Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Επεισόδιο 10ο - The Black Queen
#1
Συζήτηση για το 10ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς, The Black Queen.

Το θρεντ αυτό είναι ασφαλές απέναντι στα σπόιλερ, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης της σειράς. Όταν είναι ανάγκη να δοθεί κάποιο σπόιλερ, παρακαλούμε πολύ να γίνει μόνο σε πλαίσιο σπόιλερ κι αφού υπάρξει προειδοποίηση έξω απ' αυτό.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply
#2
Ένα επεισόδιο για το οποίο ομολογώ έχω κάποια ανάμεικτα συναισθήματα. Δεδομένου ότι ακολουθεί αρκετά πιστά το υλικό του F&B είναι μάλλον υπερβολή να πει κανείς ότι δεν ήταν καλό (όπως και η σεζόν συνολικά). Από την άλλη (όπως και για το 9ο επεισόδιο), υπάρχουν ορισμένες επεμβάσεις οι οποίες δεν είμαι σίγουρος αν χρειαζόταν να γίνουν.

1. Χωρίς αμφιβολία η κορυφαία στιγμή του επεισοδίου είναι οι σκηνές ανάμεσα στον Lucerys και τον Aemond στο φινάλε, τόσο στην αυλή του Borros όσο και στον αέρα. Ήταν ακριβώς όπως θα έπρεπε ήταν. Σκοτεινές, απειλητικές και αγχωτικές (το σχετικό απόσπασμα από το F&B σε κουτάκι σπόιλερ για να μην πιάνει χώρο):

Show Content

Η βασική διαφορά μεταξύ της σειράς και του F&B είναι ότι ο Aemond είχε απειλήσει δημοσίως τον Lucerys πως είτε θα πάρει το ένα μάτι του ως αντάλλαγμα για εκείνο που είχε χάσει ο ίδιος είτε θα πάρει τη ζωή του (“I will have your eye or your life, Strong.”). Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Aemond απογειώθηκε με την Vhagar για να κυνηγήσει τον Luke είχε την πρόθεση να τον σκοτώσει (λίγο δύσκολο να του αφαιρέσει ένα μάτι στον αέρα υπό συνθήκες καταιγίδας), όπως και έπραξε. Στη σειρά αυτό που φάνηκε είναι ότι τόσο ο Aemond όσο και ο Luke έχασαν τον έλεγχο των δράκων τους με αποτέλεσμα ο θάνατος του δεύτερου να έρθει τελικά ως ατύχημα. Αυτή η ερμηνεία του συμβάντος είχε προοικονομηθεί από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, όταν ο Viserys μπροστά στον Balerion είχε αναφέρει στη Rhaenyra πως η πεποίθηση ότι οι Targaryen ελέγχουν τους δράκους είναι μία ψευδαίσθηση καθώς οι δράκοι είναι ζωντανά πλάσματα που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δικές τους πρωτοβουλίες.

Στην εκδοχή της σειράς επομένως ο Aemond δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Luke αλλά να τον τρομάξει, και γι’ αυτό αφαίρεσαν τη δημόσια ρητή απειλή του Aemond για τη ζωή του Luke καθώς είναι προφανές πως αυτή δεν ταιριάζει με το τι ήθελε να παρουσιάσει η σειρά. Στο Inside the Episode του τελευταίου επεισοδίου ο Ryan Condal, από τους βασικούς συντελεστές της σειράς και σεναριογράφος του 10ου επεισοδίου αναφέρει πως δεν πιστεύει ότι ο Aemond ήθελε στην τελική να σκοτώσει τον Luke: “Maybe he was trying to scare Luke, but I don’t think … I don’t think ultimately he intended to kill him” (λίγο πριν το 8:00):

https://www.youtube.com/watch?v=cXseQNtkDYU&t=470s

Αν και κατανοώ την ιδέα περί μη πραγματικού ελέγχου των δράκων από τους Targaryen (απ’ ότι φαίνεται έχει κάποια βάση και στο lore του ASOIAF), δεν είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη σκηνή ήταν η κατάλληλη για να δοθεί το συγκεκριμένο concept δεδομένου ότι επηρεάζει άμεσα τον χαρακτήρα του Aemond. Εάν υπάρχει ένα γεγονός που σημαδεύει τον Aemond ως χαρακτήρα στη ζωή του είναι η ηθελημένη δολοφονία του Luke, καθώς τον καθιερώνει ως έναν επικίνδυνο, παρορμητικό και αδίστακτο δρακοαναβάτη που δεν έχει ιδιαίτερους ενδοιασμούς για να σκοτώσει έναν τόσο κοντινό του συγγενή. Με άλλα λόγια, ο Aemond του F&B μάλλον δεν θα κοιτούσε ποτέ τρομαγμένος τα κομμάτια του διαλυμένου Arrax να πέφτουν στο κενό μετά την φονική επίθεση του.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ενδεχόμενο η σειρά να παρουσιάσει το περιστατικό αυτό ως τον λόγο για τον οποίο ο Aemond γίνεται αργότερα ο χαρακτήρας που είναι ήδη στο ίδιο χρονικό σημείο στο F&B, ενστερνιζόμενος πλήρως την ταμπέλα του αδίστακτου συγγενοκτόνου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να υπονοεί και ο Ryan Condal στο προαναφερθέν Inside the Episode:

“I think what you are seeing in that moment, there, is the last vestiges of the little boy that’s left in Aemond”.

Εάν όντως ο Aemond καταλήξει με κάποια καθυστέρηση να γίνει στη σειρά το ίδιο άτομο που είναι και στο F&B τότε η αλλαγή δεν θα έχει φοβερές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του (θα αλλάξει βέβαια τον αντίκτυπο άλλων γεγονότων που συνδέονται άμεσα με τον θάνατο του Lycerys). Αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στην επόμενη σεζόν όταν αυτή βγει.

2. Μία θεματική που έθιξε αρκετά το τελευταίο επεισόδιο είναι η προσήλωση της Rhaenyra στο όνειρο του Aegon που της αποκάλυψε ο πατέρας της. Έτσι εξηγείται η απόπειρά της να μην επιδιώξει εξ αρχής μία ανοιχτή σύγκρουση με τον Aegon ώστε να κρατήσει το Βασίλειο ενωμένο. Εκεί παρατηρείται όμως μία διαφορετική αντίληψη για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ανάμεσα στη Rhaenyra και τον Daemon, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζει για το όνειρο του Aegon (εδώ μπαίνει μεταξύ άλλων και το ερώτημα κατά πόσο ο Viserys θεωρούσε τον Daemon διάδοχό του αφού ουδέποτε του αποκάλυψε το όνειρο), με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πνίξει για λίγα δευτερόλεπτα τη Rhaenyra. Δεδομένου ότι ένα από τα λίγα (εάν όχι το μόνο) πράγματα που εξιλεώνουν τον Daemon για την γενικότερη συμπεριφορά του και τον καθιστούν έναν γκρι χαρακτήρα είναι η αγάπη του για την οικογένειά του, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το συγκεκριμένο συμβάν είναι on character. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα δώσουν την σχέση τους στο εξής ή αν δεν θα επιμείνουν στο συμβάν θεωρώντας το «φυσιολογικό». Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα της Rhaenyra για το αν θα επιχειρήσει να κρατήσει με κάθε κόστος το Βασίλειο ενωμένο στη βάση του ονείρου του Aegon λύνεται στο τέλος του επεισοδίου με την είδηση του θανάτου του Luke.

3. Η στάση της Rhaenys (και κατ’ επέκταση του Corlys) στην επιλογή στρατοπέδου αξίζει επίσης σχολιαστεί. Ενώ στην αρχή του επεισοδίου φαίνεται να κρατά μια ουδέτερη στάση προς τις δύο πλευρές (συνεχίζοντας από εκεί που ξεκίνησε στο προηγούμενο επεισόδιο με την απόφασή της να μην κάψει ζωντανούς τους Πρασίνους), προς το τέλος παίρνει συνειδητά την απόφαση να στηρίξει τη Rhaenyra, πείθοντας επιπλέον στην πορεία και τον σύζυγό της. Δεδομένου ότι το πέρασμα από την απροθυμία στην οριστική απόφαση ήρθε σχετικά γρήγορα, ενδεχομένως η Rhaenys δεν είναι απολύτως ταγμένη (εσωτερικά τουλάχιστον) με το στρατόπεδο της Rhaenyra, αλλά καθώς τα εγγόνια της από την πλευρά του γιου της είναι άμεσα εμπλεκόμενα σε όποιον πόλεμο ξεσπάσει λόγω των αξιώσεων που έχουν επί της διαδοχής του Σιδερένιου Θρόνου και του Driftmark, μάλλον δεν έχει και πολλές επιλογές (όπως και ο Corlys).

4. Η όλη πλοκή με τους unclaimed δράκους περί το Dragonstone (που βλέπουμε να ξεκινάει σιγά-σιγά με τον Daemon και τον Vermithor, τον δράκο του προκατόχου του Viserys, Jaehaerys) είναι ίσως από τις πιο δύσκολες για να διασκευαστούν από το F&B στην οθόνη, επομένως θα έχει ενδιαφέρον για το πώς θα την χειριστούν στη σειρά.




“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#3
Ήδη από τον τίτλο του επεισοδίου, έχουμε μια ωραία αντιπαραβολή με το προηγούμενο (The Green Council - The Black Queen), καθώς εδώ φαίνεται ότι ελέγχει την κατάσταση η Rhaenyra, σε αντίθεση με το προηγούμενο επεισόδιο όπου στην πραγματικότητα τον έλεγχο έχει ο Otto και το συμβούλιο του (ακόμα και αν φαινομενικά δείχνει να ... υποχωρεί στην απαίτηση της Alicent)... Εδώ λοιπόν, η Rhaenyra, ακόμα και την ώρα του πόνου από τον πρόωρο τοκετό καθώς και από τα πολλαπλά "χτυπήματα" που δέχεται, διατηρεί την ψυχραιμία της, σκέφτεται το καλό για το βασίλειο και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει στάχτες και οστά. Βέβαια, αυτή η φράση (κάπως παραλλαγμένη) μας είναι αρκετά γνώριμη από το Game of Thrones όπου η Daenerys την επαναλάμβανε αρκετά συχνά και δεδομένων όσων γνωρίζουμε, μπορώ να πω ότι δημιουργεί υποψίες για την συνέχεια... (ιδίως μετά και τις τελευταίες σκηνές του επεισοδίου με τον χαμό του Lucerys, το βλέμμα της Rhaenyra θύμιζε κάτι από Daenerys)
Επίσης μας δίνει μια αντιπαραβολή και με τον Daemon, τόσο όσον αφορά τους χαρακτήρες τους, όσο και στο γεγονός ότι ο Viserys φαίνεται να μην του είχε εμπιστευτεί την γνώση για το τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς.

ορισμένα ακόμα σημεία του επεισοδίου που αξίζουν αναφοράς

- Το φωτισμένο τραπέζι - χάρτης του Westeros στο Dragonstone
- Η παρέμβαση του άρχοντα Corlys και η είδηση ότι ελέγχουν πλήρως τις θαλάσσιες οδούς
- Η προσπάθεια του Daemon να φέρει με το μέρος τους περισσότερους δράκους και συγκεκριμένα του Vermithor όπως αναφέρει παραπάνω ο odykal (κάπου σ' αυτό το σημείο είδα την ανάρτηση σου) και που από ότι καταλαβαίνω μάλλον πρόκειται για έναν δράκο που θα μπορούσε να εξισορροπήσει λίγο την δυναμική που προσδίδει η Vhagar γιατί
- Το μέγεθος της Vhagar σε σύγκριση με τον Arrax και η αναμέτρηση τους που μας δείχνει ότι η υπεροχή που υποστηρίζει ότι έχουν ο Daemon δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς η υπεροχή που προσδίδουν οι δράκοι δεν εξαρτάται μόνο από τους αριθμούς...

τέλος παραθέτοντας και από τον odykal
(24-10-2022, 04:43 PM)odykal link Wrote:Στη σειρά αυτό που φάνηκε είναι ότι τόσο ο Aemond όσο και ο Luke έχασαν τον έλεγχο των δράκων τους με αποτέλεσμα ο θάνατος του δεύτερου να έρθει τελικά ως ατύχημα. Αυτή η ερμηνεία του συμβάντος είχε προοικονομηθεί από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, όταν ο Viserys μπροστά στον Balerion είχε αναφέρει στη Rhaenyra πως η πεποίθηση ότι οι Targaryen ελέγχουν τους δράκους είναι μία ψευδαίσθηση καθώς οι δράκοι είναι ζωντανά πλάσματα που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δικές τους πρωτοβουλίες.

Αυτό το υπερθεματίζει και η απάντηση της Rhaenyra στην πρόταση για χρήση των δράκων: ο Viserys μιλούσε συχνά για τις ιστορίες της Valyria, τις ξέρω καλά. Όταν οι δράκοι πήγαιναν σε πόλεμο, καίγονταν τα πάντα


(24-10-2022, 04:43 PM)odykal link Wrote:2. Μία θεματική που έθιξε αρκετά το τελευταίο επεισόδιο είναι η προσήλωση της Rhaenyra στο όνειρο του Aegon που της αποκάλυψε ο πατέρας της. Έτσι εξηγείται η απόπειρά της να μην επιδιώξει εξ αρχής μία ανοιχτή σύγκρουση με τον Aegon ώστε να κρατήσει το Βασίλειο ενωμένο. Εκεί παρατηρείται όμως μία διαφορετική αντίληψη για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ανάμεσα στη Rhaenyra και τον Daemon, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζει για το όνειρο του Aegon (εδώ μπαίνει μεταξύ άλλων και το ερώτημα κατά πόσο ο Viserys θεωρούσε τον Daemon διάδοχό του αφού ουδέποτε του αποκάλυψε το όνειρο), με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πνίξει για λίγα δευτερόλεπτα τη Rhaenyra. Δεδομένου ότι ένα από τα λίγα (εάν όχι το μόνο) πράγματα που εξιλεώνουν τον Daemon για την γενικότερη συμπεριφορά του και τον καθιστούν έναν γκρι χαρακτήρα είναι η αγάπη του για την οικογένειά του, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το συγκεκριμένο συμβάν είναι on character. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα δώσουν την σχέση τους στο εξής ή αν δεν θα επιμείνουν στο συμβάν θεωρώντας το «φυσιολογικό». Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα της Rhaenyra για το αν θα επιχειρήσει να κρατήσει με κάθε κόστος το Βασίλειο ενωμένο στη βάση του ονείρου του Aegon λύνεται στο τέλος του επεισοδίου με την είδηση του θανάτου του Luke.
νομίζω ότι το βλέμμα της στο τέλος, μας δίνει την απάντηση

Reply
#4
1.
(24-10-2022, 05:41 PM)libarchiv link Wrote:- Η προσπάθεια του Daemon να φέρει με το μέρος τους περισσότερους δράκους και συγκεκριμένα του Vermithor όπως αναφέρει παραπάνω ο odykal (κάπου σ' αυτό το σημείο είδα την ανάρτηση σου) και που από ότι καταλαβαίνω μάλλον πρόκειται για έναν δράκο που θα μπορούσε να εξισορροπήσει λίγο την δυναμική που προσδίδει η Vhagar γιατί

Αν και δεν είμαι σίγουρος για το ακριβές μέγεθος του Vermithor, νομίζω ότι είναι μεγαλύτερος και από τον Caraxes και την Meleys που για την ώρα είναι οι μεγαλύτεροι δράκοι με αναβάτη στο στρατόπεδο των Μαύρων. Επομένως αν όντως καταφέρουν να βρουν κάποιον δρακοαναβάτη για τον Vermithor θα είναι σημαντικό επίτευγμα. Πάντως, ακόμη και ένας δράκος με το μέγεθος του Caraxes ή της Meleys θα είχε κάποιες τύχες σε δρακομαχία ένας προς ένας με την Vhagar απλά οι πιθανότητες δεν θα ήταν με το μέρος τους.

2. 
(24-10-2022, 05:41 PM)libarchiv link Wrote:νομίζω ότι το βλέμμα της στο τέλος, μας δίνει την απάντηση

Ξεκάθαρα, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η ιδέα να είναι ο Daemon εκείνος που μεταφέρει την είδηση του θανάτου του Luke στη Rhaenyra μπροστά στο τζάκι ανήκει στον Matt Smith που υποδύεται τον Daemon στη σειρά, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη των Emma D’Arcy: https://www.gq-magazine.co.uk/culture/ar...-interview

3. Μία δεύτερη πρόσφατη συνέντευξη του βασικού συντελεστή της σειράς Ryan Condal, στην οποία σχολιάζονται μεταξύ άλλων ορισμένες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη σειρά και το βιβλίο (πχ. οι προθέσεις του Aemond στον θάνατο του Luke και το πνίξιμο της Rhaenyra από τον Daemond), για όποιον ενδιαφέρεται: https://variety.com/2022/tv/news/house-o...235412136/
“The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”
Reply
#5
(25-10-2022, 04:00 PM)odykal link Wrote:Αν και δεν είμαι σίγουρος για το ακριβές μέγεθος του Vermithor, νομίζω ότι είναι μεγαλύτερος και από τον Caraxes και την Meleys που για την ώρα είναι οι μεγαλύτεροι δράκοι με αναβάτη στο στρατόπεδο των Μαύρων. Επομένως αν όντως καταφέρουν να βρουν κάποιον δρακοαναβάτη για τον Vermithor θα είναι σημαντικό επίτευγμα. Πάντως, ακόμη και ένας δράκος με το μέγεθος του Caraxes ή της Meleys θα είχε κάποιες τύχες σε δρακομαχία ένας προς ένας με την Vhagar απλά οι πιθανότητες δεν θα ήταν με το μέρος τους.

Σε spoiler μια σύγκριση των μεγεθών των δράκων που εμφανίζονται στο House of the Dragon:

Show Content
από την οποία φαίνεται ότι ο Vermithor έρχεται αμέσως μετά την Vhagar, ενώ εδώ υπάρχει μια εικόνα που δείχνει όλους τους δράκους του westeros:
Reply
#6
Είδα κι εγώ σήμερα το επεισόδιο. Περιττό να πω ότι είναι αρκετά loosely-based η εξέλιξη της ιστορίας στη σειράς σε αντίθεση με το βιβλίο. Επίσης, δεν έχουν μεταγραφεί σωστά τα ονόματα τοπωνυμίων και των δράκων σύμφωνα με το βιβλίο.
Έχετε να δείτε πολλά ακόμα. Στο Χάρενχαλ έχει να γίνει χαμός.
Reply
#7
Ένας σύνδεσμος σχετικά με το τραγούδι που ακούστηκε από τον Daemon στο επεισόδιο όταν προσεγγίζει τον Vermithor :
https://wikiofthrones.com/daemon-song-ve...episode-10
Έχει την μετάφραση στα αγγλικά καθώς καθώς και ορισμένες θεωρίες γύρω από το τραγούδι.
Σε ελεύθερη απόδοση, αφού προσφωνεί τον Vermithor ως φτερωτό αρχηγό με πύρινη ανάσα και τον χαρακτηρίζει ως το τρίτο κεφάλι στο οποίο τραγουδούν δύο άλλα (να εννοεί εδώ τον εαυτό του και τον Caraxes ; ) τον καλεί να ακούσει την φωνή του και τον "πληροφορεί" ότι οι φωτιές μίλησαν και το τίμημα έχει πληρωθεί με μαγεία αίματος (σύμφωνα με κάποια θεωρία αναφέρεται στο παιδί που έχασε η Rhaenyra στο επεισόδιο). Στην συνέχεια λέει ότι προσπαθεί να δέσει τα τρία (κεφάλια) με πύρινα λόγια και καθαρά μάτια και ότι του τραγουδάει για να μαζευτούν ως ένας δράκος με τρία κεφάλια και να πετάξουν όμορφα και ελεύθερα όπως προορίζονται.

Επίσης σε ένα άλλο άρθρο στην ίδια σελίδα:
https://wikiofthrones.com/why-vhagar-arr...gon-finale
σχολιάζεται η αδυναμία του Lucerys και του Aemond να ελέγξουν τον Arrax και την Vhagar και αυτό αποδίδεται στο νεαρό της ηλικίας και την απειρία τους, ενώ γίνεται μια σύγκριση και με τους Daemon, Rhaenyra και Rhaenys που είναι πιο δεμένοι με τους δράκους τους. Αυτό άλλωστε το είχαμε δει και στο Game of Thrones με την Daenerys και τους δράκους της, (υπήρχαν στιγμές που ο Drogon ειδικά ήταν πιο "ατίθασος - απείθαρχος", αλλά είδαμε και το δέσιμο μεταξύ τους (κυρίως όταν τον χρειαζόταν πάντα το ήξερε και εμφανιζόταν).

Τέλος όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορούσε ο Daemon να "δέσει" και τον Vermithor, εφόσον είναι δρακο-αναβάτης του Caraxes, ίσως θα μπορούσε να συμβεί, βάση της γνώσης από το Game of Thrones, όπου είδαμε τους Rhaegal και Viserion στο Meereen να ακολουθούν τον Drogon και να μάχονται στην ίδια πλευρά. Βέβαια, στο Game η Daenerys ήταν και η μόνη "μάνα" που γνώριζαν, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ένας δράκος χωρίς αναβάτη να μπορεί να ακολουθήσει κάποιους που εμπιστεύεται ή συμπαθεί.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)