Μερικές (μάλλον περισσότερο επεξηγηματικές) παρατηρήσεις για το 2ο επεισόδιο, το οποίο νομίζω πως σε γενικές γραμμές ήταν καλό και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
1. Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί πλέον στα Stepstones φαίνεται πως αποτελέσει βασικό plotline της πρώτης σεζόν. Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει κανείς τα βασικά της υπόθεσης είναι να ρίξει μια ματιά σε έναν χάρτη αντίστοιχο με τον παρακάτω και να δει που βρίσκονται τα Stepstones (μία ομάδα νησιών στο νότιο κομμάτι της Στενής Θάλασσας ανάμεσα στο Dorne και το νοτιοδυτικό Essos), οι τρεις Ελεύθερες Πόλεις (Myr, Lys, Tyrosh) που έχουν σχηματίσει την Τριαρχία και απειλούν την περιοχή, το Pentos και το Volantis (τα οποία ο Viserys αποκάλυψε πως προσπαθεί να πάρει με το μέρος του κατά της Τριαρχίας), καθώς και ο Κόλπος του Μαυροπόταμου (όπου βρίσκονται το Dragonstone και το Driftmark, οι έδρες των Targaryen & των Velaryon αντίστοιχα, μαζί με το King’s Landing· παρότι ο Κόλπος του Μαυροπόταμου δεν φαίνεται ολόκληρος στον χάρτη, βρίσκεται μόλις νότια του Κόλπου των Καβουριών).
(Ο χάρτης μέσα σε κουτάκι για σπόιλερ γιατί είναι υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων)
Show Content
Spoiler
2. Αν και η σειρά κράτησε την ημερομηνία γέννησης της Rhaenyra από τα βιβλία (γεν. το 97) αφού είναι 15 χρονών το 111/2, φαίνεται πως άλλαξε αυτή της Laena Velaryon, η οποία αν και παρουσιάζεται ως 12 ετών στη σειρά (δηλ. γεννηθείσα περίπου το 100) στα βιβλία γεννήθηκε το 92 και άρα το 111/2 κανονικά θα ήταν σχεδόν 20 χρονών. Πιθανότατα η αλλαγή έγινε για να φανεί λογική η απόρριψη της πρότασης του Corlys από τον Viserys, κάτι που μάλλον λειτουργεί καθώς η απόρριψη κινεί την πλοκή μέσω της άμεσης αντίδρασης του Corlys σε αυτή.
3. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η (υπερβολικά) πατερναλιστική συμπεριφορά του Otto και του Viserys (‘You are young. You will learn’) προς την Rhaenyra, καθώς και η φιλοδοξία/προθυμία της τελευταίας να δείξει ότι είναι η πραγματική διάδοχος του πατέρα της μαζί με την κατανόηση της ευάλωτης θέσης στην οποία βρίσκεται η ίδια (‘He didn’t choose me. He spurned Daemon’ + η κουβέντα με την Rhaenys) οδηγούν την Rhaenyra στη λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων (πχ. το ταξίδι στο Dragonstone) ή σε αμήχανες στιγμές (πχ. η πρότασή της για χρήση δράκων στα Stepstones και η επιλογή του Criston Cole στη Βασιλική Φρουρά). Μένει να δούμε αν το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, και αν θα βάλει κάποια στιγμή την Rhaenyra σε πραγματικούς μπελάδες.
4. Απ’ ότι φαίνεται η σειρά έχει πάρει την απόφαση να δώσει κάποιο βάθος στον χαρακτήρα της Mysaria, ο οποίος είναι αρκετά επιφανειακός στα βιβλία. Το να έρθει αυτό μέσα από έναν μεγαλύτερο ρόλο της σειρά είναι ένα ενδεχόμενο (αυτό θα σημαίνει μάλλον και αλλαγές πάνω στο υλικό των βιβλίων), ομολογώ πάντως ότι η ηθοποιός με την εσκεμμένα ξενική προφορά που της έχουν δώσει δεν με έχει πείσει μέχρι τώρα ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει πολύ καλά. Ελπίζω να κάνω λάθος.
5. Το γεγονός ότι ο Daemon, παρακούοντας τον αδελφό του, επέλεξε να μείνει στο Dragonstone, την παλιά έδρα των Targaryen πριν την κατάκτηση του Westeros, έχει σαφή συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο τίτλος του Πρίγκιπα του Dragonstone δινόταν έκτοτε στον διάδοχο του θρόνου. Τον ίδιο ακριβώς συμβολικό χαρακτήρα έχει και η πράξη της κλοπής του αυγού του δράκου του νεκρού και διαδόχου του θρόνου για λίγες μόλις ώρες, Baelon. Προφανώς ο Daemon δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την απόφαση του Viserys για τη διαδοχή του.