Game Of Thrones - Greek Community
Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen - Printable Version

+- Game Of Thrones - Greek Community (https://agameofthrones.gr)
+-- Forum: House of the Dragon [HBO] (https://agameofthrones.gr/forum-8.html)
+--- Forum: 1η Σεζόν (2022) (https://agameofthrones.gr/forum-46.html)
+--- Thread: Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen (/thread-996.html)Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen - nirne - 26-09-2022

Συζήτηση για το 6ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς, The Princess and the Queen.

Το θρεντ αυτό είναι ασφαλές απέναντι στα σπόιλερ, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης της σειράς. Όταν είναι ανάγκη να δοθεί κάποιο σπόιλερ, παρακαλούμε πολύ να γίνει μόνο σε πλαίσιο σπόιλερ κι αφού υπάρξει προειδοποίηση έξω απ' αυτό.


Απ: Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen - libarchiv - 26-09-2022

Η σειρά ξεκίνησε με την "δήλωση" ότι ο βασιλιάς Jahaerys ήξερε την απλή αλήθεια ότι ο μόνος που θα μπορούσε να διαλύσει τον οίκο τους ήταν ο ίδιος ο οίκος.... Βέβαια με την πάροδο των επεισοδίων, βλέπουμε ότι τα ... εκρηκτικά στα θεμέλια του οίκου, τα βάζουν οι αυλές (κάτι που φυσικά ισχύει και στην πραγματική ζωή).

Στο επεισόδιο λοιπόν αυτό, το οποίο μας μεταφέρει 10 χρόνια μετά το προηγούμενο, βλέπουμε την Alicent να έχει γίνει πολύ πικρόχολη, όπως και ο ... σύμμαχός της πλέον Ser Criston Cole. Έχει πλέον ασπαστεί τις αντιλήψεις του πατέρα της, που απ' ότι φαίνεται όντας μακριά της, κατάφερε να την επηρεάσει πολύ περισσότερο απ' ότι όσο ήταν δίπλα της ... βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι φταίει και η συμπεριφορά της Rhaenyra που δεν "συμπεριφέρεται" σύμφωνα με την θέση της (όπως της είχε πει και σε προηγούμενο επεισόδια η Alicent), τουλάχιστον σύμφωνα με τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του Westeros... Ίσως πάλι εδώ να υποβόσκει μια ζήλεια και από τους δύο τους, από την Alicent επειδή βλέπει ότι η Rhaenyra στην πραγματικότητα ζει όπως η ίδια επιθυμεί και όχι όπως οι τύποι της επιβάλλουν και του Ser Criston Cole, επειδή δεν τον ακολούθησε και απλά τον αντικατάστησε με τον Ser Harwin... τον οποίο επίσης φαίνεται ότι τον είχε άχτι, γι αυτό βλέπουμε και την σκηνή στην αυλή με τα υπονοούμενα που ανταλάσσουν και καταλήγει με το επικό ξύλο που άρπαξε ο Ser Criston Cole απ΄τον Ser Harwin, αν και το πλήρωσε πολύ ακριβά ο δεύτερος...και με την ευκαιρία φαίνεται τώρα και αυτό που αναφέρει στο ακριβώς προηγούμενο επεισόδιο ο odykal στην αναφορά του για τον Larys Strong και το σημείο που αναφέρεται στον αδερφό του, ο οποίος (Larys Strong) φαίνεται να ξεπερνάει και τον μικροδάχτυλο από το Game of Thrones....

(20-09-2022, 03:02 PM)odykal link Wrote: ...
Υπάρχει το ενδεχόμενο να προσπαθεί να κάνει την Alicent να αποφασίσει υπέρ των παιδιών της στο δίλημμα που της έθεσε ο πατέρας της, κάτι που θα σήμαινε ότι μάλλον στηρίζει τις αξιώσεις της πλευράς της Alicent, αλλά αυτό να είναι προσωπική επιλογή και να μη συμβαδίζει με τις επιθυμίες του πατέρα του και του αδελφού του (ειδικά του αδελφού του). Λογικά όσο περνούν τα επεισόδια, τόσο περισσότερο θα μαθαίνουμε για εκείνον.

Όσον αφορά την σχέση της Rhaenyra με την Alicent, βλέπουμε την πρώτη να κάνει κάποιες προσπάθειες (με την πρόταση γάμου, αλλά και την επιλογή δρακο-αυγού για τον γιο της) ενώ την δεύτερη να έχει πάρει πλέον την σκληρή γραμμή του πατέρα της. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι την Rhaenyra οι άρχοντες με πρωτεργάτη τον πατέρα της την έβαλαν στο κάδρο της διαδοχής όταν ήθελαν να αποκλείσουν τον Daemon, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουν να την παραμερίσουν μετά όταν τους βόλευε καλύτερα...
Τέλος, αξίζει μια αναφορά στο συγκεκριμένο επεισόδιο και στην Lady Laena που την βλέπουμε να ιππεύει την Vhagar  (που αναφέρει σε προηγούμενο επεισόδιο) και στο συγκλονιστικό τέλος της.
Φαίνεται να προοικονομείται η κορύφωση στα τελευταία επεισόδια!!!

edit: Προσθήκη παρενθέσεων
Υποσημείωση: Αξίζει να προστεθούν κάποιες επιπλέον σημειώσεις:
πρώτον, όσον αφορά την σχέση της Alicent με τον Viserys, όπου βλέπουμε αφ΄ενός να πατάει πόδι (η Alicent, πχ κάνε ότι θες αφού πεθάνω κλπ) και αφ' ετέρου στην σκηνή που επιχείρησε να παραιτηθεί ο Lord Lyonel Strong ενώ ακριβώς πριν είχε "βοηθήσει" τον Viserys, μετά όταν δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, όταν της ζήτησε βοήθεια ο άντρας της σηκώθηκε και έφυγε για την ακριβώς επόμενη σκηνή, όπου
δεύτερον, στον διάλογο μεταξύ Alicent και Larys Strong, η πρώτη δηλώνει απροκάλυπτα ότι ήθελε τον πατέρα της, γιατί θα μεροληπτούσε υπέρ της...


Απ: Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen - odykal - 27-09-2022

Αν και σίγουρα όχι ένα κακό επεισόδιο, ομολογώ πως μου φάνηκε αρκετά flat σε σχέση με τα υπόλοιπα. Δεδομένου ότι οι δύο μεγάλες στιγμές του επεισοδίου (και η κορύφωσή του) ήταν ο θάνατος της Laena και των δύο Strong, για να έχουν αυτές κάποιο αντίκτυπο στον θεατή θα πρέπει εκείνος να έχει δεθεί πρώτα με τους εν λόγω χαρακτήρες. Καταλαβαίνω από την άλλη ότι ο χρόνος τρέχει και ό,τι έχει γίνει προς το παρόν είναι ουσιαστικά η προετοιμασία για όσα που έπονται, απλά αν δεν έχεις αφιερώσει κάποιο χρόνο στη σχέση του Harwin με τη Rhaenyra καθώς και σε εκείνη της Laena με τον Daemon, ο θάνατος των πρώτων από τα δύο ζευγάρια θα περάσει «στα γρήγορα» αφού ο θεατής δεν θα έχει προλάβει να γνωρίσει τους χαρακτήρες αυτούς σε ιδιαίτερο βάθος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επεισόδιο συνολικά ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικό, απλώς θεωρώ ότι δεν κατάφερε να βγάλει το maximum που μπορούσε από το διαθέσιμο υλικό.

Σε άλλα σχόλια τώρα:

1. Ορισμένα γενεαλογικά της βασιλικής οικογένειας για να υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα: α) τα παιδιά της Alicent που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα είναι (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο) ο Aegon, η Helaena και ο Aemond [στα βιβλία υπάρχει ακόμη ένα παιδί, αλλά ενδέχεται η σειρά να έχει κόψει τον χαρακτήρα από τη σειρά μιας και δεν έχει αναφερθεί πουθενά για την ώρα], β) τα παιδιά της Rhaenyra είναι (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο πάλι) ο Jacaerys, ο Lucerys και ο Joffrey, γ) τα παιδιά του Daemon είναι η Baela και η Rhaena.

2. Μετά το πέρασμα 10 ετών, η Alicent φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο από εκείνο των προηγούμενων επεισοδίων, όντας πλέον γεμάτη πικρία στην προσπάθειά της να προωθήσει τα δικά της παιδιά απέναντι στη Rhaenyra. Σε παρόμοια φάση φαίνεται να βρίσκεται και ο CC, προφανώς πιστός πια στην Alicent. Αν για την περίπτωση της Alicent δεν θεωρώ ότι είναι ο μόνος λόγος για τη στροφή της, νομίζω το σχόλιο του [member=3667]libarchiv[/member] παραπάνω είναι εξαιρετικά εύστοχο και πιάνει πολύ καλά τη σκέψη της:

(26-09-2022, 03:54 PM)libarchiv link Wrote:Ίσως πάλι εδώ να υποβόσκει μια ζήλεια και από τους δύο τους, από την Alicent επειδή βλέπει ότι η Rhaenyra στην πραγματικότητα ζει όπως η ίδια επιθυμεί και όχι όπως οι τύποι της επιβάλλουν και του Ser Criston Cole, επειδή δεν τον ακολούθησε και απλά τον αντικατάστησε με τον Ser Harwin

Το γεγονός ότι η Alicent δέχτηκε (θεωρώντας το «καθήκον» της) να παντρευτεί έναν άνθρωπο κατ’ εντολή ουσιαστικά του πατέρα της χωρίς να τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα γι’ αυτόν, ενώ η Rhaenyra παρότι παντρεύτηκε τον Laenor διατηρεί μία εξωσυζυγική σχέση επειδή έτσι επιθυμεί (αθετώντας το «καθήκον» της στα μάτια της Alicent) σίγουρα έπαιξε ρόλο στη μεταξύ τους κόντρα.

3.
(26-09-2022, 03:54 PM)libarchiv link Wrote:ο οποίος (Larys Strong) φαίνεται να ξεπερνάει και τον μικροδάχτυλο από το Game of Thrones

Θα πρόσθετα ότι ο Larys συνδυάζει παράλληλα τόσο το creepiness του Μικροδάχτυλου όσο και την αινιγματικότητα του Βάρυς με τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα (ειδικά το κόψιμο των γλωσσών στους «υπηρέτες» του είναι ό,τι έκανε και ο Βάρυς με τα little birds του).

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι στο Fire & Blood υπάρχει μεταξύ άλλων η φήμη πως εκείνος που κρυβόταν πίσω από τη φωτιά στο Harrenhal ήταν ο Larys, και η σειρά το επιβεβαιώνει (το απόσπασμα σε κουτάκι σπόιλερ για να μην πιάνει χώρο):

Show Content

4. Η Vhagar φαίνεται τόσο διαφορετική απ’ όλους τους δράκους που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα στη σειρά, και αυτό όχι τόσο για το τεράστιο μέγεθός της αλλά για το πρόσωπό της. Βγάζει κάτι το ιδιαίτερα απόκοσμο.Απ: Επεισόδιο 6ο - The Princess and the Queen - nirne - 29-09-2022


Σ' αυτό το επεισόδιο βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την αντίθεση των δύο γυναικών ως μητέρων.

Η Άλισεντ απέναντι στον Αίγκον ακολουθεί την τακτική του εκφοβισμού και δε νοιάζεται για τίποτα άλλο πέρα από το να ανέβει ο γιος της στον θρόνο (για να σωθεί από το μαχαίρι σύμφωνα με τα λόγια της). Μοιάζει μάλλον να βαριέται κοντά στην κόρη της Χελαίνα κι ούτε που παίρνει χαμπάρι το πιθανό χάρισμα του παιδιού της, που φαίνεται ότι βλέπει το μέλλον ή κομμάτια από αυτό. Τον Αίμοντ πάλι αντί να τον παρηγορήσει με κάποιον τρόπο ως μητέρα, φροντίζει απλά να τον στρέψει ενάντια στα παιδιά της Ραινύρα. Σε προηγούμενα επεισόδια την είδαμε να μην "διασκεδάζει" και τόσο όταν κρατούσε τα μωρά της στην αγκαλιά για να τα παρηγορήσει που έκλαιγαν.

Από την άλλη μεριά η Ραινύρα εμφανίζεται στοργική απέναντι στα παιδιά της κι αυτά μοιάζουν να την αγαπούν. Χαμογελάει κάθε φορά που κοιτάει τον νεογέννητο Τζόφρυ, ακόμη κι όταν υποφέρει ακόμη από τους πόνους της γέννας. Δεν τη βλέπουμε να βάζει στα λόγια τα αγόρια της ενάντια στα αγόρια της Άλισεντ και προκειμένου να τα κρατήσει ασφαλή προτείνει μια γενναιόδωρη προσφορά στην πρώην φίλη της. Τέλος, παίρνει την οικογένειά της μακριά από τον κίνδυνο και εμφανίζεται να κρατάει τα δυο παιδιά της σφιχτά στην αγκαλιά της οδεύοντας για το Ντράγκονστοουν.