά μου.» Ελευθερώθηκε
από τη λαβή του Ντέιβος χύνοντας στη βιασύνη του μια σταγόνα κρασί.

Η γυναίκα τον περίμενε μπροστά από την εξέδρα. Τα βλέμματα όλων ήταν καρφωμένα πάνω τους, όμως ο Κρέσσεν δεν έβλεπε παρά
μόνο εκείνη. Κόκκινο μετάξι, κόκκινα μάτια, το άλικο ρουμπίνι στο λαιμό της, κόκκινα χείλη, τραβηγμένα σ' ένα αμυδρό χαμόγελο.
Έκλεισε την παλάμη της πάνω από τη δική του, γύρω απ' το κύπελλο. Το δέρμα της ήταν καυτό σαν να είχε πυρετό. «Προλαβαίνεις να
χύσεις το κρασί, μέιστερ.»
«'Οχι» της ψιθύρισε τραχιά εκείνος. «'Οχι.»
«'Οπως θέλεις.» Η Μελισάντρα του Ασάι πήρε το κύπελλο από τα χέρια του και ήπιε μια μεγάλη γουλιά. Όταν του το επέστρεψε, στο
κύπελλο δεν υπήρχε παρά ελάχιστο κρασί. «Και τώρα η σειρά σου.»
Τα χέρια του έτρεμαν, αλλά πίεσε τον εαυτό του να φανεί δυνατός. Ένας μέιστερ της Ακρόπολης δεν μπορεί να νιώθει φόβο. Το
κρασί είχε μια στυφή γεύση. Άφησε το άδειο κύπελλο να φύγει από τα δάχτυλά του κι εκείνο έπεσε στο πάτωμα κι έγινε κομμάτια. «Ο
Κύριος του Φωτός έχει δύναμη εδώ, άρχοντά μου» είπε η γυναίκα. «Και η φωτιά εξαγνίζει.» Στο λαιμό της, το ρουμπίνι λαμπύρισε κατακόκκινο.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
#23
Καλησπέρα σε όλους μετα απο καιρό  (hi) .
Απ το βιβλίο εχουμε καποιες ενδείξεις οτι μαλλον ειναι αθάνατη ή κατι τετοιο τελοσπαντων..απ το παρακατω απόσπασμα για παραδειγμα όπου χαρακτηριζει τους άλλους "θνητούς"
Quote:Φαγητό. Ναι, πρέπει να φάω. Ορισμένες μέρες ξεχνούσε. Ο R'hllor της παρείχε όλη την τροφή που ζητούσε το κορμί της , αλλά αυτό ήταν κάτι που καλύτερα να έμενε κρυφό από τους θνητούς .


Reply
#24
Καλησπέρα, Iris!

Προσωπικά δεν γνωρίζω, δεν έχω μελετήσει και πολύ το κείμενο ψάχνοντας για τη Μελισάντρα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν κρύωνε, παρ' όλο που βρισκόταν στο Τείχος και δεν φορούσε χοντρά ρούχα, και δεν είχε ανάγκη από πολύ ύπνο.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
#25
Τα στοιχεία που μαρτυρούσαν την ηλικία της Μελισάνδρη και δεν είχαμε προσέξει

  • Η Carice van Houten είχε δηλώσει σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της, πριν από την απαγόρευση του HBO στους ηθοποιούς να αποκαλύπτουν στοιχεία για τους χαρακτήρες τους, πως "Δεν ξέρω πόσο χρονών είναι η Μελισάνδρη, πρέπει να είναι πάνω από 100".
  • Σε συνέντευξη, που είχε δώσει το 2013, ο Oliver Ford Davies,  που υποδυόταν τον μέιστερ Cressen είχε αποκαλύψει στους δημοσιογράφους ότι η Μελισάνδη είναι περισσότερη από 400 ετών, εξηγώντας πως "αυτός ήταν και ο λόγος που κατάφερε να επιβιώσει από το δηλητήριο στη 2η σεζόν".Η Μελισάνδρη κατάφερε να επιβιώσει μετά το δηλητήριο αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί να είναι εκτός από μεγάλη σε ηλικία και αθάνατη.
  • Παράλληλα, στην 4η σεζόν βλέπουμε τη Μελισάνδρη να κάνει μπάνιο μπροστά στην σύζυγο του Στάνις και να της λέει για το γυμνό σώμα της, ότι "Είναι μόνο σάρκα". Σε αυτή τη σκηνή δεν φοράει το κολιέ της, το οποίο φαίνεται να αποτελεί και την πηγή της δύναμής της, με τις θεωρίες να τη θέλουν να αποκαλύπτει τον πραγματικό της εαυτό στην Selyse. Μάλιστα, η ίδια της λέει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί κόλπα για να προσελκύσει τους πιστούς της ακολούθους, όπως ήταν η γυναίκα του Στάνις, η οποία να θυμίσουμε ότι δέχθηκε να θυσιάσει την κόρη της.Το συγκεκριμένο πλάνο κλείνει στο τρομοκρατημένο πρόσωπο της Selyse, γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκάλυψε τον "τρομακτικό" εαυτό της.
  • Οι αναγνώστες των βιβλίων πρέπει να υποπτεύονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την ηλικία της Μελισάνδρης, μιας και στο βιβλίο "Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου", στο οποίο διηγείται τα γεγονότα από τη δική της σκοπιά για μια και μοναδική φορά, αποκαλύπτει πως "Η Μελισάνδρη είχε ασκήσει την τέχνη της για αναρίθμητα χρόνια και είχε πληρώσει το τίμημα." Ενώ, αποκαλύπτει πως "Η ιέρεια κοιμάται μόνο μία ώρα την νύχτα (και προσπαθεί να αποκόψει τον ύπνο εντελώς) και δεν τρώει, λέγοντας, πως ο 'R'hllor της παρέχει όλη την τροφή που χρειάζεται", αφήνοντας υπαινιγμούς ότι πιθανότατα είναι αθάνατη.
  • Η Μελισάνδρη στο βιβλίο εμφανίζεται σαν σκλάβα , που είχε πωληθεί σαν ιδιοκτησία του "Lot Seven", πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχε κάποιο σημάδι στο πρόσωπό της, το οποίο όμως δεν βλέπουμε σε καμία από τις δυο εκδοχές της. Το πιο πιθανό είναι να έχει καταφέρει να το διαγράψει χάρη στις δυνάμεις της.

Πηγή: news247.gr, vanityfair, romper
....Kill the boy and let the men be born....
Reply
#26
Ευχαριστούμε πολύ, [member=3282]GregoryGero[/member] !

Από όλα αυτά βέβαια, συμπεραίνει κανείς ότι η σειρά δεν είχε δώσει κανένα στοιχείο μέχρι τώρα για την ηλικία της Μελισάντρα. Στα βιβλία υπάρχουν ενδείξεις, ναι. Και μας θύμισες και μια ακόμη που δεν αναφέρθηκε εδώ:

"Η Μελισάνδρα είχε ασκήσει την τέχνη της για αναρίθμητα χρόνια και είχε πληρώσει το τίμημα." - Ο Χορός των Δράκων Β' - Το Κάλεσμα της Φλόγας
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
#27
[member=3282]GregoryGero[/member]






Για την καταγωγή της Μελ μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις. Ναι, όντως τα βιβλία περιέχουν κάποια στοιχεία που σε κάνουν να θεωρείς ότι κάτι περίεργο παίζει με την ηλικία της.


Ο Davies νομίζω ότι αστειευότανε όταν είπε ότι η Μελ είναι 400 ετών.


Σχετικά με το 5ο στοιχείο, το απόσπασμα από τα βιβλία είναι το παρακάτω


Quote:Περίεργες φωνές την κάλεσαν, από πολύ παλιές μέρες.  "Μέλονυ," άκουσε μια γυναίκα να φωνάζει. Μια αντρική φωνή είπε, "Lot Seven (πακέτο επτά)."
Η φράση lot seven δεν θεωρώ ότι αναφέρεται σε άτομο αλλά στην ομάδα σκλάβων στην οποία η Μέλονυ βρισκότανε-η λέξη πακέτο είναι δική μου μετάφραση και δεν είναι απόλυτα ορθή, όμως σίγουρα η Μελ δεν ήταν ιδιοκτησία του Lot Seven. Lot σημαίνει και ομάδα αντικειμένων προς πώληση. Άλλωστε όταν ο Τύριον έγινε σκλάβος, ο δουλέμπορος χρησιμοποίησε μια αντίστοιχη έκφραση-Lot ninety-seven.


Η καταγωγή της Μελ είναι περίεργη όμως, το ότι δεν έχει τατουάζ σημαίνει είτε ότι όπως ανέφερες, το κρύβει με την μαγεία της είτε ότι δεν της έκαναν τατουάζ. Ο Θόρος για παράδειγμα, αν και ιερέας δεν έχει τατουάζ. Εξάλλου τα τατουάζ είναι κάτι που συνηθίζεται στο Βολάντις ενώ η Μελ είναι από το Ασάι.




Η πιο δημοφιλής θεωρία σχετικά με την Μελ, την οποία δεν πολυπιστεύω αλλά δεν αποκλείεται να ισχύει, είναι ότι είναι η κόρη της Σιέρα Σήσταρ και του Μπλαντρέηβεν ή ακόμα ότι είναι η ίδια η Σιέρα.




Η Σιέρα ήταν η μικρότερη κόρη του Αίγκον του 4ου και η πιό όμορφη, είχε ένα μάτι πράσινο και ένα γαλάζιο.
[Image: AEGON_IV.jpg]
Η μητέρα της ήταν η Σέρενεϊ του Λυς, βαλυριανής καταγωγής. Από όλες τις ερωμένες του Αίγκον ήταν η πιο όμορφη και η πιο ψυχρή και πολλοί την αντιπαθούσαν. Στην αυλή έλεγαν ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον Αίγκον και ότι με μαγεία είχε καταφέρει να φαίνεται νέα.


[Image: 300px-Serenei_of_Lys.jpg]
Η Σιέρα ήταν μια αφορμή για αντιπαράθεση ανάμεσα στον Μπράιντεν Ρίβερς και τον Αίγκορ Ρίβερς, ετεροθαλή αδέρφια της και μπάσταρδοι γιοί του Αίγκον.
Στα γεγονότα του πολέμου ανάμεσα σε Μπλακφάϊαρ και Ταργκάρυεν, ο Μπράιντεν στήριξε τους Ταργκάρυεν ενώ ο Αίγκορ τους Μπλακφάϊαρ. Ο Μπράιντεν(γνωστός και ως Μπλάντρέηβεν) νίκησε και ο Αίγκορ εξορίστηκε στο Έσσος.ς.

[Image: Marc_Simonetti_Bittersteel.jpg]
Η Σιέρα αν ήταν ερωμένη του Μπράιντεν, αρνήθηκε να τον παντρευτεί.Ενώ ο Μπράιντεν στην συνέχεια πήγε στο Τείχος και μετά ακόμα παραπέρα και εμφανίζεται στα βιβλία, δεν γνωρίζουμε τί απέγινε η Σιέρα.
[Image: 1842607-brynden_rivers.png]
Η περιγραφή της Μελ, ως μια λεπτή, πανέμορφη γυναίκα, με πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, παραπέμπει στην Σιέρα.Η Σιέρα, όπως και η Μελ, φόραγε ένα διάδημα, μόνο που το δικό της ήταν από πράσινες και γαλάζιες πέτρες.Επίσης η Σιέρα ασχολείτο με πρηφητείες και είχε μια αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη.Βέβαια η Μελ βλέπει σε όραμα τον Μπλαντρέηβεν και τον Μπραν και τους θεωρεί αντιπάλους.Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί η θεωρία, σίγουρα όμως έχει ενδιαφέρον.
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
#28
Διαβάζοντας ξανά το μοναδικό POV της Μελισάντρας στον Χορό των Δράκων ύστερα από το συμβάν στο τέλος του 1ου επεισοδίου, πρέπει να ομολογήσω ότι το κεφάλαιο της είναι ένα από τα πιο creepy και αινιγματικά ολόκληρου του Asoiaf. Πολύ περίεργο κεφάλαιο, με εντονότατη παρουσία μαγείας. Ένα μεγάλο μέρος του σχετίζεται με (το βάζω σε σπόιλερ για καλό και για κακό, αν και πρόκειται για γεγονός που εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου δεν υπάρχει στη σειρά) 
Show Content
αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη ίδια. Δημιουργούν μια πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα γύρω από το προσωπό της. [Τα αποσπάσματα θα μπουν σε σπόιλερ για οικονομία χώρου και επειδή το θρεντ αφορά την σειρά]


Το επόμενο απόσπασμα εμπεριέχει ένα μικρότερο κομμάτι που έχει αναφερθεί και παραπάνω από πολλούς συμφορουμίτες, αλλά νομίζω πως αξίζει να διαβάσει κανείς ολόκληρη την παράγραφο:

Show Content

Στη συνέχεια ακολουθεί η περίφημη ατάκα της για τον Τζον Σνόου:

Show Content


Show Content

Πέρα από την έμμεση παραδοχή της για το τι πραγματικά συνέβαινε ανάμεσα στην ίδια και τον Στάννις, το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως η Μελισάντρα απεχθάνεται τον ύπνο και κοιμάται πραγματικά ελάχιστα. Εύχεται, μάλιστα, κάποτε να έρθει η μέρα που δεν θα κοιμόταν καθόλου.

Show Content

Το μεγαλύτερο μέρος του αποσπάσματος αναφέρεται στα ξόρκια της, αλλά το πιο ενδιαφέρον πρόκειται για το ό,τι στο Τείχος νιώθει ακόμα ισχυρότερη ακόμα και από τότε που βρισκόταν στο Ασσάι. Ιδιαίτερα περίεργο για μια γυναίκα που σχετίζεται τόσο πολύ με την φωτιά.


[member=157]Σιέρα[/member], συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες για την καταγωγή της Μελισάντρας, η φράση Lot Seven θα πρέπει να αναφέρεται σε κάποια ομάδα σκλάβων στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σχετικά με την θεωρία περί της καταγωγής από την Σιέρα Σήσταρ και το Ματωμένο Κοράκι, πρέπει να πω ότι οι ομοιότητες της πρώτης με την Μελισάντρα ως προς τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά είναι εντυπωσιακές. Αυτό που με προβληματίζει, ωστόσο, είναι ότι αν η πραγματική εμφάνιση της Μελισάντρας είναι περίπου αυτή που έδειξε το πρώτο επεισόδιο, τότε στην ουσία όλα αυτά τα στοιχεία περί ομοιότητας των εξωτερικών χαρακτηριστικών είναι στην ουσία “άχρηστα”, καθώς η Μελισάντρα που βλέπουμε εμείς και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι στο Ασοιάφ είναι μια ψεύτικη εικόνα της, βασισμένη στη μαγεία.

Το όραμα της Μελισάντρας με το Ματωμένο Κοράκι και τον Μπραν είναι επίσης πολύ αινιγματικό:

Show Content

Τους θεωρεί υπηρέτες του Μεγάλου Άλλου, αλλά δεν είναι και πρώτη φορά που η Μελισάντρα κάνει λάθος ερμηνεία σε κάποιο όραμα...

Ακόμα πιο περιέργη, βέβαια, είναι και η άμεση αντίδρασή στο όραμα που βλέπει με τον Μπραν και το Ματωμένο Κοράκι:

Show Content

Θα μπορούσε άραγε η εικόνα του πατέρα της (σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία πάντα), Μπλαντρέηβεν, να έφερε στο νου της εικόνες από το μακρινό παρελθόν της και την καταγωγή της;


Σχετικά με εκείνη την σκηνή μεταξύ της Μελισάντρας και της Σελύζ, κατά την οποία υποτίθεται πως η Μελισάντρα φανέρωσε την πραγματική της εμφάνιση στην Σελύζ, προσωπικά αμφιβάλλω. Υπάρχουν σίγουρα υπόνοιες σε όλη τη σκηνή, αλλά δεν μας γίνεται ξεκάθαρο αν πράγματι η Σελύζ βλέπει την “αληθινή” Μελισάντρα. Και το πρόσωπό της, προσωπικά, δεν θα το χαρακτήριζα ούτε καν τρομαγμένο, πόσο μάλλον τρομοκρατημένο. Περισσότερο απορημένη φαίνεται. Γενικότερα, νομίζω πως η σκηνή αναφέρεται κυρίως στην θυσία της Σιρήν (“Δεν χρειάζεσαι την βοήθειά μου, αλλά εγώ θα χρειαστώ τη δικιά σου. Όταν ανοιχτούμε στο πέλαγος η κόρη σου πρέπει να βρίσκεται μαζί μας”) καθώς κάμπτει και την τελευταία αντίσταση της Σελύζ ώστε η κόρη της να έρθει τελικά στο Τείχος.
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#29
Διαβάζοντας από Odykal :   
Quote:  Μια μέρα, προσευχόταν η Μελισάντρα, δε θα κοιμόταν καθόλου Μια μέρα θα ήταν ελεύθερη από τα όνειραΜέλονυ, σκέφτηκε, Αντικείμενο Επτά    


Η τελευταία υπογράμιση  αφήνει πολύ μυστήριο  και μας ξεσηκώνει για ψάξιμο και σενάρια.
Οι πρώτες όμως (υπογραμμίσεις)  ,  εμένα μ' αφήνουν να καταλάβω ότι τελικά  δεν πήγε στο κρεβάτι της από απογοήτευση (όπως αρχικά υπέθεσα  σε άλλο ποστ ) , αλλά για να δει "όνειρα"  .  " Όνειρα"  από τα οποία θέλει όσο το δυνατόν να αποφύγει ( αφού προσεύχεται  για μια μέρα που δε θα κοιμηθεί καθόλου  και θα είναι ελεύθερη από όνειρα ) .  Άρα με βαριά την καρδιά  ξάπλωσε στο κρεβάτι της  βγάζοντας το μενταγιόν της  ή μήπως αυτό συμβαίνει κάθε φορά που κοιμάται :  (ίσως) απαλλάσεται από το φυλαχτό της  - για να μπορεί να δει αυτά τα " όνειρα " -  χάνει τη νιότη της  ( ή ίσως να είναι κανονικά η ηλικία της  αλλά η μαγεία να την γερνάει πρόωρα  ώστε να 'ρθεί  στον  Ρλορ  πιο γρήγορα με θάνατο από γηρατειά  -  υπόθεση της στιγμής )  και ονειρεύεται  "όνειρα" τα οποία καμία σχέση δε θα έχουν με τα όνειρα των ανθρώπων αλλά  (ίσως)  συνομιλία απευθείας με το θεό της και εντολές ή κατευθύνσεις .  Εδώ φυσικά το έκανε  για να ξαναρωτήσει  για τον Αζόρ Αχάι που , και πού, έκανε λάθος  και τι γίνεται στη συνέχεια.
Απλώς,  εγώ,  δεν έχω κατασταλάξει σίγουρα  με ποιανού το μέρος είναι (αν το θέσουμε έτσι)  ,  ίσως ο Σνόου-Αζορ Αχάι  να 'ναι μόνο το " μέσον "  της  κι όχι ο προστατευμένος της    - κι έχουμε δει πολλά θύματά της αδίκως,  δηλ.  απ' την πλευρά της άδικα τα θυσίασε.

- άσχετο απ' τα προηγούμενα,  [member=157]Σιέρα[/member]  ,  καταπληκτικές οι φωτο ( ζωγραφιά  -  στους σχεδιαστές    (bow) (bow) (bow) (bow) ) 
[/spoiler]
: [spoiler]    [Image: 300px-Serenei_of_Lys.jpg]    [Image: Marc_Simonetti_Bittersteel.jpg] 
καλά , την κοπέλα αυτή μόνο απ' τη φωτο (ζωγραφιά  - εδώ κολλάει η έκφραση :  "είσαι σαν ζωγραφιά"  )  θα την ερωτευόμουν ...
A hound will die for you
  but never lie to you
Reply
#30
[member=2032]SANDOR CLEGANE[/member]

Quote:Η τελευταία υπογράμιση  αφήνει πολύ μυστήριο  και μας ξεσηκώνει για ψάξιμο και σενάρια.

Υπάρχει πραγματικά πολύ μυστήριο γύρω από αυτή τη γυναίκα και είναι σίγουρο πως ύστερα από το τελευταίο επεισόδιο οι θεωρίες για την ταυτότητα της και τις μεθόδους της ως ιέρεια του Ρ'Λορ θα γίνουν πολλαπλασιαστούν δραματικά. Τα στοιχεία που έχουμε πάντως μέχρι στιγμής γι' αυτήν είναι απελπιστικά λίγα για να βγάλουμε ένα σίγουρο συμπέρασμα.

Επίσης, ξέχασα να παραθέσω στο παραπάνω κείμενο το γεγονός πως ο ίδιος ο Μάρτιν στην ερώτηση "ποιος είναι ο πιο παρεξηγημένος χαρακτήρας των βιβλίων" απάντησε "ίσως η Μελισάντρα"

https://www.youtube.com/watch?v=E5_QQres...page#t=235

Tongue
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)