Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Επεισόδιο 10ο - The Black Queen
#2
Ένα επεισόδιο για το οποίο ομολογώ έχω κάποια ανάμεικτα συναισθήματα. Δεδομένου ότι ακολουθεί αρκετά πιστά το υλικό του F&B είναι μάλλον υπερβολή να πει κανείς ότι δεν ήταν καλό (όπως και η σεζόν συνολικά). Από την άλλη (όπως και για το 9ο επεισόδιο), υπάρχουν ορισμένες επεμβάσεις οι οποίες δεν είμαι σίγουρος αν χρειαζόταν να γίνουν.

1. Χωρίς αμφιβολία η κορυφαία στιγμή του επεισοδίου είναι οι σκηνές ανάμεσα στον Lucerys και τον Aemond στο φινάλε, τόσο στην αυλή του Borros όσο και στον αέρα. Ήταν ακριβώς όπως θα έπρεπε ήταν. Σκοτεινές, απειλητικές και αγχωτικές (το σχετικό απόσπασμα από το F&B σε κουτάκι σπόιλερ για να μην πιάνει χώρο):

Show Content

Η βασική διαφορά μεταξύ της σειράς και του F&B είναι ότι ο Aemond είχε απειλήσει δημοσίως τον Lucerys πως είτε θα πάρει το ένα μάτι του ως αντάλλαγμα για εκείνο που είχε χάσει ο ίδιος είτε θα πάρει τη ζωή του (“I will have your eye or your life, Strong.”). Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Aemond απογειώθηκε με την Vhagar για να κυνηγήσει τον Luke είχε την πρόθεση να τον σκοτώσει (λίγο δύσκολο να του αφαιρέσει ένα μάτι στον αέρα υπό συνθήκες καταιγίδας), όπως και έπραξε. Στη σειρά αυτό που φάνηκε είναι ότι τόσο ο Aemond όσο και ο Luke έχασαν τον έλεγχο των δράκων τους με αποτέλεσμα ο θάνατος του δεύτερου να έρθει τελικά ως ατύχημα. Αυτή η ερμηνεία του συμβάντος είχε προοικονομηθεί από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, όταν ο Viserys μπροστά στον Balerion είχε αναφέρει στη Rhaenyra πως η πεποίθηση ότι οι Targaryen ελέγχουν τους δράκους είναι μία ψευδαίσθηση καθώς οι δράκοι είναι ζωντανά πλάσματα που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δικές τους πρωτοβουλίες.

Στην εκδοχή της σειράς επομένως ο Aemond δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Luke αλλά να τον τρομάξει, και γι’ αυτό αφαίρεσαν τη δημόσια ρητή απειλή του Aemond για τη ζωή του Luke καθώς είναι προφανές πως αυτή δεν ταιριάζει με το τι ήθελε να παρουσιάσει η σειρά. Στο Inside the Episode του τελευταίου επεισοδίου ο Ryan Condal, από τους βασικούς συντελεστές της σειράς και σεναριογράφος του 10ου επεισοδίου αναφέρει πως δεν πιστεύει ότι ο Aemond ήθελε στην τελική να σκοτώσει τον Luke: “Maybe he was trying to scare Luke, but I don’t think … I don’t think ultimately he intended to kill him” (λίγο πριν το 8:00):

https://www.youtube.com/watch?v=cXseQNtkDYU&t=470s

Αν και κατανοώ την ιδέα περί μη πραγματικού ελέγχου των δράκων από τους Targaryen (απ’ ότι φαίνεται έχει κάποια βάση και στο lore του ASOIAF), δεν είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη σκηνή ήταν η κατάλληλη για να δοθεί το συγκεκριμένο concept δεδομένου ότι επηρεάζει άμεσα τον χαρακτήρα του Aemond. Εάν υπάρχει ένα γεγονός που σημαδεύει τον Aemond ως χαρακτήρα στη ζωή του είναι η ηθελημένη δολοφονία του Luke, καθώς τον καθιερώνει ως έναν επικίνδυνο, παρορμητικό και αδίστακτο δρακοαναβάτη που δεν έχει ιδιαίτερους ενδοιασμούς για να σκοτώσει έναν τόσο κοντινό του συγγενή. Με άλλα λόγια, ο Aemond του F&B μάλλον δεν θα κοιτούσε ποτέ τρομαγμένος τα κομμάτια του διαλυμένου Arrax να πέφτουν στο κενό μετά την φονική επίθεση του.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ενδεχόμενο η σειρά να παρουσιάσει το περιστατικό αυτό ως τον λόγο για τον οποίο ο Aemond γίνεται αργότερα ο χαρακτήρας που είναι ήδη στο ίδιο χρονικό σημείο στο F&B, ενστερνιζόμενος πλήρως την ταμπέλα του αδίστακτου συγγενοκτόνου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να υπονοεί και ο Ryan Condal στο προαναφερθέν Inside the Episode:

“I think what you are seeing in that moment, there, is the last vestiges of the little boy that’s left in Aemond”.

Εάν όντως ο Aemond καταλήξει με κάποια καθυστέρηση να γίνει στη σειρά το ίδιο άτομο που είναι και στο F&B τότε η αλλαγή δεν θα έχει φοβερές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του (θα αλλάξει βέβαια τον αντίκτυπο άλλων γεγονότων που συνδέονται άμεσα με τον θάνατο του Lycerys). Αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στην επόμενη σεζόν όταν αυτή βγει.

2. Μία θεματική που έθιξε αρκετά το τελευταίο επεισόδιο είναι η προσήλωση της Rhaenyra στο όνειρο του Aegon που της αποκάλυψε ο πατέρας της. Έτσι εξηγείται η απόπειρά της να μην επιδιώξει εξ αρχής μία ανοιχτή σύγκρουση με τον Aegon ώστε να κρατήσει το Βασίλειο ενωμένο. Εκεί παρατηρείται όμως μία διαφορετική αντίληψη για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ανάμεσα στη Rhaenyra και τον Daemon, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζει για το όνειρο του Aegon (εδώ μπαίνει μεταξύ άλλων και το ερώτημα κατά πόσο ο Viserys θεωρούσε τον Daemon διάδοχό του αφού ουδέποτε του αποκάλυψε το όνειρο), με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πνίξει για λίγα δευτερόλεπτα τη Rhaenyra. Δεδομένου ότι ένα από τα λίγα (εάν όχι το μόνο) πράγματα που εξιλεώνουν τον Daemon για την γενικότερη συμπεριφορά του και τον καθιστούν έναν γκρι χαρακτήρα είναι η αγάπη του για την οικογένειά του, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το συγκεκριμένο συμβάν είναι on character. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα δώσουν την σχέση τους στο εξής ή αν δεν θα επιμείνουν στο συμβάν θεωρώντας το «φυσιολογικό». Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα της Rhaenyra για το αν θα επιχειρήσει να κρατήσει με κάθε κόστος το Βασίλειο ενωμένο στη βάση του ονείρου του Aegon λύνεται στο τέλος του επεισοδίου με την είδηση του θανάτου του Luke.

3. Η στάση της Rhaenys (και κατ’ επέκταση του Corlys) στην επιλογή στρατοπέδου αξίζει επίσης σχολιαστεί. Ενώ στην αρχή του επεισοδίου φαίνεται να κρατά μια ουδέτερη στάση προς τις δύο πλευρές (συνεχίζοντας από εκεί που ξεκίνησε στο προηγούμενο επεισόδιο με την απόφασή της να μην κάψει ζωντανούς τους Πρασίνους), προς το τέλος παίρνει συνειδητά την απόφαση να στηρίξει τη Rhaenyra, πείθοντας επιπλέον στην πορεία και τον σύζυγό της. Δεδομένου ότι το πέρασμα από την απροθυμία στην οριστική απόφαση ήρθε σχετικά γρήγορα, ενδεχομένως η Rhaenys δεν είναι απολύτως ταγμένη (εσωτερικά τουλάχιστον) με το στρατόπεδο της Rhaenyra, αλλά καθώς τα εγγόνια της από την πλευρά του γιου της είναι άμεσα εμπλεκόμενα σε όποιον πόλεμο ξεσπάσει λόγω των αξιώσεων που έχουν επί της διαδοχής του Σιδερένιου Θρόνου και του Driftmark, μάλλον δεν έχει και πολλές επιλογές (όπως και ο Corlys).

4. Η όλη πλοκή με τους unclaimed δράκους περί το Dragonstone (που βλέπουμε να ξεκινάει σιγά-σιγά με τον Daemon και τον Vermithor, τον δράκο του προκατόχου του Viserys, Jaehaerys) είναι ίσως από τις πιο δύσκολες για να διασκευαστούν από το F&B στην οθόνη, επομένως θα έχει ενδιαφέρον για το πώς θα την χειριστούν στη σειρά.




“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply


Messages In This Thread
Απ: Επεισόδιο 10ο - The Black Queen - by odykal - 24-10-2022, 04:43 PM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)