Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Η γωνιά της Team!Rhaegar
(09-12-2015, 09:02 AM)nirne link Wrote: Σε όποιους αρέσουν τέτοιοι τύποι, ας τους παντρευτούν αυτοί  Tongue


Και ένα ωραίο γεγονός για τον Ρόμπερτ-Εαν είχε γεννηθεί κορίτσι, ο Αίρυς θα την υποχρέωνε να παντρευτεί τον Ραίγκαρ...
Φτηνά την γλύτωσε ο Ραίγκαρ.
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.
Reply
(11-12-2015, 09:37 AM)Σιέρα link Wrote: Και ένα ωραίο γεγονός για τον Ρόμπερτ-Εαν είχε γεννηθεί κορίτσι, ο Αίρυς θα την υποχρέωνε να παντρευτεί τον Ραίγκαρ...
Φτηνά την γλύτωσε ο Ραίγκαρ.

Big Grin Big Grin Big Grin (clap) (clap) (clap) (clap) (clap)
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
Καλή χρονια, ραιγκαροπαρέα!  (party)


Νίιιιιιρνε........ Από περιέργεια και φιλομάθεια....  8-|


Τι θα έλεγες γι' αυτόν για Ραιγκαρ;


Show Content




Δεν έχω προβλημα να χαζευω τη φωτο για ώωωωρες....  (cool)
Και ειναι και εκφραστικότατος ηθοποιος. Βεβαια, δεν υπαρχει περιπτωση να τον πάρει το ΗΒΟ, έχει άλλες δεσμευσεις, βλεπε Marvel Cinematic Universe. Κριμα.


(blush) Tongue
Promise me, Ned...
Reply
Συμπαθητικός είναι, αλλά... no man can play Rhaegar!  Tongue

edit: Εχμ, μόλις τον είδα σε τρέιλερ με μακρύ μαλλί.............................  (inlove)
Αλλάζω γνώμη πάραυτα! [member=396]arwyn[/member] , ναι! Αν ο Σεμπάστιαν αφήσει μακρύ μαλλί, τότε ναι! Μπορεί να παίξει τον Ραίγκαρ μας!
Αλλά με κοντό όχι. Δεν παίζει με τίποτα. Αλλάζει εντελώς ο τύπος του και μου μοιάζει λιγάκι φλώρος  Tongue
Με το μακρύ μαλλάκι όμως......................................  (inlove)
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
Μερικές ακόμη εικόνες του Πρίγκιπά μας (κι όχι μόνο):

[Image: rhaegar_targaryen_by_suihowl-d8wj6de.jpg]

[Image: q9q8X5m.png]

[Image: tumblr_ntgf6ssD2l1uvai5to1_1280.jpg]

[Image: 1B9MNZ1.png]

[Image: 962838_1330363994848_full.jpg]

[Image: images?q=tbn:ANd9GcSUQaOT9wVptFuJ5O4Z9GU...tewpSpUenu]
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply





Διαβάζοντας πάντως τα threads και τις θεωρίες κατέληξα στο ότι από όλες τις θεωρίες για τον Rhaegar, η μία πιο πιθανή που δεν κάνει αντίφαση με όσα λέγονται και ακούγονται, είναι αν ο Rhaegar πράγματι προσπαθούσε να εκπληρώσει την προφητεία αλλά όχι για τον εαυτό του: για να σώσει τον κόσμο από τους Άλλους.


Όπως και αναφέρει σε παλιότερο thread και η Arwyn http://westeros.gr/forum/index.php/topic,10529.0.html


Quote:[color=rgb(51, 51, 51)]Έχει πλακώσει Χειμώνας βαρύς. Οι Άλλοι ξυπνάνε. [/color][color=rgb(51, 51, 51)]Ποιοι στο Γουέστερος έχουνε αρχεία και προφορικές παραδόσεις για τους Άλλους;Ποιοι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν για την κάθοδο των Άλλων; [/color]
[color=rgb(51, 51, 51)]


το οποίο βασίζεται και στο απόσπασμα που παρέθεσε η Nyrne:
[/color]
Quote:[size=1em][color=rgb(51, 51, 51)]Καθώς οι παγωμένοι άνεμοι σφυροκοπούσαν την πόλη, ο Βασιλιάς Αίρυς ΙΙ στράφηκε στους πυρομάντεις του, επιφορτίζοντάς τους να διώξουν τον χειμώνα με τα μαγικά τους. Πελώριες πράσινες φωτιές έκαιγαν μέσα από τα τείχη του Κόκκινου Φρουρίου για ένα γύρισμα του φεγγαριού. Ο Πρίγκιπας Ραίγκαρ δεν βρισκόταν στην πόλη για να τις δει, ωστόσο. Ούτε μπορούσε να τον βρει κανείς στο Ντράγκονστοουν με την Πριγκίπισσα Έλια και τον μικρό γιο τους, Αίγκον. Με την άφιξη της νέας χρονιάς ο Πρίγκιπας Διάδοχος ξεκίνησε με έξι από τους πιο στενούς φίλους και έμπιστους ανθρώπους του για ένα ταξίδι που τελικά θα τον οδηγούσε πίσω στις Παραποτάμιες Περιοχές, ούτε 45 χιλιόμετρα από το Χάρρενχαλ… όπου ο Ραίγκαρ για άλλη μια φορά θα ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με την Λυάννα Σταρκ του Γουίντερφελ και μαζί της θα άναβε μια φωτιά που θα έκαιγε τον Οίκο του, την οικογένειά του και όλους όσους αγαπούσε – μαζί και το μισό βασίλειο.[/color]Αλλά αυτή η ιστορία είναι υπερβολικά γνωστή ώστε να χρειάζεται να την επαναλάβουμε εδώ.[/size]
[color=rgb(51, 51, 51)]




Μόνο που πιστεύω πως o Rhaegar τα ήξερε όλα πολύ καλά για τους Άλλους και τις προφητείες και αυτό είναι εμφανές καθώς μία εποχή, όντας μικρότερος πίστευε πως ο ίδιος είναι ο πρίγκιπας της προφητείας και προσπαθούσε να μάθει να πολεμά.


Αργότερα εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, φαίνεται πως το πιστεύει αυτό για το γιο του Άιγκον αλλά αποκτά και μία βαθύτερη γνώση που αφορά την προφητεία και το λέει στη Ντάνυ: "The dragon has 3 heads". Αν αυτό ήταν πραγματικά που είπε ο Rhaegar στην 'Ελια (και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε αυτό), σήμαινε πως η γνώση του για την προφητεία είχε εμβαθύνει: Χρειαζόταν ένα άτομο ακόμα ώστε αυτή να εκπληρωθεί.


Γιατί ήταν αναγκαίο να εκπληρωθεί;


Μα φυσικά για να σωθεί ο κόσμος, για αυτό άλλωστε ήθελε να μάθει να πολεμά και αυτός μικρότερος.  Ο Rheagar λοιπόν πήγε να εκπληρώσει την προφητεία: γιατί την γνώριζε πολύ καλά κατά την άποψη μου και αναγνώρισε πως η ώρα είχε φτάσει και δεν μπορούσε να περιμένει περισσότερο. Ήταν από τη δικιά του γενιά που αυτή θα ερχόταν. Πάντα νομίζω ζούσε με αυτήν την ευθύνη.
[/color]

[color=rgb(51, 51, 51)]Και δεν νομίζω πως είναι μία προφητεία που κάνει κάποιον χαρούμενο: να γνωρίζει πως μαίνεται πόλεμος, πως είναι πάνω του ο κλήρος.


Δεν πιστεύω πως η συνάντηση του με την Λυάννα ήταν τυχαία, φαίνεται πως ήδη από το τουρνουά την είχε διαλέξει.
[/color]

[color=rgb(51, 51, 51)]Μπορεί η Λυάννα να ήθελε και αυτή να είναι μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου, από ότι η μελλοντικά απατημένη και βαριεστημένη βασίλισσα, που θα περίμενε το τέλος του κόσμου. Και από τη δική της γενιά γνώριζε ήδη αρκετά (όλοι οι Σταρκ τα γνωρίζουν αυτά) τα πάντα για τους Άλλους και τη μεγάλη νύχτα,  ώστε να πιστέψει πως αυτό που χρειάζεται να γίνει, χρειάζεται να γίνει.


Μπορεί αυτό να αποτελέσει μία δικαιολογία γιατί οι δυο τους εξαφανίστηκαν μέχρι και τη στιγμή που η παρουσία του Rheagar στην Τρίαινα ήταν αναγκαία;


Ναι μπορεί, γιατί εφόσον αυτή η θεωρία βασίζεται πως ο Rheagar και η Λυάννα είχαν το δικό τους σχέδιο δράσης για να φέρουν στη ζωή αυτόν που θα γινόταν το τρίτο κεφάλι του δράκου ενάντια στο σκότος, δεν θα μπορούσαν να κινδυνέψουν ή να ρισκάρουν το σχέδιο τους να μην ολοκληρωθεί, προδίδοντας τις θέσεις τους για κανέναν λόγο και σε κανέναν. Αυτή ήταν η δική τους θυσία.  Γνώριζαν, πήραν πάνω τους την ευθύνη να δώσουν στον κόσμο ευκαιρία για σωτηρία.


Μπορεί αυτό το μυστικό και τη γνώση να την πέρασε και η ίδια η Λυάννα στο τέλος στο Νεντ. Έτσι η προστασία του νεογέννητου θα ήταν μία πολύ ουσιώδες αλλά και μυστική υπόθεση.


Δεν θα έκανε νόημα, τι λέτε;
[/color]
Reply
Η προφητεία είναι πράγματι ένα από τα κίνητρα που αποδίδουν στον Ραίγκαρ για την απαγωγή της Λυάννα. Ένα άλλο είναι ο έρωτας, ένα τρίτο είναι οι πολιτικές ίντριγκες, ένα τέταρτο είναι η διάσωση της Λυάννα κλπ. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Και φυσικά αυτό που αναφέρεις εσύ έχει νόημα και είναι πειστικό, αν αναλογιστούμε και τα λόγια του Μπάρρισταν Σέλμυ όπου περιγράφει την προσωπικότητα του Πρίγκιπα του Ντράγκονστοουν: «Ικανός. Αυτό πάνω απ' όλα. Αποφασιστικός, μεθοδικός, άνθρωπος του καθήκοντος, έντιμος (...).» και «(...) Ποτέ δεν του άρεσε η μουσική των σπαθιών, όπως στον Ρόμπερτ ή στον Τζέιμι Λάννιστερ. Ήταν απλώς κάτι που έπρεπε να κάνει, μια αποστολή που του είχε αναθέσει ο κόσμος. Το έκανε καλά επειδή όλα τα έκανε καλά. Αυτή ήταν η φύση του (...)» Ο Ραίγκαρ λοιπόν ήταν μεθοδικός, αποφασιστικός και άνθρωπος του καθήκοντος. Σύμφωνα μ' αυτά ίσως αποφάσισε να σώσει τον κόσμο γιατί ήταν το καθήκον του, μιας και ήταν ο μοναδικός που γνώριζε ότι η προφητεία χρειαζόταν τον ίδιο και τους απογόνους του για να πραγματοποιηθεί.

Από την άλλη, μαθαίνουμε κι ότι ήταν πολύ καλός σε όλα. Όλα τα έκανε τέλεια. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ένας τόσο έξυπνος και μεθοδικός άνθρωπος να το σκάσει με μια γυναίκα και να μην πάρει κάποια μέτρα για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα; Αν όλη αυτήν την επιχείρηση την σχεδίασε, έστω και υποτυπωδώς, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι μπορεί η οικογένεια της Λυάννα να αντιδρούσε στην απαγωγή της και να ακολουθούσαν σοβαρά προβλήματα. Εντάξει, ξέρουμε ότι ο αδερφός της αντέδρασε ανώριμα για έναν άνθρωπο που θα γινόταν διάδοχος ενός από τους πιο μεγάλους οίκους στα Επτά Βασίλεια, αλλά και πάλι.

Θέλω να πω ότι όποια μεμονωμένη εκδοχή κι αν πάρουμε ως αληθινή, πάντα υπάρχει κάτι που δεν συμφωνεί με τα δεδομένα των βιβλίων. Επίσης, τόσο μέσα από τα βιβλία όσο και με βάση τα λόγια του Μάρτιν, συμπεραίνουμε ότι οι προφητείες είναι tricky και όποιος χαρακτήρας πάει να τις εκπληρώσει με βάση τις ερμηνείες του, τρώει τα μούτρα του και τις εκπληρώνει εντελώς διαφορετικά απ' ό, τι περίμενε. Πέρα από τις καταστροφές που προκαλεί δηλαδή. Κι αυτό είναι ένα από τα μοτίβα του Μάρτιν. Στην περίπτωση του Ραίγκαρ λοιπόν, η απόπειρα εκπλήρωσης της προφητείας από μέρους του προκάλεσε μεν καταστροφή, αλλά είχε απόλυτη επιτυχία και η προφητεία εκπληρώθηκε κατά γράμμα; Δηλαδή, ο Ραίγκαρ ερμήνευσε ολόσωστα την προφητεία, κατάλαβε ακριβώς ότι έπρεπε να γεννήσει άλλο ένα παιδί το οποίο θα ήταν ο Πρίγκιπας της Υπόσχεσης, έκλεψε τη Λυάννα, έκαναν τον Τζον κι όλα έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει; Όλα έγιναν όπως όριζε η  προφητεία; Δε μοιάζει να είναι καθόλου tricky σ' αυτήν την περίπτωση, έτσι δεν είναι; Απλά, δεν μου φαίνεται σαν Μάρτιν αυτό.

Ναι, ο Ραίγκαρ ενδιαφερόταν για την προφητεία όλη του τη ζωή. Κατά τη γνώμη μου όμως η απαγωγή της Λυάννα προκλήθηκε από κάτι άλλο. Ένα γεγονός ή και περισσότερα τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη. Όλο αυτό το μπάχαλο δεν δημιουργήθηκε από έναν και μόνο παράγοντα αλλά από ένα συνδυασμό τους. Μην ξεχνάμε και τον ρόλο των Ντέυν. Της Ασάρα και του Άρθουρ. Για κάποιο λόγο μας αναφέρει ο Μπάρρισταν για την εγκυμοσύνη της, για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε κάποιον Σταρκ εξαιτίας της,  την αποβολή και την αυτοκτονία της. Επιπλέον, για κάποιο λόγο τα βιβλία μας αναφέρουν επίμονα ότι ο Πρίγκιπας ήθελε να απομακρύνει τον πατέρα του από το θρόνο, όπως και τα γεγονότα με τον Ιππότη του Γελαστού Δέντρου. Θεωρώ λοιπόν ότι όσα ακολούθησαν το Τουρνουά του Χάρρενχαλ δεν οφείλονταν σε προσεκτικό σχεδιασμό ενός προσώπου, αλλά σε αστάθμητους και μη παράγοντες που δημιουργήθηκαν από τις διάφορες καταστάσεις που ήδη υπήρχαν. Και αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τελικά στην γέννηση του Πρίγκιπα της Υπόσχεσης, μολονότι ο Ραίγκαρ προσπαθούσε να εκπληρώσει την προφητεία με άλλον τρόπο και πιθανότατα με άλλο γιο, τον Αίγκον. Η προφητεία με λίγα λόγια εκπληρώθηκε μέσα από τις πράξεις του αλλά όχι μέσα από τις πράξεις που έκανε για να την εκπληρώσει.
Τρανό παράδειγμα παρόμοιας περίπτωσης στα βιβλία μας είναι οι πράξεις της Μελισάντρα με τις οποίες προσπαθεί να εκπληρώσει την προφητεία πιστεύοντας ότι ο Στάννις είναι ο Άζορ Αχάι και τελικά οι ίδιες πράξεις σε συνδυασμό με γεγονότα που δεν περνούν από το χέρι της οδηγούν στο να εκπληρωθεί η προφητεία που ορίζει ότι ο Τζον είναι ο Άζορ Αχάι.

edit: Αν πάντως, η Λυάννα αποκάλυψε στον Νεντ πως ο λόγος της απαγωγής ήταν η προφητεία, το σίγουρο είναι ότι ο Νεντ δεν πίστεψε ότι η προφητεία ήταν αληθινή. Από το πρώτο κιόλας βιβλίο τον ακούμε να αμφισβητεί την ύπαρξη των Άλλων και να θεωρεί ότι οι ιστορίες τους αποτελούν απλά θρύλους.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
Quote:edit: Αν πάντως, η Λυάννα αποκάλυψε στον Νεντ πως ο λόγος της απαγωγής ήταν η προφητεία, το σίγουρο είναι ότι ο Νεντ δεν πίστεψε ότι η προφητεία ήταν αληθινή. Από το πρώτο κιόλας βιβλίο τον ακούμε να αμφισβητεί την ύπαρξη των Άλλων και να θεωρεί ότι οι ιστορίες τους αποτελούν απλά θρύλους.


Και μήπως τελικά αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχαν καμία απολύτως άλλη λύση από το να εξαφανιστούν; Γιατί κανείς δεν θα τους πίστευε;


Όλα αυτά είναι η τραγική ειρωνεία…του ποιητή κατά κάποιο τρόπο. Είναι το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει τώρα με τον John…τώρα ένα βήμα πριν την καταστροφή του westeros. Πόσο μάλλον τότε...



Quote:Και αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τελικά στην γέννηση του Πρίγκιπα της Υπόσχεσης, μολονότι ο Ραίγκαρ προσπαθούσε να εκπληρώσει την προφητεία με άλλον τρόπο και πιθανότατα με άλλο γιο, τον Αίγκον.


Νομίζω πως (σύμφωνα πάντα με την άνω θεωρία) ο Rheagar φτάνοντας την ηλικία της ωριμότητας του είχε κατανοήσει  πως ο Αίγκον δεν επαρκούσε για να εκπληρωθεί η  προφητεία. Αυτό είναι προφανές γιατί το είπε ευθέως στην Έλια.


Όπως και η Ντάνυ μόνη της είναι ανεπαρκής, αυτό της λέει ο Rheagar επί της ουσίας και την καθοδηγεί σε αυτόν που ο ίδιος δημιούργησε για να μπορεί να εκπληρωθεί η προφητεία.


Quote:Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ένας τόσο έξυπνος και μεθοδικός άνθρωπος να το σκάσει με μια γυναίκα και να μην πάρει κάποια μέτρα για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα;


Αυτό το κομμάτι, όποια θεωρία και αν εφαρμόσουμε θα είναι πάντα ένα αγκαθάκι (μόνο αν πούμε πως τρελάθηκε και την άρπαξε).


Ακούμε πάντα και διαβάζουμε την  άποψη του Ρόμπερ ή του μέιστερ του για τα γεγονότα και όλα όσα αφορούν την εποχή και τις πράξεις του Rheagar χαρακτηρίζονται από μία αρπαγή, βιαιότητα, βιασύνη. Αλλά όλο αυτό μπορεί να είναι εσκεμμένο.
Ας αφήσουμε ένα παράθυρο ανοιχτό πως  ο Μάρτιν  μπορεί να λειάνει πολλές αιχμές χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το μίσος του Robert για να σπιλώσει τον Rheagar. Φτάνει να θέλει…


Ο Rheagar φαίνεται από τον παραπάνω διάλογο με την Έλια, πως μοιραζόταν μαζί της τις ανησυχίες του. Δεν κράταγε μυστικά. Αν μιλάμε για ένα σχέδιο σωτηρίας του κόσμου, όπου ο Rheagar ένιωθε βαριά την ευθύνη να προλάβει να προσφέρει σε αυτό, πριν να έρθουν οι Άλλοι,  όλα αλλάζουν πχ. η Έλια θα μπορούσε να ξέρει πως ήταν αναγκαίο να προχωρήσει ο Rheagar στην εκπλήρωση της προφητείας. Σε τέτοιες καταστάσεις δεν χωρούν εγωισμοί.

Και μπορεί τις ίδιες σκέψεις να είχε μοιραστεί ο Rheagar με τη Lyanna, να την έκανε μέρος του κόσμου του και της ελπίδας του. Και εκείνη με τη σειρά της, όντας μαχητική και δυναμική να ήθελε να βοηθήσει (και φυσικά γιατί της άρεσε).

Και αν ο Rheagar, και ακόμα χειρότερα τα είχε καταλάβει όλα αυτά και ήθελε να προλάβει την απόλυτη καταστροφή, επί της ουσίας ποιος θα τον άκουγε; Ποιος θα τον δικαιολογούσε ακόμα και να τους τα έλεγε; Μήπως αντί για Mad King θα κοίταζαν να τον βγάλουν Mad Prince;

Όλο αυτό το κομμάτι της προφητείας ήταν ένα δικό του task και φαντάζομαι πως θα αισθανόταν και μόνος του με αυτό το κομμάτι. Νομίζω πως ενδιαφερόταν από παιδί για αυτό, και ήθελε να προσφέρει, αλλά αργότερα κατάλαβε πως ο μόνος τρόπος να προσφέρει ήταν μέσα από τους απογόνους του. Δεν προσπάθησε να εκπληρώσει την προφητεία (κατάλαβε πως δεν γίνεται) αλλά κατάλαβε τη δική του συνεισφορά σε αυτή.

Άλλωστε για να έχουμε έναν πρίγκιπα που ασχολείται από παιδί ακόμα με την προφητεία, ποια η χρησιμότητα αυτού από σεναριακής απόψεως να ενδιαφέρεται αν όχι γιατί συνειδητοποιημένα θα προσπαθήσει να συνεισφέρει σε αυτήν αργότερα πχ. αν οι πράξεις του ήταν τυχαίες, υπάρχουν τόσες αναφορές για τον πρίγκιπα της προφητείας κτλ. που σίγουρα δεν θα χρειαζόταν να ενδιαφέρεται και ο Rhaegar για αυτή. Ειδικά αν οι πράξεις του οδηγούσαν εκεί χωρίς να το ξέρει όπως πχ. με τον Τζον ή την Ντάνυ.

Αντίθετα στην περίπτωση που ισχύει η θεωρία της προφητείας, ο Μάρτιν μας δικαιολογεί γιατί την κατάλαβε, πως έφτασε να την καταλάβει. (Ωραία προέκταση κατά την άποψη μου).

Στο πρόσωπο της Lyannas είδε αυτό που λέμε: “Ι see light” . [size=1em]Μοιράστηκε μαζί της αυτό το όραμα και αυτή την ελπίδα, και εκείνη τον αγάπησε περισσότερο για την ευθύνη, την έννοια, την λαχτάρα, όλα αυτά που κάνουν έναν άντρα να ξεχωρίζει όταν σκέφτεται πέρα από το σήμερα και τον εαυτούλη του. Και εκείνος την αγάπησε γιατί πέρα από αυτό που λέμε "έρωτας" τον κατάλαβε. [/size]

Αλλά δεν είχαν και τρελά χρονικά περιθώρια, η Lyanna θα παντρευόταν, ο Χειμώνας θα άρχιζε, έπρεπε να φύγουν. Αλλά το λόγο που έφυγαν δεν μπορούσαν και πραγματικά να το δικαιολογήσουν.

Προσωπικά θεωρώ πως αυτή η θεωρία πως η Λυάννα και ο Rheagar ήξεραν και γνώριζαν, αυτό που υπόλοιποι δεν ήξεραν και δεν θα καταλάβαιναν, έχει μία βάση, τουλάχιστον κολλάει με το profile τους. Και κλείνει και το κεφάλαιο τι είχαν κατά νου:

Να σωθεί ο κόσμος. Υπάρχει άραγε κάτι μεγαλύτερο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Μάρτιν;


edit: Το σχέδιο πάντως (όποιο και αν ήταν) δεν τους βγήκε, κατά διαόλου πήγαν όλα...

Reply
Μεγαλύτερο ίσως όχι. Κάτι που δικαιολογεί την τόση βιασύνη τους ίσως. Θέλω να πω, φαινομενικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος για τόση βιασύνη. Η Λυάννα δεν παντρευόταν ακόμη, μόνο ο μεγάλος αδερφός της θα παντρευόταν σε λίγο και δεν έχουμε ούτε μισή ένδειξη ότι ο γάμος της επρόκειτο να γίνει πολύ σύντομα. Θεωρώ ότι ο Μάρτιν κάπου θα το έριχνε αυτό μέσα στα βιβλία αν ήταν έτσι. Ο χειμώνας ερχόταν, αλλά ένας μήνας πάνω λίγες μέρες κάτω, δεν ήταν και τρομερό να περιμένουν ώστε να το οργανώσουν καλύτερα. Θα μπορούσε να ενημερώσει η Λυάννα το Γουίντερφελ ότι ο Ραίγκαρ δεν την απήγαγε, αλλά ότι κλέφτηκε μαζί του. Δεν χρειαζόταν να αναφέρει προφητείες ή οτιδήποτε, απλά να ενημερώσει για το πώς ήταν η κατάσταση. Εννοείται ότι και πάλι θα ήταν προσβολή, μιας και η γνώμη της γυναίκας εκείνη την εποχή δεν μετρούσε και τόσο σε τέτοια ζητήματα και η ίδια θεωρούνταν κτήμα του πατέρα της, οπότε και πάλι κλοπή θα θεωρούνταν αυτό που έκανε ο Ραίγκαρ, αλλά σίγουρα οι δικοί της δεν θα πίστευαν πως το κορίτσι τους κινδυνεύει και υποφέρει επειδή έτσι αποφάσισε ο πρίγκιπας στα καλά του καθουμένου.

Τέλος, για μένα σοβαρό πρόβλημα αποτελεί, όπως είπα και παραπάνω, το ότι στα βιβλία υπάρχει έντονο το μοτίβο ότι όποιος πάει να εκπληρώσει προφητεία, η προφητεία τον δαγκώνει στο πουλί (για να παραφράσω τον Μάργουιν). Δεν μπορεί ο συγγραφέας σε πέντε βιβλία να μας δείχνει ξανά και ξανά πόσο λάθος είναι να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να εκπληρώσουν μια προφητεία με λίγη καλή προσπάθεια κι έπειτα να βασίζει τη λύση του κεντρικού μυστηρίου του στο ότι ο Ραίγκαρ πολέμησε να εκπληρώσει μια προφητεία και τα κατάφερε. Γιατί, αν είναι έτσι όπως τα λέει η θεωρία αυτή και ο Ραίγκαρ έκλεψε την κόρη ενός πανίσχυρου άρχοντα προκειμένου να κάνει παιδί μαζί της, τότε πραγματικά έδρασε με κάθε τρόπο για να εκπληρώσει την προφητεία.

Προσωπικά, θεωρώ ότι πέρα από τις προφητείες, τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια κλπ, υπήρχαν και κάποια πράγματα που τα έχει αγγίξει ο Μάρτιν στα βιβλία αλλά δεν μας τα ξεδιάλυνε ακόμη. Το ρόλο της Ασάρα, του Αίρυς, του Άρθουρ, ίσως και του Ρόμπερτ τόσο στο Χάρρενχαλ όσο και - κυρίως - μετά από αυτό. Και η βιασύνη τους να φύγουν μαζί δικαιολογείται πολύ καλύτερα για παράδειγμα αν προέκυψε κάποιος ξαφνικός κίνδυνος για την Λυάννα που έκανε τον Ραίγκαρ να αποφασίσει να την πάρει άρον άρον χωρίς να προλάβει να ειδοποιήσει εγκαίρως. Ίσως ειδοποίησαν λίγο αργότερα, αλλά ξέρουμε ότι ο Μπράντον έφυγε κατ' ευθείαν για το ΚΛ μόλις έμαθε για την απαγωγή και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ο Ρίκαρντ αναγκάστηκε να πάει κι αυτός εκεί.

Υπάρχει και η περίπτωση βέβαια ο Ρίκαρντ να είχε λάβει ήδη μήνυμα από τους Λυάννα-Ραίγκαρ πριν φύγει από το Γουίντερφελ κι όταν πήγε στο παλάτι να γνώριζε τι είχε συμβεί. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Ο Αίρυς μετά την αφορμή που του έδωσε ο Μπράντον είχε αποφασίσει να τελειώνει με τον προδοτικό - σύμφωνα με το μυαλό του; -  Βορρά. Και υπάρχει τέλος και η περίπτωση το μήνυμα από το ζευγάρι να το έλαβε τελικά ο Μπέντζεν, που ήταν ο Σταρκ στο Γουίντερφελ μετά που έφυγε ο πατέρας του για το ΚΛ. Αλλά τότε ήταν ακόμη πιο αργά για να σωθεί η κατάσταση.

edit:

Quote:Άλλωστε για να έχουμε έναν πρίγκιπα που ασχολείται από παιδί ακόμα με την προφητεία, ποια η χρησιμότητα αυτού από σεναριακής απόψεως να ενδιαφέρεται αν όχι γιατί συνειδητοποιημένα θα προσπαθήσει να συνεισφέρει σε αυτήν αργότερα

Καλή παρατήρηση αυτή. Συμφωνώ. Όμως μέσα από τον Ραίγκαρ είναι που μαθαίνει ο Αίμον για το τρίτο κεφάλι και το ίδιο και η Ντάνυ. Το γιατί επιλέγει τον Ραίγκαρ για να τους τα πει αυτά, είναι το ζητούμενο. Ίσως ο λόγος να είναι αυτός που λέει η θεωρία που αναλύεις, ίσως να είναι ότι ο Μάρτιν θέλει να προσδώσει μυστήριο στον Ραίγκαρ, ίσως να θέλει να προσδώσει περισσότερο μυστήριο στην προφητεία. Κάποιος μέσα στα βιβλία θα πρέπει να γνώριζε καλύτερα την προφητεία προκειμένου να μας δώσει κι εμάς πληροφορίες, ασφαλώς. Κι αν έβαζε ο Μάρτιν κάποιον ζωντανό να γνωρίζει την προφητεία, τότε δεν θα υπήρχε λόγος να μην την αποκαλύψει αυτός ο χαρακτήρας. Ο συγγραφέας όμως δεν επιθυμεί να μας την δώσει στο πιάτο. Έτσι, βάζοντας έναν νεκρό να ξέρει γι' αυτήν, μπορεί και μας την δίνει σε δόσεις, ώστε να προσπαθούμε εμείς να φτιάξουμε το παζλ με τα κομμάτια που έχουμε.

[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
(14-03-2016, 03:08 PM)summer link Wrote: edit: Το σχέδιο πάντως (όποιο και αν ήταν) δεν τους βγήκε, κατά διαόλου πήγαν όλα...

Εδώ θα διαφωνήσω. Είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί. Μπερδεύουν την εκπλήρωση της προφητείας με την ειρήνη του βασιλείου και την μακροημέρευση των χαρακτήρων. Στην πραγματικότητα, αν ο σκοπός του Ραίγκαρ ήταν η εκπλήρωση της προφητείας, τότε το σχέδιό του όχι μόνο του βγήκε, αλλά του βγήκε και κατά γράμμα. Γιατί, σε τι αποσκοπούσε αυτός σύμφωνα με τη θεωρία που αναλύεις; Να γεννηθεί ο Πρίγκιπας της Υπόσχεσης. Ο ΠτΥ λοιπόν γεννήθηκε και η προφητεία εκπληρώθηκε. Ο ΠτΥ είναι ζωντανός (λέμε τώρα  Tongue ) και βρίσκεται μάλιστα εκεί που πρέπει να βρίσκεται για να εκπληρώσει τον ρόλο του. Το ότι ακολούθησε πόλεμος στο βασίλειο, θάνατος των δικών του και της Λυάννας και εκθρόνιση του Οίκου των Ταργκάρυεν, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία όσον αφορά την προφητεία. Η προφητεία εκπληρώθηκε.

Κι εκεί είναι που εγώ έχω μια ένσταση, γιατί δεν πιστεύω ότι ο Μάρτιν θα έγραφε ότι κάποιος ερμήνευσε ολόσωστα μια προφητεία, έφτιαξε ένα σχέδιο βασισμένος στην ερμηνεία της, το έβαλε σε εφαρμογή και η προφητεία εκπληρώθηκε. Στα βιβλία το μοτίβο είναι εντελώς διαφορετικό. Εκτός κι αν βέβαια, σκοπός του ήταν απλώς να δείξει ότι παρ' όλο που εκπληρώθηκε η προφητεία, αυτή οδήγησε και σε καταστροφή. Υπάρχει κι αυτή η περίπτωση, αλλά δεν μου φαίνεται αρκετά πιθανή μιας και σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις στα βιβλία τονίζεται το πόσο παραπλανητικές είναι οι προφητείες, πόσο λάθος τις ερμηνεύει ο καθένας και σε τι λάθη τον οδηγεί η ερμηνεία του.

Μένει να το δούμε πάντως. Εγώ δεν αποκλείω κανένα από τα πιθανά κίνητρα που αποδίδονται στο Ραίγκαρ. Όλα έχουν τη βάση τους στο κείμενο. Εκτός βέβαια από την εκδοχή της αρπαγής και του βιασμού που τη θεωρώ αστήρικτη και απορρέει απλά από τους ευσεβείς πόθους όσων αντιπαθούν σφοδρά τον χαρακτήρα του Ραίγκαρ.

Προσωπικά, τείνω περισσότερο προς τη θεωρία της διάσωσης, όπου την αναλύω στο παρακάτω θρεντ. Πιστεύω όμως ότι έπαιξαν κι άλλοι παράγοντες ρόλο στην όλη υπόθεση της αρπαγής.

http://westeros.gr/forum/index.php/topic,10439.0.html
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)