Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Τι είναι canon και τι δεν είναι.
#11
Πιστεύω ότι ό,τι υπάρχει στα βιβλία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ό,τι μας ήρθε από συνεντεύξεις και ερωτοαπαντήσεις σε φόρουμ και μπλογκ, αλλά δεν απορρίπτω πληροφορίες εκτός αν διαψευσθούν στα ίδια τα βιβλία.
Εξ' άλλου, πληροφορίες από τα ίδια τα βιβλία έρχονται σε σύγκρουση με πληροφορίες από άλλα βιβλία.
She was his most trusted counsellor and his right hand
Reply
#12
Τι είναι το Canon; :/
[Image: TDkHDHl.gif]
Reply
#13
(21-08-2015, 05:08 PM)Lady Stark link Wrote: Τι είναι το Canon; :/
Canon είναι όλες οι πληροφορίες που μας δίνουν τα βιβλία και τις θεωρούμε δεδομένα, επίσημα στοιχεία.
Οι πληροφορίες από συνεντεύξεις και μπλογκ είναι ημι-κανονικές, γιατί δεν είναι επίσημες πληροφορίες από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί, και τείνουν να αλλάζουν μερικές φορές (το όνομα της Νταίνυς, για παράδειγμα) και γι' αυτό δεν θεωρούνται τόσο έγκυρες όσο αυτές στα βιβλία.
She was his most trusted counsellor and his right hand
Reply
#14
Καλησπέρα στην ομάδα.
Η κοινότητα μας δεν είναι θυγατρική της αντίστοιχης αγγλικής, όποιος κάποιοι πιστεύουν.
Έχουμε τους δικούς μας κανόνες και παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις.
Τώρα, σχετικά με το τι είναι canon και τι όχι στο φόρουμ μας, η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν υπάρχει canon εδώ. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί ή να αμφισβητήσει μια οποιαδήποτε θεωρία, και να χρησιμοποιήσει όποιες πηγές (εντός και εκτός βιβλίων) θελήσει για να ισχυροποιήσει την θέση του. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν αν τα συγκεκριμένα επιχειρήματα τον πείθουν ή όχι.
Σαφώς και οτιδήποτε υπάρχει μέσα στα βιβλία θεωρείτε σαν δεδομένο, ενώ αντίστοιχα ο συγγραφέας μπορεί να πει κάτι, και μέχρι το επόμενο βιβλίο του να έχει αλλάξει γνώμη, και να το παρουσιάσει αλλιώς.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο GRRM είναι αφερέγγυος, ή πως δεν θα λαμβάνουμε στα υπόψιν αυτά που έχει δηλώσει.
Γράψτε λοιπόν αυτά που πιστεύετε, και αφήστε τους συνομιλητές σας να αποφασίσουν αν τους πείσατε ή όχι.
Owner & Administrator
Reply
#15
Το όλο θέμα ουσιαστικά κλείνει από την στιγμή που ο ίδιος ο GRRM είπε ότι μόνο τα βιβλία είναι canon.
(21-08-2015, 12:56 PM)Elias vengeance. link Wrote: Για αυτό το θέμα ο ίδιος ο GRRM έχει πει
Quote:grrm
Jan. 12th, 2014 02:18 am (UTC)
Re: Little question
[glow=red,2,300]Only the books are canon.
[/glow]

As for the ending, you need to keep reading. http://grrm.livejournal.com/352453.html?...#t18585285
Niemand ist eine größerer Feind als der seinem wohltäter gegenüber undankbare~Unknown.
Reply
#16
Νομίζω είναι υπερβολικό να μη θεωρούμε canon τα λόγια του συγγραφέα. Είναι σα να λέμε, ότι ηθελημένα και σκοπίμως παραπληροφορεί, είτε πως δεν ξέρει τι του γίνεται και άλλα λέει και μετά άλλα γράφει.
Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που τα λεγόμενά του δεν επαληθεύθηκαν σε βιβλία που εκδόθηκαν μεταγενέστερα, αλλά δε φαντάζομαι ότι αυτά έχουν να κάνουν με ουσιαστικά στοιχεία που θα άλλαζαν τον κορμό της πλοκής της ιστορίας. Αν δλδ ξέχασε το χρώμα το ματιών κάποιου, ή αν ένα θείο τον έκανε αδερφό αλλά δεν επηρέασε την πλοκή δε νομίζω πως στηρίζει την εκδοχή ότι τα λόγια του Μάρτιν δεν είναι canon.
I will hear you say it! She was Elia of Dorne.
Reply
#17
Συζητήσεις σαν κι αυτή που αφορούν αγγλικούς όρους οι οποίοι δεν μεταφράζονται και δεν επεξηγούνται ευθύς εξαρχής πριν ξεκινήσουν, είμαι σίγουρη ότι μοιάζουν ελιτίστικες στα μάτια των περισσότερων εδώ μέσα. Κουβεντιάζουμε "στ' αγγλικά" σ' ένα ελληνικό φόρουμ όπου τουλάχιστον τα δύο τρίτα των μελών είτε δεν γνωρίζουν τη γλώσσα είτε δε γνωρίζουν το νόημα των όρων.
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για να μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


Σύμφωνα με το επίσημο αγγλικό wiki που αφορά το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου:


Canon είναι ο αποδεκτός κανόνας, ο όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει το επίσημα αποδεκτό υλικό μέσα σ' ένα μυθιστορηματικό έργο που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός αυθεντικού και συνεπούς κωδικα, όπως χαρακτήρες, τοποθεσίες, γεγονότα και λεπτομέρειες του υπόβαθρου που θεωρούνται γνήσιες (ή "επίσημες").


Ο αποδεκτός αυτός κανόνας τώρα χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στον canon πάλι (κύριο κανόνα) και στο semi-canon (δευτερεύοντα κανόνα). Μαζί αυτά τα δύο επίπεδα διαμορφώνουν τη συνολική συνέχεια της σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου.


Canon: ο κύριος κανόνας που αποτελείται από έργα που γράφτηκαν από τον Μάρτιν ή στα οποία ο Μάρτιν είχε μεγάλη συμμετοχή, όπως είναι η σειρά βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, τα διηγήματα Ντανκ και Εγκ, Η Πριγκίπισσα και η Βασίλισσα, Ο Κατεργάρης Πρίγκιπας και το βιβλίο Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου, το λεγόμενο από τους αναγνώστες World, αλλά όχι τα σενάρια της τηλεοπτικής σειράς τα οποία ακολουθούν τον canon της τηλεοπτικής σειράς όπως καθιερώθηκε από τους παραγωγούς ούτε τα γραπτά που είναι επί τούτου γραμμένα εκτός κανόνα όπως είναι οι δημοσιεύσεις του [color=rgb(37, 37, 37)]Cage Match 2010.[/color]


Semi-Canon: δευτερεύων κανόνας που περιλαμβάνει πληροφορίες που εξακριβωμένα δόθηκαν από τον ίδιο τον Μάρτιν πέρα από τα δημοσιευμένα έργα του. Αυτές περιλαμβάνουν πληροφορίες που δόθηκαν σε επίσημα εγκεκριμένα τρίτα μέρη, όπως είναι η τηλεοπτική σειρά και τα παιχνίδια ρόλων (εδώ μιλάμε για τις πληροφορίες που δόθηκαν στην σειρά και στα παιχνίδια ρόλων κι όχι για τις πληροφορίες που μας δίνουν αυτά, αν κατάλαβα καλά) και πληροφορίες που δόθηκαν μέσω του So Spake Martin*, αλληλογραφία με τους θαυμαστές, αναγνώσεις και υπογραφές βιβλίων, δηλώσεις σε συνεντεύξεις, δείγματα ή περικοπές από αδημοσίευτα χειρόγραφα κλπ. Το app αναφοράς για τον Κόσμο της Φωτιάς και του Πάγου θεωρείται κι αυτό semi-canon. Για να θεωρηθούν όλα αυτά μέρος του κανόνα θα πρέπει πηγή τους να είναι πιστοποιημένα ο Μάρτιν κι όχι απλά να υποτίθεται ότι προήλθαν από το Μάρτιν. Επίσης, είναι σημαντικό ότι όταν μιλάμε για canon του asoiaf μιλάμε για ό, τι ξεκάθαρα αναφέρεται στη σειρά βιβλίων του και όχι σε άλλα παράγωγα έργα.  Αν δύο σημεία στον δευτερεύοντα κανόνα εμφανίζονται να αντιφάσκουν, θα πρέπει γενικά να θεωρείται ότι η πιο πρόσφατη πληροφορία είναι η σωστή.


Το σημείο-κλειδί για να αποφασιστεί αν κάτι αποτελεί κανόνα ή όχι είναι ότι αυτό πρέπει να έχει προέλθει από τον G.R.R. Martin. Οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο δεν είναι σίγουρο ότι έχει προέλθει από τον Μάρτιν ή δεν έχει γίνει αποδεκτό ως κανόνας από το Μάρτιν δεν μπορεί από μόνο του να αποτελεί κανόνα.


Πηγή awoiaf


Αυτός είναι ο ορισμός του Κανόνα (Canon) που περιλαμβάνει και τον Δευτερεύοντα Κανόνα (Semi-canon). Μπορεί λοιπόν ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι θεωρείται έγκυρο και τι όχι όσον αφορά τον κόσμο των βιβλίων μας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά τη  γνώμη μου, τόσο ο Κύριος Κανόνας όσο και ο Δευτερεύων συνιστούν Κανόνα (τη γενική έννοια), και είναι έγκυρα, άρα και τα λόγια του συγγραφέα με τα οποία διασαφηνίζει ή δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σειρά των βιβλίων του είναι έγκυρα. Τα προσχέδια των βιβλίων αποτελούν απλά προσχέδια που δεν γράφτηκαν ποτέ στα βιβλία και ως τέτοια θα τα αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια δεν αποτελούν κανόνα του ASoIaF τα βιβλία του που έχουν διαφορετική θεματολογία από αυτό.


*Το So Spake Martin είναι μια αδημοσίευτη συλλογή της αλληλογραφίας του Μάρτιν (με την άδεια του Μάρτιν) που διατηρείται στο westeros.org. Οι πηγές της αποτελούνται, αλλά δεν περιορίζονται, από e mail με αναγνώστες, διαδικτυακές συζητήσεις, συνέδρια και συνεντεύξεις. Οι πληροφορίες από αυτό το αρχείο θεωρούνται Δευτερεύων Κανόνας.
[Image: tumblr_o93djqxP231rg4myfo1_500.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)