Μέρος 2ο
Ένα ακόμη από τα βασικά χαρακτηριστικά του Χρυσού Λόχου που διατηρείται μέχρι και σήμερα και πηγάζει από τον ιδρυτή του, είναι η ασυνήθιστη πειθαρχία που μπορεί κανείς να διακρίνει στην οργάνωση. Ο καθένας φαίνεται να ξέρει τον ρόλο του μέσα στην οργάνωση, τον οποίο ρόλο του φέρνει εις πέρας χωρίς διαμαρτυρία. Η εικόνα αυτή της απόλυτης πειθαρχίας είναι αποτυπωμένη ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το στρατόπεδό τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συναντούν κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Γουέστερος στο 5ο βιβλίο, εκείνοι καταφέρνουν να ανασυνταχθούν ταχύτατα και διεξάγουν επιτυχημένες επιθέσεις σε κάστρα των Stormlands.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί κανείς να καταλάβει από το παραπάνω απόσπασμα είναι ότι οι μισθοφόροι κρατούν τον πλούτο κοντά τους (ανεξαρτήτως οργάνωσης, αν κρίνουμε από τα λόγια του Connington), πράγμα που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως δεν έχουν σταθερή πατρίδα ώστε να διαφυλάξουν εκεί τα πράγματά τους, αλλά και ούτε θέλουν να πάρουν το ρίσκο και να αφήσουν τα πιο πολύτιμα από τα πράγματά τους [αφύλακτα;] στις σκηνές. Ο Jon Connington φαίνεται να έχει μια κάπως διαφορετική άποψη, αποδίδοντας την συνήθεια να κρατούν πάνω τους τον πλούτο τους στην τάση για επίδειξη. Καθώς και τα δύο επιχειρήματα έχουν βάση, λογικά η αλήθεια θα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρακτική των μισθοφόρων να φορούν ανάλογο αριθμό χρυσών περιβραχιονίων με τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει στον Λόχο. Από αυτά που έχω ψάξει, μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποια παρόμοια πρακτική να εφαρμόζεται από τους μισθοφόρους άλλων οργανώσεων, οπότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η πρακτική αυτή να αποτελεί μία ακόμη ιδιαιτερότητα του Χρυσού Λόχου.
Ένα άλλο, επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Χρυσού Λόχου, το οποίο φαίνεται να είναι κοινό με άλλες μισθοφορικές οργανώσεις, είναι η συνύπαρξη ατόμων από διαφορετικές περιοχές/πόλεις κάτω από ένα κοινό λάβαρο.
Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι από το Γουέστερος (από Οίκους ξεχασμένους και εξαφανισμένους – αν και όπως παρατηρεί ο Connington, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλους αυτούς), πράγμα αναμενόμενο λόγω της ιστορίας του Χρυσού Λόχου, αλλά και άντρες από τα Νησιά του Θέρους, το Volantis, το Myr, όλοι τους ενωμένοι κάτω από το λάβαρο του Χρυσού Λόχου. Αν και το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, ειδικά αν κάποιος πραγματοποιήσει μια σύγκριση με τις μισθοφορικές οργανώσεις και ειδικά με τους Δευτερότοκους και τους Γενναίους Συντρόφους (Brave Companions – Bloody Mummers), η διαφορετικότητα αυτή ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης δεν παύει να “χτυπά” στο μάτι και να δημιουργεί εντύπωση.
Ακόμη, αξίζει να αναφερθούν οι θέσεις/αξιώματα που είναι δυνατό να κατέχουν τα μέλη μέσα στον Χρυσό Λόχο. Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πέρα από τον διοικητή Harry Strickland, υπάρχουν οι εξής θέσεις:
α) Ο ταμίας, Gorys Edoryen
β) Ο υπεύθυνος των κατασκόπων, Lysono Maar
γ) Ο αρχηγός των τοξοτών, Black Balaq
Οι πληροφορίες που έχουμε για τις υπόλοιπες μισθοφορικές οργανώσεις δεν επιτρέπουν κάποια σύγκριση με τον Χρυσό Λόχο σχετικά με τα παραπάνω, επομένως, δεν μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα σίγουρος για το αν ορισμένες θέσεις (όπως εκείνη του υπεύθυνου κατασκόπων) υπάρχουν και σε άλλες οργανώσεις. Το λογικό, πάντως, θα ήταν να υπάρχουν.
Παρόντα βιβλία
Θα ακολουθήσει μια ανακεφαλαίωση των γεγονότων στα οποία εμπλέκεται ο Χρυσός Λόχος στα “κανονικά” βιβλία.
Βορά Ορνίων
Το πρώτο βιβλίο στο οποίο μαθαίνουμε για τον Χρυσό Λόχο, παρότι δεν εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Στο Γουέστερος έχουν φτάσει τα νέα πως ο Χρυσός Λόχος έχει σπάσει το συμβόλαιο του με το Myr, αλλά κανείς δεν ξέρει τον λόγο της εξέλιξης αυτής («Κάποια συμβόλαια γράφονται με μελάνι, κάποια με αίμα. Δε θα πω τίποτε άλλο.»). Από ένα POV της Cersei, μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως κατευθύνονται προς το Volantis.
Χορός των Δράκων
Στα πρώτα κεφάλαια του 5ου βιβλίου λύνεται το μυστήριο σχετικά με τον λόγο που ο Χρυσός Λόχος έσπασε το συμβόλαιο του με το Myr. Ο Illyrio αναφέρει στον Tyrion πως οι μισθοφόροι βρίσκονται καθοδόν για το Volantis, όπου και αναμένεται να συναντήσουν την Daenerys [και θα λάβει χώρα ο γάμος του Aegon με την Dany], πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις/σχέδια του Illyrio.
Βρισκόμενος στο Volon Therys, ο Jon Connington μαζί με τον Aegon εισέρχονται στο στρατόπεδο του Χρυσού Λόχου και λαμβάνουν μέρος σε ένα πολεμικό συμβούλιο μαζί τα ανώτερα στελέχη του Λόχου. Ο πρώτος αναρωτιέται πόσα γνωρίζει ο νέος διοικητής Harry Strickland για την συνομωσία του Illyrio-Varys, καθώς το σχέδιο (το πρώτο) είχε τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον εδώ και δέκα χρόνια, όταν και διοικητής της οργάνωσης ήταν ο Myles Toyne.
Το γεγονός ότι ο Toyne ήταν εκείνος που είχε συμφωνήσει και συνομωτήσει με τους Illyrio-Varys, επαληθεύεται λίγο αργότερα:
Πίσω στην κανονική ροή των πραγμάτων, ο Connington αποκαλύπτει την ταυτότητα του Aegon στους μισθοφόρους, αλλά συνειδητοποιεί γρήγορα πως ο Harry Strickland τους έχει ήδη ενημερώσει γι' αυτό. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου μας γίνεται γνωστή η αναστάτωση που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης, καθώς το σχέδιο του Illyrio που ήθελε την Dany να κινείται προς τα ανατολικά έχει χαλάσει λόγω του γεγονότος ότι παραμένει ακόμη στο Meereen. Χειρότερα, ο Strickland αποκαλύπτει πως το Yunkai είχε στείλει νωρίτερα αντιπροσώπους στον Χρυσό Λόχο προσπαθώντας να τους πείσει να πολεμήσουν εναντίον της Dany.
Η παραμονή της Dany στο Meereen φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στα σχέδια του Χρυσού Λόχου, και καθώς η επιλογή να φτάσουν αυτοί σε εκείνη (είτε μέσω θάλασσας είτε μέσω ξηράς) απορρίπτεται, το συμβούλιο μοιάζει να φτάνει σε αδιέξοδο. Την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Aegon προτείνει να κινηθούν απευθείας για το Γουέστερος, εγκαταλείποντας τις ελπίδες για μια συμμαχία με την Dany προς το παρόν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο σχέδιο, όπου οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι σαφώς λίγοτερες από εκείνες της αποτυχίας. Παρόλα αυτά, η τεράστια πλειοψηφία των μισθοφόρων στη σκηνή συμφωνεί με την πρόταση αυτή:
Ο κύβος ερρίφθη και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός.
Στο τελευταίο κεφάλαιο του Jon Connington στον Χορό των Δράκων μαθαίνουμε για τις πρώτες επιτυχίες της εισβολής στο Γουέστερος. Τα κάστρα Griffin's Roost, Rain House, Crow's Nest, και Greenstone στα Stormlands έπεσαν μέσα στις πρώτες μέρες απόβασης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Παρόλα αυτά, μόνο η μισή δύναμη του Χρυσού Λόχου έχει φτάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στο Γουέστερος.
Ο Connington γνωρίζει ότι για να καταφέρουν να επιτύχουν στον στόχο τους, χρειάζονται και βοήθεια από το Γουέστερος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στράφεται προς το Ντορν (ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και "τους φίλους στη Μεγάλη Πεδιάδα").
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δεν πρόκειται να μείνει στάσιμος, καθώς σχεδιάζει την κατάληψη του Storm's End, ενός από τα μεγαλύτερα κάστρα στα Επτά Βασίλεια, ελπίζοντας πως μια πιθανή νίκη του θα προκαλέσει αίσθηση και θα φέρει υποστηρικτές στον σκοπό του Aegon.
Ακολουθούν σπόιλερ από τους Ανέμους του Χειμώνα
Άνεμοι του Χειμώνα
Ένα ακόμη από τα βασικά χαρακτηριστικά του Χρυσού Λόχου που διατηρείται μέχρι και σήμερα και πηγάζει από τον ιδρυτή του, είναι η ασυνήθιστη πειθαρχία που μπορεί κανείς να διακρίνει στην οργάνωση. Ο καθένας φαίνεται να ξέρει τον ρόλο του μέσα στην οργάνωση, τον οποίο ρόλο του φέρνει εις πέρας χωρίς διαμαρτυρία. Η εικόνα αυτή της απόλυτης πειθαρχίας είναι αποτυπωμένη ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το στρατόπεδό τους.
Quote:Βρήκαν το Χρυσό Λόχο δίπλα στον ποταμό καθώς ο ήλιος χαμήλωνε στη δύση. Ήταν ένα στρατόπεδο που θα ενέκρινε ακόμα και ο Άρθουρ Ντέυν - συμπαγές, οργανωμένο, υπερασπίσιμο. Ένα βαθύ χαντάκι είχε σκαφτεί γύρω του, με μυτερούς πασσάλους μπηγμένους στο χώμα. Οι σκηνές είχαν στηθεί σε σειρές, με φαρδιούς δρόμους ανάμεσά τους. Τα αποχωρητήρια είχαν σκαφτεί δίπλα στον ποταμό, ώστε το ρεύμα να παρασέρνει τις ακαθαρσίες. Οι γραμμές των αλόγων ήταν στο βορρά και πέρα απ' αυτές δυο ντουζίνες ελέφαντες έβοσκαν δίπλα στο νερό, τραβώντας καλάμια με τις προβοσκίδες τους. Ο Γκριφ κοίταξε τα μεγάλα γκρίζα ζώα επιδοκιμαστικά. Δεν υπάρχει ούτε ένα πολεμικό άλογο στο Γουέστερος που θα σταθεί εναντίον τους.Χορός των Δράκων - Jon Connington I
Ψηλά μαχητικά λάβαρα από χρυσόνημα κυμάτιζαν πάνω σε επιβλητικούς στύλους στην περίμετρο του στρατοπέδου. Από κάτω τους, οπλισμένοι και θωρακισμένοι φρουροί έκαναν τους γύρους τους με λόγχες και τόξα στα χέρια, παρακολουθώντας καθέναν που πλησίαζε. Ο Γκριφ φοβόταν πως ο λόχος θα είχε χαλαρώσει υπό τη διοίκηση του Χάρρυ Στρίκλαντ, που φαινόταν να τον απασχολεί περισσότερο πώς να πιάσει φιλίες από το να επιβάλει την πειθαρχία· αλλά φαινόταν πως οι φόβοι του ήταν αβάσιμοι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συναντούν κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Γουέστερος στο 5ο βιβλίο, εκείνοι καταφέρνουν να ανασυνταχθούν ταχύτατα και διεξάγουν επιτυχημένες επιθέσεις σε κάστρα των Stormlands.
Quote:[size=10pt].... οι μισθοφόροι επεδείκνυαν μια χοντροκομμένη μεγαλοπρέπεια. Όπως πολλοί στο επάγγελμά τους, κρατούσαν τον επίγειο πλούτο τους πάνω τους: πετραδοστόλιστα σπαθιά, διακοσμημένες πανοπλίες, βαριά περιδέραια και πλούσια μετάξια έκαναν αισθητή την παρουσία τους και κάθε άντρας στη σκηνή φορούσε τα λύτρα ενός άρχοντα σε χρυσά περιβραχιόνια. Καθένα τους συμβόλιζε ένα χρόνο υπηρεσίας στο Χρυσό Λόχο. Ο Μαρκ Μάντρεϊκ, το βλογιοκομμένο πρόσωπο του οποίου είχε μια τρύπα στο μάγουλο εκεί όπου είχε αφαιρεθεί το τατουάζ σκλάβου, φορούσε μια αλυσίδα από χρυσά κρανία επίσης.Χορός των Δράκων - Jon Connington Ι
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί κανείς να καταλάβει από το παραπάνω απόσπασμα είναι ότι οι μισθοφόροι κρατούν τον πλούτο κοντά τους (ανεξαρτήτως οργάνωσης, αν κρίνουμε από τα λόγια του Connington), πράγμα που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως δεν έχουν σταθερή πατρίδα ώστε να διαφυλάξουν εκεί τα πράγματά τους, αλλά και ούτε θέλουν να πάρουν το ρίσκο και να αφήσουν τα πιο πολύτιμα από τα πράγματά τους [αφύλακτα;] στις σκηνές. Ο Jon Connington φαίνεται να έχει μια κάπως διαφορετική άποψη, αποδίδοντας την συνήθεια να κρατούν πάνω τους τον πλούτο τους στην τάση για επίδειξη. Καθώς και τα δύο επιχειρήματα έχουν βάση, λογικά η αλήθεια θα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρακτική των μισθοφόρων να φορούν ανάλογο αριθμό χρυσών περιβραχιονίων με τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει στον Λόχο. Από αυτά που έχω ψάξει, μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποια παρόμοια πρακτική να εφαρμόζεται από τους μισθοφόρους άλλων οργανώσεων, οπότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η πρακτική αυτή να αποτελεί μία ακόμη ιδιαιτερότητα του Χρυσού Λόχου.
Ένα άλλο, επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Χρυσού Λόχου, το οποίο φαίνεται να είναι κοινό με άλλες μισθοφορικές οργανώσεις, είναι η συνύπαρξη ατόμων από διαφορετικές περιοχές/πόλεις κάτω από ένα κοινό λάβαρο.
Quote:Ο Σερ Φράνκλυν έκανε τις συστάσεις. Κάποιοι από τους μισθοφόρους είχαν ονόματα μπάσταρδου, όπως ο Φλάουερς: Ρίβερς, Χιλ, Στόουν. Άλλοι είχαν διεκδικήσει ονόματα που κάποτε κυριαρχούσαν στην ιστορία του Γουέστερος ο Γκριφ μέτρησε δύο Στρονγκ, τρεις Πηκ, έναν Μαντ, έναν Μάντρεϊκ, έναν Λόθστον, δύο Κόουλ. Δεν ήταν όλα γνήσια. Στους ελεύθερους λόχους μπορούσε κανείς να δώσει στον εαυτό του ό,τι όνομα ήθελε.Χορός των Δράκων - Jon Connington I
.....
Δεν ήταν όλοι οι λοχαγοί από το Γουέστερος. Ο Μαύρος Μπάλακ, ένας ασπρομάλλης από τα Νησιά του Θέρους με δέρμα μαύρο σαν πίσσα, διέταζε τους τοξότες του λόχου, όπως και στις μέρες του Μαυρόκαρδου. Φορούσε ένα φτερωτό μανδύα πράσινο και πορτοκαλή, υπέροχο στην όψη. Ο κάτισχνος Γκόρυς Εντόρυεν από το Βολάντις είχε αντικαταστήσει τον Στρίκλαντ ως ταμίας του λόχου. Ένα τομάρι λεοπάρδαλης κάλυπτε τον έναν του ώμο και μαλλιά κόκκινα σαν αίμα έπεφταν στους ώμους του σε λαδωμένες μπούκλες, αν και η μυτερή του γενειάδα ήταν μαύρη. Ο υπεύθυνος των κατασκόπων ήταν άγνωστος στον Γκριφ, ένας άντρας από το Λυς ονόματι Λυσόνο Μάαρ, με λουλακιά μάτια και λευκόχρυσα μαλλιά και χείλη που θα ζήλευε κάθε πόρνη. Στην αρχή ο Γκριφ τον είχε περάσει για γυναίκα. Τα νύχια του ήταν βαμμένα μοβ και από τους λοβούς του έσταζαν σταγόνες αμέθυστων και μαργαριτάρια.
Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι από το Γουέστερος (από Οίκους ξεχασμένους και εξαφανισμένους – αν και όπως παρατηρεί ο Connington, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλους αυτούς), πράγμα αναμενόμενο λόγω της ιστορίας του Χρυσού Λόχου, αλλά και άντρες από τα Νησιά του Θέρους, το Volantis, το Myr, όλοι τους ενωμένοι κάτω από το λάβαρο του Χρυσού Λόχου. Αν και το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, ειδικά αν κάποιος πραγματοποιήσει μια σύγκριση με τις μισθοφορικές οργανώσεις και ειδικά με τους Δευτερότοκους και τους Γενναίους Συντρόφους (Brave Companions – Bloody Mummers), η διαφορετικότητα αυτή ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης δεν παύει να “χτυπά” στο μάτι και να δημιουργεί εντύπωση.
Ακόμη, αξίζει να αναφερθούν οι θέσεις/αξιώματα που είναι δυνατό να κατέχουν τα μέλη μέσα στον Χρυσό Λόχο. Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πέρα από τον διοικητή Harry Strickland, υπάρχουν οι εξής θέσεις:
α) Ο ταμίας, Gorys Edoryen
β) Ο υπεύθυνος των κατασκόπων, Lysono Maar
γ) Ο αρχηγός των τοξοτών, Black Balaq
Οι πληροφορίες που έχουμε για τις υπόλοιπες μισθοφορικές οργανώσεις δεν επιτρέπουν κάποια σύγκριση με τον Χρυσό Λόχο σχετικά με τα παραπάνω, επομένως, δεν μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα σίγουρος για το αν ορισμένες θέσεις (όπως εκείνη του υπεύθυνου κατασκόπων) υπάρχουν και σε άλλες οργανώσεις. Το λογικό, πάντως, θα ήταν να υπάρχουν.
Παρόντα βιβλία
Θα ακολουθήσει μια ανακεφαλαίωση των γεγονότων στα οποία εμπλέκεται ο Χρυσός Λόχος στα “κανονικά” βιβλία.
Βορά Ορνίων
Το πρώτο βιβλίο στο οποίο μαθαίνουμε για τον Χρυσό Λόχο, παρότι δεν εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Στο Γουέστερος έχουν φτάσει τα νέα πως ο Χρυσός Λόχος έχει σπάσει το συμβόλαιο του με το Myr, αλλά κανείς δεν ξέρει τον λόγο της εξέλιξης αυτής («Κάποια συμβόλαια γράφονται με μελάνι, κάποια με αίμα. Δε θα πω τίποτε άλλο.»). Από ένα POV της Cersei, μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως κατευθύνονται προς το Volantis.
Χορός των Δράκων
Στα πρώτα κεφάλαια του 5ου βιβλίου λύνεται το μυστήριο σχετικά με τον λόγο που ο Χρυσός Λόχος έσπασε το συμβόλαιο του με το Myr. Ο Illyrio αναφέρει στον Tyrion πως οι μισθοφόροι βρίσκονται καθοδόν για το Volantis, όπου και αναμένεται να συναντήσουν την Daenerys [και θα λάβει χώρα ο γάμος του Aegon με την Dany], πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις/σχέδια του Illyrio.
Βρισκόμενος στο Volon Therys, ο Jon Connington μαζί με τον Aegon εισέρχονται στο στρατόπεδο του Χρυσού Λόχου και λαμβάνουν μέρος σε ένα πολεμικό συμβούλιο μαζί τα ανώτερα στελέχη του Λόχου. Ο πρώτος αναρωτιέται πόσα γνωρίζει ο νέος διοικητής Harry Strickland για την συνομωσία του Illyrio-Varys, καθώς το σχέδιο (το πρώτο) είχε τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον εδώ και δέκα χρόνια, όταν και διοικητής της οργάνωσης ήταν ο Myles Toyne.
Quote:Ξέρει; αναρωτήθηκε ο Γκριφ. Πόσα του είπε ο Μάιλς; Ο Βάρυς ήταν ανένδοτος ως προς την ανάγκη για μυστικότητα. Τα σχέδια που είχε κάνει μαζί με τον Ιλλύριο και τον Μαυρόκαρδο είχαν μείνει μεταξύ τους. Ο υπόλοιπος λόχος είχε κρατηθεί στην άγνοια. Αυτό που δεν ήξεραν δεν μπορούσαν να το διαρρεύσουν.Χορός των Δράκων - Jon Connington I
Το γεγονός ότι ο Toyne ήταν εκείνος που είχε συμφωνήσει και συνομωτήσει με τους Illyrio-Varys, επαληθεύεται λίγο αργότερα:
Quote:Ο Άπατρις Χάρρυ Στρίκλαντ έκανε μια παύση με το φουσκαλιασμένο πόδι του στο χέρι. «Θα ήθελα να σου θυμίσω ότι ήταν ο Μάιλς Τόυν που έκανε αυτή τη μυστική συμφωνία, όχι εγώ.Χορός των Δράκων - Jon Connington I
Πίσω στην κανονική ροή των πραγμάτων, ο Connington αποκαλύπτει την ταυτότητα του Aegon στους μισθοφόρους, αλλά συνειδητοποιεί γρήγορα πως ο Harry Strickland τους έχει ήδη ενημερώσει γι' αυτό. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου μας γίνεται γνωστή η αναστάτωση που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης, καθώς το σχέδιο του Illyrio που ήθελε την Dany να κινείται προς τα ανατολικά έχει χαλάσει λόγω του γεγονότος ότι παραμένει ακόμη στο Meereen. Χειρότερα, ο Strickland αποκαλύπτει πως το Yunkai είχε στείλει νωρίτερα αντιπροσώπους στον Χρυσό Λόχο προσπαθώντας να τους πείσει να πολεμήσουν εναντίον της Dany.
Quote:«Το Γιουνκάι. Ο απεσταλμένος που έστειλαν για να καλοπιάσει το Βολάντις έχει στείλει ήδη τρεις ελεύθερους λόχους στον Κόλπο των Δουλεμπόρων. Θέλει να γίνουμε ο τέταρτος και προσφέρει τα διπλά απ' ό,τι μας πλήρωνε το Μυρ συν έναν σκλάβο για κάθε άντρα του λόχου, δέκα για κάθε αξιωματικό και εκατό διαλεχτές παρθένες όλες για μένα.»Χορός των Δράκων - Jon Connington I
Κατάρα. «Αυτό θα απαιτούσε χιλιάδες σκλάβους. Πού ελπίζει να βρει το Γιουνκάι τόσο πολλούς;» «Στο Μηρήν.» Ο Στρίκλαντ έγνεψε στον ακόλουθό του. «Γουάτκυν, μια πετσέτα. Το νερό κρυώνει και τα δάχτυλά μου ζάρωσαν σαν σταφύλια. Όχι, όχι αυτή την πετσέτα, την απαλή.»
«Αρνήθηκες» είπε ο Γκριφ.
«Του είπα ότι θα σκεφτώ την πρότασή του.» Ο Χάρρυ μόρφασε, καθώς ο ακόλουθός του σκούπιζε τα πόδια του. «Απαλά με τα δάχτυλα. Σκέψου τα σαν σταφύλια με λεπτή φλούδα, μικρέ. Θέλεις να τα στεγνώσεις χωρίς να τα λιώσεις. Χάιδεμα, όχι τρίψιμο. Ναι, έτσι.» Στράφηκε πίσω στον Γκριφ. «Μια ξεκάθαρη άρνηση θα ήταν ασύνετη. Οι άντρες θα αναρωτιόνταν αν έχω χάσει το μυαλό μου, και με το δίκιο τους.»
Η παραμονή της Dany στο Meereen φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στα σχέδια του Χρυσού Λόχου, και καθώς η επιλογή να φτάσουν αυτοί σε εκείνη (είτε μέσω θάλασσας είτε μέσω ξηράς) απορρίπτεται, το συμβούλιο μοιάζει να φτάνει σε αδιέξοδο. Την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Aegon προτείνει να κινηθούν απευθείας για το Γουέστερος, εγκαταλείποντας τις ελπίδες για μια συμμαχία με την Dany προς το παρόν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο σχέδιο, όπου οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι σαφώς λίγοτερες από εκείνες της αποτυχίας. Παρόλα αυτά, η τεράστια πλειοψηφία των μισθοφόρων στη σκηνή συμφωνεί με την πρόταση αυτή:
Quote:«Πρίγκιπα Αίγκον» είπε ο Τρίσταν Ρίβερς «είμαστε δικοί σου άντρες. Αυτό επιθυμείς, να σαλπάρουμε δυτικά αντί για ανατολικά;»Χορός των Δράκων - Jon Connington I
«Ναι» απάντησε έντονα ο Αίγκον. «Αν η θεία μου θέλει το Μηρήν, μπορεί να το έχει. Θα διεκδικήσω το Σιδερένιο Θρόνο μόνος μου, με τα σπαθιά σας και την αφοσίωσή σας. Αν κινηθούμε γρήγορα και χτυπήσουμε δυνατά, μπορούμε να κερδίσουμε μερικές εύκολες νίκες προτού καταλάβουν καν οι Λάννιστερ ότι φτάσαμε. Αυτό θα φέρει κι άλλους στο πλευρό μας.»
Ο Ρίβερς χαμογελούσε επιδοκιμαστικά. Άλλοι αντάλλασσαν σκεφτικά βλέμματα. Κι ύστερα ο Πηκ είπε: «Καλύτερα να πεθάνω στο Γουέστερος παρά στο δρόμο των δαιμόνων» και ο Μαρκ Μάντρεϊκ χασκογέλασε και αποκρίθηκε: «εγώ θα προτιμούσα να ζήσω, να κερδίσω γη και κάνα μεγάλο κάστρο» και ο Φράνκλυν Φλάουερς χτύπησε τη λαβή του σπαθιού του και είπε: «αν είναι να σκοτώσω και μερικούς Φόσσογουεϊ, εγώ είμαι μέσα».
Όταν άρχισαν να μιλάνε όλοι μαζί, ο Γκριφ ήξερε ότι η παλίρροια είχε γυρίσει. Δεν είχα ξαναδεί αυτή την πλευρά του Αίγκον. Δεν ήταν η πιο συνετή πορεία, αλλά είχε βαρεθεί τη σύνεση, είχε βαρεθεί τα μυστικά, είχε βαρεθεί την αναμονή. Είτε κέρδιζαν είτε όχι, θα ξαναέβλεπε τη Φωλιά του Γρύπα προτού πέθαινε και θα θαβόταν δίπλα σrον τάφο του πατέρα του.
Ένας ένας, οι άντρες του Χρυσού Λόχου σηκώθηκαν, γονάτισαν και έθεσαν τα σπαθιά τους στα πόδια του νεαρού πρίγκιπα. Ο τελευταίος ήταν ο Άπατρις Χάρρυ Στρίκλαντ, παρά τις φουσκάλες στα δάχτυλά του.
Ο κύβος ερρίφθη και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός.
Στο τελευταίο κεφάλαιο του Jon Connington στον Χορό των Δράκων μαθαίνουμε για τις πρώτες επιτυχίες της εισβολής στο Γουέστερος. Τα κάστρα Griffin's Roost, Rain House, Crow's Nest, και Greenstone στα Stormlands έπεσαν μέσα στις πρώτες μέρες απόβασης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Παρόλα αυτά, μόνο η μισή δύναμη του Χρυσού Λόχου έχει φτάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στο Γουέστερος.
Quote:Δέκα χιλιάδες άντρες είχαν σαλπάρει από το Βόλον Τέρυς, με όλα τους τα όπλα, τα άλογα, τους ελέφαντες. Ούτε οι μισοί δεν είχαν φτάσει μέχρι στιγμής στο Γουέστερος, στο συμφωνημένο σημείο απόβασης ή έστω εκεί κοντά, μια εγκαταλειμμένη παράλια έκταση στις παρυφές του Ρέινγουντ ... μια περιοχή που ο Τζον Κόννινγκτον ήξερε καλά, καθώς ήταν κάποτε δική του.Χορός των Δράκων - Jon Connington II
Ο Connington γνωρίζει ότι για να καταφέρουν να επιτύχουν στον στόχο τους, χρειάζονται και βοήθεια από το Γουέστερος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στράφεται προς το Ντορν (ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και "τους φίλους στη Μεγάλη Πεδιάδα").
Quote:«Και το Ντορν;» Η Κοιλάδα ήταν μακριά· το Ντορν ήταν κοντά.Χορός των Δράκων - Jon Connington II
«Ο μικρότερος γιος του Πρίγκιπα Ντόραν αρραβωνιάστηκε τη Μυρσέλλα Μπαράθηον, κάτι που σημαίνει ότι το Ντορν έχει πάρει το μέρος του Οίκου των Λάννιστερ, αλλά έχουν έναν στρατό στο Δρόμο των Οστών κι άλλον έναν στο Πέρασμα του Πρίγκιπα σε αναμονή ... »
«Σε αναμονή.» Συνοφρυώθηκε. «Για ποιο λόγο;» Χωρίς την Νταινέρυς και τους δράκους της, το Ντορν ήταν ύψιστης σημασίας για τα σχέδιά τους. «Γράψε στο Σάνσπηαρ. Ο Ντόραν Μαρτέλ πρέπει να μάθει ότι ο γιος της αδερφής του είναι ακόμα ζωντανός και γύρισε στην πατρίδα για να διεκδικήσει το θρόνο του πατέρα του.»
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δεν πρόκειται να μείνει στάσιμος, καθώς σχεδιάζει την κατάληψη του Storm's End, ενός από τα μεγαλύτερα κάστρα στα Επτά Βασίλεια, ελπίζοντας πως μια πιθανή νίκη του θα προκαλέσει αίσθηση και θα φέρει υποστηρικτές στον σκοπό του Aegon.
Quote:«Δε διασχίσαμε το μισό κόσμο για να περιμένουμε. Η καλύτερη ευκαιρία μας είναι να χτυπήσουμε. Και να χτυπήσουμε γοργά προτού το Κινγκς Λάντινγκ μάθει ποιοι είμαστε. Σκοπεύω να πάρω το Στορμς Εντ. Ένα σχεδόν απόρθητο κάστρο και το τελευταίο προπύργιο του Στάννις Μπαράθηον στο Νότο. Μόλις το καταλάβουμε, θα έχουμε ένα ασφαλές κάστρο στο οποίο μπορούμε να υποχωρήσουμε, αν χρειαστεί, και η κατάληψή του θα αποδείξει τη δύναμή μας.»Χορός των Δράκων - Jon Connington II
Ακολουθούν σπόιλερ από τους Ανέμους του Χειμώνα
Άνεμοι του Χειμώνα
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”