Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euron Greyjoy - Evil Bran;
#1
Πρόκειται για μια θεωρία που κυκλοφορεί ιδιαίτερα στο fandom τον τελευταίο καιρό. Στην ουσία υποστηρίζεται πως ο Έουρον υπήρξε κάποτε ο “προστατευόμενος” του Ματωμένου Κορακιού και προοριζόταν για τον ρόλο που προορίζεται ο Μπραν, αλλά παρόλα αυτά το Ματωμένο Κοράκι απέτυχε στην προσπάθεια να τον “διδάξει”.


Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που “δομούν” την θεωρία αυτή. Δεν είναι ιδιαίτερα πολλά, αλλά ούτε και λίγα ώστε να απορριφθούν δίχως σκέψη και συζήτηση.


Καταρχάς, ως στοιχείο θα μπορούσε κανείς να πάρει το ίδιο το όνομα και έμβλημα του Έουρον. Το παρατσούκλι του Έουρον είναι Crow's Eye, στα ελληνικά “Κορακομάτης”, ενώ το προσωπικό έμβλημά του αποτελείται από 2 κοράκια που στέφουν ένα μάτι (φέρνει στο νου το άνοιγμα του “τρίτου” ματιού). Γνωρίζουμε τόσο από το Asoiaf, όσο και από άλλα βιβλία που διαδραματίζονται στον κόσμο του Μάρτιν αλλά αναφέρονται στο παρελθόν, πως το Ματωμένο Κοράκι συσχετιζόταν ιδιαίτερα με τα πτηνά και τα μάτια στο μακρινό παρελθόν του.

"How many eyes does Lord Bloodraven have? the riddle ran. A thousand eyes, and one ."

Το έντονο ενδιαφέρον του Έουρον για την μαγεία μπορεί άλλωστε να σχετίζεται και από την επαφή του με το Ματωμένο Κοράκι.



Quote: «Όταν ήμουν μικρός, ονειρεύτηκα ότι μπορούσα να πετάξω» δήλωσε. «Κι ύστερα ξύπνησα και δεν μπορούσα ... ή έτσι είπε ο μέιστερ. Αλλά αν είπε ψέματα;»
Ο Βικτάριον μπορούσε να μυρίσει τη θάλασσα από το ανοιχτό παράθυρο, αν και στο δωμάτιο κυριαρχούσε μια μυρωδιά ανάμεικτη από κρασί και αίμα και σεξ. Ο κρύος θαλασσινός αέρας καθάρισε κάπως το κεφάλι του. «Τι εννοείς;»
Ο Έουρον γύρισε να τον κοιτάξει, με τα μελανιασμένα του χείλη να σχηματίζουν ένα μισό χαμόγελο. «Ίσως μπορούμε να πετάξουμε. Όλοι μας. Πώς θα το μάθουμε ποτέ αν δεν πηδήξουμε από κάποιον ψηλό πύργο;» Μια ριπή ανέμου ήρθε από το παράθυρο και ανασήκωσε το γούνινο μανδύα. Η γύμνια του είχε κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό. «Κανείς δεν ξέρει ποτέ τι μπορεί να κάνει αν δεν τολμήσει να πηδήξει.»

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από την Βορά Ορνίων. Θυμίζει ιδιαίτερα την εμπειρία του Μπραν αναφορικά με την επίσκεψη της Κουρούνας με τα Τρία Μάτια στα όνειρά του και την προσπάθεια να ανοίξει το “τρίτο μάτι” έπειτα από το “ατύχημά” του.


Quote:Του φάνηκε σαν να έπεφτε για χρόνια. Πέτα, ψιθύρισε μια φωνή μες στο σκοτάδι, αλλά ο Μπραν δεν ήξερε πώς να πετά, κι έτσι, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να συνεχίσει να πέφτει.
Ο Μέιστερ Λούιν έφτιαξε ένα αγοράκι από πηλό, το έψησε μέχρι που σκλήρυνε, το έντυσε με τα ρούχα του Μπραν και το πέταξε από μια στέγη. Ο Μπραν θυμόταν πως είχε γίνει χίλια κομμάτια. «Μα εγώ δεν πέφτω ποτέ» είπε και συνέχισε να πέφτει.
Το έδαφος βρισκόταν κάτω στο βάθος και εκείνος ίσα που μπορούσε να το ξεχωρίσει μέσα από τις γκρίζες ομίχλες που στροβιλίζονταν γύρω του. Καταλάβαινε όμως πόσο γρήγορα έπεφτε και ήξερε τι τον περίμενε εκεί κάτω. Ακόμη και στα όνειρα, δε γίνεται να πέφτεις για πάντα. Θα ξυπνούσε τη στιγμή ακριβώς πριν φτάσει στο χώμα, το ήξερε. Πάντα έτσι γίνεται, ξυπνάς τη στιγμή ακριβώς πριν φτάσεις στο χώμα.
Κι αν δεν ξυπνήσεις; ρώτησε η φωνή.
Είχε πλησιάσει κι άλλο στο έδαφος, ήταν όμως ακόμη πολύ πολύ μακριά, χίλια μίλια μακριά, πιο κοντά όμως από πριν. Έκανε κρύο εδώ πέρα στο σκοτάδι. Δεν υπήρχε ήλιος ούτε άστρα, μονάχα το έδαφος από κάτω του, που χιμούσε προς το μέρος του για να τον κάνει χίλια κομμάτια, και η καταχνιά κι η ψιθυριστή φωνή. Ήθελε να κλάψει.
Μην κλαις. Πέτα.
«Δεν μπορώ να πετάξω» είπε ο Μπραν. «Δεν μπορώ, δεν μπορώ ... »
Πώς το ξέρεις; Έχεις προσπαθήσει ποτέ;

......

«Τι μου κάνεις;» ρώτησε την κουρούνα πνιγμένος στα δάκρυα.
«Σε μαθαίνω να πετάς.»
«Δεν ξέρω να πετάω!»
«Αυτή τη στιγμή πετάς.»
«Πέφτω!»
«Κάθε πτήση ξεκινά με μια πτώση» είπε η κουρούνα. «Κοίτα κάτω.»
«Φοβάμαι ... »
«ΚΟΙΤΑ ΚΑΤΩ!»

Θα μπορούσε, επομένως, το Ματωμένο Κοράκι να είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον Έουρον όταν ήταν και εκείνος μικρός σε ηλικία μέσω των ονείρων του, προορίζοντας εκείνον για να πάρει τη θέση του κάποια στιγμή στο μέλλον (όπως άλλωστε συμβαίνει τώρα και με τον Μπραν). Η “συνεργασία” αυτή προφανέστατα δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα ο Έουρον να  “απομακρυνθεί”/“αποστασιοποιηθεί” από το Ματωμένο Κοράκι, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ξέχασε όσα έμαθε κατά τη διάρκεια της “διδασκαλίας” του. Πολύ πιθανό, μάλιστα, η εμπειρία του αυτή να τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή.

Πέρα από τις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα δύο περιστατικά, ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Έουρον στον μέιστερ, ο οποίος κατά τον ίδιο προσπάθησε να του “βγάλει” την ιδέα περί “πετάγματος” από το μυαλό. Την ίδια ακριβώς αντίδραση είχε και ο μέιστερ Λούιν όταν ο Μπραν του ανέφερε όσα έβλεπε στα όνειρά του.

Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε συμπεραίνουμε πως πρώτον, ο Έουρον είχε κάποτε τις δυνάμεις/δυνατότητες που έχει Μπραν όντας skinchanger, και δεύτερον και σημαντικότερον, γνωρίζει για την ύπαρξη των Άλλων.

“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#2
Να πω την αλήθεια δεν είχα κάνει τον συσχετισμό Έουρον-Μπλαντρέηβεν.
Έχω την εντύπωση ότι από μικρός τον αποκαλούσαν έτσι, το γιατί είναι ένα μυστήριο.


Ενδιαφέρουσα η σύμπτωση των μέιστερ που αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να ονειρεύονται ότι θα πετάξουν.




Είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο Μπλαντρέηβεν να προσπάθησε να διδάξει τον Έουρον και εκείνος να απομακρύνθηκε.Γιατί όμως?
Μήπως λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του ή ο Μπλαντρέηβεν δεν είναι τόσο καλός όσο φαίνεται?




Γιατί ο Μπλαντρέηβεν να επιλέξει τον Έουρον συγκεκριμένα?


Μήπως είχε ανάμιξη στην κακοποίηση του Αίρον και στις δολοφονίες?


Μπορεί απλά ο Έουρον να κατάλαβε ότι είναι πιόνι του Μπλαντρέηβεν και αρνήθηκε να συνεχίσει.
Όμως δεν αποκλείεται ο Έουρον να συνεχίζει να χειραγωγείται από τον Μπλαντρέηβεν και να στοχεύει στην Νταινέρυς...
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
#3
(04-08-2016, 10:54 AM)Σιέρα link Wrote: Είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο Μπλαντρέηβεν να προσπάθησε να διδάξει τον Έουρον και εκείνος να απομακρύνθηκε.Γιατί όμως?
Μήπως λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του ή ο Μπλαντρέηβεν δεν είναι τόσο καλός όσο φαίνεται?

Για να πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ιδιαίτερα για ποιον λόγο ο Μπρύντεν δεν κατάφερε να τον “διδάξει” όσα έπρεπε και η σχέση τους διακόπηκε (υποθετικά πάντα), φαντάζομαι, ωστόσο, πως αυτό θα οφείλεται σίγουρα κατά μέρος στον χαρακτήρα του Έουρον. Ένα άλλο ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί εδώ, είναι το πότε και γιατί ο Έουρον κατέληξε να γίνει ο απαίσιος άνθρωπος που τώρα είναι. Ίσως είδε κάτι στα όνειρα του, κάτι που τον τρόμαξε και τον “ταρακούνησε” αλλάζοντάς του ολόκληρο τον ψυχισμό. Για να διαπράξει πάντως τις δολοφονίες των αδελφών του σε σχετικά μικρή ηλικία, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από νωρίς.


(04-08-2016, 10:54 AM)Σιέρα link Wrote: Γιατί ο Μπλαντρέηβεν να επιλέξει τον Έουρον συγκεκριμένα?

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, από αυτά που καταλαβαίνω, ωστόσο, ίσως ο λόγος να ήταν οι δυνατότητες που είχε ο Έουρον σε μικρή ηλικία. Ξέρουμε ότι οι πρασινομάντεις είναι εξαιρετικά σπάνιοι στην ύπαρξή τους (ένας στους 1000 ανθρώπους γεννιέται skinchanger, και ένας skinchanger στους 1000 μπορεί να γίνει πρασινομάντης), οπότε πιθανόν να μην υπήρχαν πολλές επιλογές.


(04-08-2016, 10:54 AM)Σιέρα link Wrote: Μπορεί απλά ο Έουρον να κατάλαβε ότι είναι πιόνι του Μπλαντρέηβεν και αρνήθηκε να συνεχίσει.
Όμως δεν αποκλείεται ο Έουρον να συνεχίζει να χειραγωγείται από τον Μπλαντρέηβεν και να στοχεύει στην Νταινέρυς...

Όπως το καταλαβαίνω/βλέπω/φαντάζομαι εγώ, ο Έουρον ήταν εκείνος που “διέκοψε” τις όποιες (πιθανές πάντα) σχέσεις με το Ματωμένο Κοράκι, και στοχεύει σίγουρα στην Νταινέρυς (στους δράκους της για την ακρίβεια). Πέρα από τα όσα έχει πει ο ίδιος, υπάρχει τόσο το όραμα του Μοκόρρο καθώς περνά από την Βαλύρια

Quote:Υπάρχουν κι άλλοι που αναζητούν την Νταινέρυς.»
....
«Μόνο τις σκιές τους» απάντησε ο Μοκόρρο. «Μία σκιά πιο συχνά από τις υπόλοιπες. Ένα ψηλό, παραμορφωμένο πλάσμα με ένα μαύρο μάτι και δέκα μακριά χέρια, να πλέει σε μια θάλασσα από αίμα.»

(νομίζω πως το άτομο που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρα ο Έουρον, ενώ η θάλασσα από αίμα υπάρχει επίσης σε ένα από τα οράματα του Αίρον Γκρέιτζοϋ στο κεφάλαιό του από τους Ανέμους του Χειμώνα, λίγο πριν την μάχη με τους Redwyne)

όσο και το ίδιο το όνειρο της Νταινέρυς

Quote:Στριφογύριζε κάτω από τις κουβέρτες της και ονειρευόταν ότι ο Χίζνταρ τη φιλούσε ... αλλά τα χείλη του ήταν μπλε και μελανιασμένα και, όταν μπήκε μέσα της, ο ανδρισμός του ήταν κρύος σαν πάγος.

Μπλε και μελανιασμένα χείλη, ελάχιστα άτομα στον κόσμο έχουν, με τον Έουρον Γκρέιτζοϋ να είναι ένας από αυτούς. Αναφορικά με το “ο ανδρισμός του ήταν κρύος σαν πάγος”, φαντάζομαι πως υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, αλλά νομίζω πως δεν μπορεί κάποιος να μην παραδεχτεί ότι ένα από τα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό είναι ο συσχετισμός με τους Άλλους.
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#4
(04-08-2016, 01:53 PM)odykal link Wrote: Ίσως είδε κάτι στα όνειρα του, κάτι που τον τρόμαξε και τον “ταρακούνησε” αλλάζοντάς του ολόκληρο τον ψυχισμό. Για να διαπράξει πάντως τις δολοφονίες των αδελφών του σε σχετικά μικρή ηλικία, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από νωρίς.


Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Σε μια απόλυτα δυσλειτουργική οικογένεια ο Έουρον είναι ταυτόχρονα χαρισματικός και επικίνδυνος. Ο μοναδικός λόγος που τα αδέρφια του δεν τον σκότωσαν ήταν το κοινό τους αίμα. Τώρα για το τί μπορεί να τον ταρακούνησε, στην σειρά
Show Content




Υπάρχει μια θεωρία για τον Έουρον και τον Τζον, εγώ δεν την πολυπιστεύω αλλά αξίζει να αναφερθεί.


Show Content




Ο Ρόντρικ Χάρλοου (μακράν από τους πιο καλογραμμένους δεύτερους χαρακτήρες στην σειρά) αμφισβητεί το ταξίδι του Έουρον στην Βαλύρια.


Εαν όμως όντως ο Έουρον πήγε στην Βαλύρια και επέστρεψε ζωντανός, κάτι που θεωρείται ακατόρθωτο, ίσως να το κατάφερε με την αρωγή του Μπρύντεν.



He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
#5
(02-09-2016, 11:12 AM)Σιέρα link Wrote: Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Σε μια απόλυτα δυσλειτουργική οικογένεια ο Έουρον είναι ταυτόχρονα χαρισματικός και επικίνδυνος. Ο μοναδικός λόγος που τα αδέρφια του δεν τον σκότωσαν ήταν το κοινό τους αίμα. Τώρα για το τί μπορεί να τον ταρακούνησε, στην σειρά
Show Content

Συμφωνώ σε αυτό, θα μπορούσε (υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η παραπάνω θεωρία ισχύει) να βίωσε κάποια τραυματική εμπειρία στα οράματά του.



(02-09-2016, 11:12 AM)Σιέρα link Wrote: Υπάρχει μια θεωρία για τον Έουρον και τον Τζον, εγώ δεν την πολυπιστεύω αλλά αξίζει να αναφερθεί.


Show Content

Ενδιαφέρουσα σκέψη, άσχετα από το αν την πιστεύει κάποιος ή όχι. Επίσης, δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν
Show Content
Ο Υγρομάλλης το πιστεύει αυτό, αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνει λάθος στη ζωή του.


(02-09-2016, 11:12 AM)Σιέρα link Wrote:
Show Content

Συμφωνώ σε αυτό, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον, αν και για να είμαι ειλικρινής “ανυπομονώ” περισσότερο για να δω το πόσο “ψηλά” θα φτάσει ο Έουρον προτού επέλθει η πτώση του.

(02-09-2016, 11:12 AM)Σιέρα link Wrote: Ο Ρόντρικ Χάρλοου (μακράν από τους πιο καλογραμμένους δεύτερους χαρακτήρες στην σειρά) αμφισβητεί το ταξίδι του Έουρον στην Βαλύρια.

Ο Reader, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι από τις μεγάλες συμπάθειές μου στα βιβλία, όταν αμφισβητεί την παρουσία του Έουρον στην Βαλύρια προκαλεί μια ιδιαίτερα περίεργη (κατ' εμέ) αντίδραση από πλευράς του Κορακομάτη. Είναι από τις ελάχιστες στιγμές στα βιβλία που ο Έουρον χάνει αυτή την υπερβολική άνεση που έχει όταν απευθύνεται σε άλλους.

Quote:Ένα χαμόγελο τρεμόπαιξε στα γαλάζια χείλη του Έουρον. «Εγώ είμαι η καταιγίδα, άρχοντά μου. Η πρώτη καταιγίδα και η τελευταία. Έχω πάρει τη Σιωπή σε μεγαλύτερα ταξίδια απ' αυτό και με περισσότερους κινδύνους. Ξέχασες; Διέσχισα τη Θάλασσα της Αιθάλης και είδα τη Βαλύρια.»
Όλοι οι άντρες στο δωμάτιο ήξεραν ότι ο Όλεθρος κυριαρχούσε ακόμα στη Βαλύρια. Η ίδια η θάλασσα έβραζε και άχνιζε, και η χώρα ήταν γεμάτη δαίμονες. Λεγόταν ότι ακόμα κι αν κάποιος αντίκριζε έστω τα απόκρημνα βουνά της Βαλύρια να υψώνονται από τη θάλασσα, θα βίωνε σύντομα ένα βασανιστικό θάνατο, αλλά ο Κορακομάτης είχε πάει και είχε επιστρέψει.
«Πήγες όντως;» ρώτησε ο Αναγνώστης, πολύ απαλά.
Το γαλάζιο χαμόγελο του Έουρον εξαφανίστηκε. «Αναγνώστη» είπε στην ησυχία «θα σε συμβούλευα να κρατήσεις τη μύτη σου στα βιβλία σου.»
Ο Βικτάριον μπορούσε να νιώσει την ανησυχία γύρω του.

Πιθανόν, ο λόγος για τον οποίο ο Έουρον ενοχλείται τόσο πολύ όταν ο Ρόντρικ αμφισβητεί το ταξίδι του Έουρον στην Βαλύρια να οφείλεται στο γεγονός ότι η αμφισβήτηση αυτή “χαλάει” κατά κάποιο τρόπο την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Έουρον γύρω από το πρόσωπό του ως “το άτομο που πήγε στη Βαλύρια και κατάφερε να γυρίσει πίσω”. Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση που μου έρχεται στον νου.

Προσωπικά, πάντως, πριν ο Μάρτιν διαβάσει το κεφάλαιο του Αίρον από το 6ο βιβλίο, δεν πίστευα πως ο Έουρον έχει πράγματι καταφέρει να πατήσει το πόδι του στη Βαλύρια. Δεν είμαι τόσο σίγουρος γι' αυτό ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Πολύ μυστήριο γύρω από τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#6
(02-09-2016, 11:12 AM)Σιέρα link Wrote: Ο Ρόντρικ Χάρλοου (μακράν από τους πιο καλογραμμένους δεύτερους χαρακτήρες στην σειρά) αμφισβητεί το ταξίδι του Έουρον στην Βαλύρια.
Εαν όμως όντως ο Έουρον πήγε στην Βαλύρια και επέστρεψε ζωντανός, κάτι που θεωρείται ακατόρθωτο, ίσως να το κατάφερε με την αρωγή του Μπρύντεν.


Σημείωση πρώτη εξ αφορμής του παρατιθεμένου: στα βιβλία όλα αυτά. Στην σειρά είδαμε Τζόρα και Τύριον να ...διαπλέουν μία σχεδόν ....ειδυλιακή Βαλύρια με μια ...βάρκα. Κοινώς παρ' τ' αυγό και κούρεψ' το.


Σημείωση δεύτερη όσον αφορά το θέμα maester και όνειρα πτήσης: μπορεί ο κόσμος του Martin να μοιάζει προκλητικά με την εποχή μας, όμως μιλάμε για έναν κόσμο που με όρους πραγματικότητας θα έπρεπε ως πολιτισμός να έχει φθάσει τουλάχιστον στην βιομηχανική εποχή κι όμως βρίσκεται μεταξύ ύστερης αρχαιότητας και αρχές πρώιμου Μεσαίωνα. Στον πραγματικό κόσμο, το όνειρο της πτήσης βρίσκεται βέβαια στο μυαλό των ανθρώπων ήδη από την αυγή του πολιτισμού, ο μύθος του Ίκαρου όμως λειτουργεί αποτρεπτικά στην Δύση, τουλάχιστον μέχρι να φθάσουμε στην Αναγέννηση και τον Ντα Βίντσι ώστε να ξαναανοίξει η συζήτηση.
Θέλω να πω με αυτό ότι οποιοσδήποτε maester που έχει στοιχειώδη σωφροσύνη οφείλει να βγάζει από το μυαλό των παιδιών οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, ακόμη και ως όνειρο, ακριβώς για να μην μαζεύουν τα παιδιά με το ...κουταλάκι.

Edit: Το πρόβλημα με τον κώδικα διορθώθηκε - mod
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)